ΜΕ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ επιτόκιο 4,82% δανείστηκε χθες η Ελλάδα 1,17 δισεκατομμύρια ευρώ για έξι μήνες. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της χθεσινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας στην οποία τελικά το επιτόκιο που προέκυψε ήταν υψηλότερο από το 4,65% της προηγουμένης του Ιουλίου. Πάντως το προσφερόμενο από τους επενδυτές ποσό ήταν 4,54 φορές μεγαλύτερο από το αρχικό που ζητήθηκε απο το Δημόσιο και ανερχόταν σε 900 εκατ. ευρώ (τελικά πήραμε 1,17 δισ.).

Ο ακριβός δανεισμός κατά τη δημοπρασία δεν άφησε ανεπηρέαστο το Χρηματιστήριο Αθηνών όπου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,53% και έκλεισε στις 1.563,36 μονάδες. Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η έκδοση τρίμηνων έντοκων γραμματίων, ενώ τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν εκ νέου τρίμηνες και εξάμηνες εκδόσεις. Οι «Φαινάνσιαλ Τάιμς» έκαναν λόγο για αρκετά πετυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τονίζοντας ωστόσο ότι το γεγονός πως η χώρα μας δανείστηκε με «τόσο υψηλά επιτόκια» δείχνει ότι τα προβλήματα για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη δεν έχουν τελειώσει.

Ρεκόρ χρυσού

Η ανησυχία για την πορεία της ευρωπαϊκής και κατ΄ επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας προκάλεσαν χθες τριγμούς και στις ξένες αγορές οδηγώντας μάλιστα τον χρυσό σε νέο ιστορικό ρεκόρ (1.266 δολάρια η ουγγιά). Η στροφή των αγορών στα πολύτιμα μέταλλα πραγματοποιείται καθώς οι επενδυτές αναζητούν ξανά ασφαλέστερα καταφύγια. Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες οι τιμές του χρυσού έχουν αυξηθεί περισσότερο από 25%.