Το Ιράν άφησε ελεύθερητην αμερικανίδα Σάρα Σουρντ, που κρατούσε στη φυλακή περισσότερο από ένα χρόνο, κατηγορώντας την για κατασκοπεία. Ωστόσο υπό κράτηση παραμένουν οι δύο φίλοι της, οι οποίοι συνελήφθησαν μαζί της πέρυσι τον Ιούλιο, ενώ έκαναν πεζοπορία στο βόρειο Ιράκ, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Σύμφωνα με το αγγλόφωνο δίκτυο Press TV, η 32χρονη γυναίκα απελευθερώθηκε «με εγγύηση 500.000 δολαρίων», όμως δεν διευκρινίστηκε αν τα χρήματα καταβλήθηκαν. Η οικογένειά της είχε δηλώσει αδυναμία να καταβάλει το ποσό ενώ οι πληροφορίες παρέμεναν συγκεχυμένες για το πως θα καταβαλλόταν, χωρίς να παραβιαστούν οι διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας της Τεχεράνης, Αμπάς Τζαφάρι Νταουλαμπάντι, «η εγγύηση είχε καταβληθεί σε ιρανική τράπεζα στο Μουσκάτ (Ομάν)». «Ο δικαστής εξέδωσε την εντολή απελευθέρωσης της κ. Σουρντ και η ίδια μπορεί να φύγει από το Ιράν όποτε θέλει», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Οι δύο φίλοι της, Σέιν Μπάουερ και Τζος Φαταλ, θα παραμείνουν στη φυλακή τουλάχιστον άλλους δύο μήνες, σύμφωνα με τις ιρανικές δικαστικές αρχές. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καλωσόρισε την απελευθέρωση της αμερικανίδας και εξέφρασε την ελπίδαη Τεχεράνη να προχωρήσειστην απελευθέρωση και των άλλων δύο Αμερικανών.

Η μητέρα της 32χρονης είχε δηλώσει για την κόρη της ότι πάσχει από όγκο στο στήθος και έχει διαγνωσθεί με προκαρκινικές τραχηλικέςαλλοιώσεις.