ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα αρχίζει να χάνει έδαφος σε ό,τι αφορά την κοινωνική αποδοχή που είχε αρχικά. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Μetron Αnalysis που παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, τον περασμένο Απρίλιο το 58% της κοινής γνώμης δήλωνε ότι είναι πρόθυμο να συμβάλει στην αντιμέτωπη της οικονομικής κρίσης ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει περιοριστεί στο 38%. Την ίδια στιγμή και σε ό,τι αφορά την αποδοχή της αναγκαιότητας ψήφισης του Μνημονίου, το 45% της κοινής γνώμης υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να ψηφιστεί ενώ αντίθετα το 41% θεωρεί ότι ήταν αναγκαία η ψήφισή του. Από την έρευνα προκύπτει ακόμη ότι από τη σημερινή κατάσταση δεν φαίνεται να ωφελείται κάποιος πολιτικός χώρος αφού η κρίση χρεώνεται πρωτίστως στο σύνολο του κομματικού συστήματος.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΚΕΠΠ Γιάννος Παπαντωνίου ζήτησε τη διαμόρφωση ενός εθνικού μνημονίου για την ανάπτυξη χαρακτηρίζοντας ως ανεπαρκή τον σχεδιασμό του υπάρχοντος. Πρότεινε ως άξονες ανάπτυξης τη μείωση της φορολογίας για επενδύσεις, την κατάργηση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσω του ανοίγματος της αγοράς. Αναφερόμενος στις συνέπειες της κρίσης για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα υπογράμμισε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

Ο κ. Γ. Στουρνάρας, γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, επιχειρηματολόγησε ότι οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα μπορεί να περιγραφούν από τρία βασικά σενάρια: Το «σενάριο της ελπίδας», το «σενάριο της καταστροφής» και το «σενάριο της σωτηρίας», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση υιοθετεί τις πολιτικές του «σεναρίου της ελπίδας» και, επιπλέον, την επιθετική πολιτική αξιοποίησης της ακίνητης κρατικής περιουσίας.