Δεν περνά ημέρα που να μην διαβάζεται κάποιο βιβλίο της σε κάποια γωνιά του πλανήτη.

Το κοινό της αριθμεί δισεκατομμύρια φίλους, τα βιβλία της μαθαίνονται από γενιά σε γενιά, τυπώνονται και ξανατυπώνονται σε όλο τον κόσμο.

Η φήμη της εξακολουθεί να εξαπλώνεται, παρ' όλο που εκείνη έχει περάσει από καιρό στη σφαίρα της αιωνιότητας.

Σαν σήμερα, πριν από 120 χρόνια, στο Ντέβον της Αγγλίας γεννήθηκε η «βασίλισσα του εγκλήματος», η δημοφιλέστερη συγγραφέας του πλανήτη.

Εκείνη που έφερε στον κόσμο τον Ηρακλή Πουαρώ και τη Μις Μαρπλ. Η Μαίρη Κλαρίσα Αγκάθα Μίλερ ή απλώς Αγκάθα Κρίστι.

«Η γραφή της είναι εθιστική. Σαν ναρκωτικό που σε υπνωτίζει. Είναι αδύνατο να διαβάσεις το πρώτο βιβλίο της και να μην αναζητήσεις τα επόμενα.

Είναι αδύνατον να ξεκινήσεις ένα βιβλίο της και να το αφήσεις, πριν φτάσεις στην τελευταία του σελίδα» ήταν το συμπέρασμα σχετική έρευνας, που διεξήχθη στην Αγγλία.

Έγραψε συνολικά 80 μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, καθώς και 19 θεατρικά έργα, που μεταφράστηκαν και ανέβηκαν στις σκηνές όλου του κόσμου.

Στη λίστα των παραστάσεων που παρουσιάζονται για δεκαετίες στο Λονδίνο, Η Ποντικοπαγίδα είναι η μακροβιότερη (παίζεται 50 και πλέον χρόνια με εναλλασσόμενο, ασφαλώς, καστ ηθοποιών) και κάθε βράδυ η προσέλευση του κόσμου θυμίζει πρεμιέρα.

 

Το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε από την Αγκάθα Κρίστι το 1947 για τα γενέθλια της βασίλισσας και ως σήμερα έχουν περάσει από το θέατρο, όπου παρουσιάζεται, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια θεατές.

Και όχι τυχαία, αν σκεφτεί κανείς πως τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε 70 και πλέον γλώσσες και μόνον η Βίβλος και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ έχουν πωλήσει περισσότερα αντίτυπα.

Τα περισσότερα από τα βιβλία της έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο με τεράστια επιτυχία και έχουν γίνει τηλεοπτικές σειρές, κυρίως από το BBC, όπου προβάλλονται από το 1984 έως σήμερα.

Η Αγκάθα Κρίστι γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1890 και απεβίωσε στις 12 Ιανουαρίου 1976.

Δείτε στιγμιότυπα απο το κινηματογραφικό έργο «Έγκλημα στο Ορειντ Εξπρές» που βασίζεται σε βιβλίο της  
{{{ video }}}
 

Δείτε στιγμιότυπα απο το κινηματογραφικό έργο «Εγκλημα στο Νείλο» που βασίζεται σε βιβλίο της

{{{ video }}}

«Έγκλημα κάτω απο τον ήλιο»  

{{{ video }}}

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από