«Δυόµισι χιλιάδες χρόνια µετά τον θάνατό µου, ελπίζω ότι το µήνυµά µου θα επηρεάσει και θα εµπνεύσει περισσότερους ανθρώπους να εργαστούν και να κάνουν πραγµατικότητα τους στόχους της χιλιετίας της ανάπτυξης. Ο θάνατός µου ήταν αναπόφευκτος. Τον 5ο αιώνα π.Χ.

δεν είχαµε ούτε τη γνώση, ούτε τα µέσα για την καταπολέµηση θανατηφόρων ασθενειών. Οµως, εσείς οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, έχετε όλα τα µέσα για να προλαµβάνετε και να θεραπεύετε ασθένειες». Είναι το µήνυµα που στέλνει η µικρή Μύρτις, το κορίτσι που πέθανε από τυφοειδή πυρετό τον 5ο αι. π.Χ. και το πρόσωπό της ανασυστάθηκε χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία µε πρωτοβουλία του επίκουρου καθηγητή Ορθοδοντικής Μανόλη Παπαγρηγοράκη.

Η Μύρτις που µετακόµισε από χθες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στέλνει το µήνυµά της µέσω της ιστοσελίδας του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών, καθώς στις µέρες µας 500.000 έως 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από τη συγκεκριµένη ασθένεια. Προσιτή σε άτοµα µε προβλήµατα όρασης θα είναι η Μύρτις που θα µείνει στο ΕΑΜ (Πατησίων 44) έως τις 30 Νοεµβρίου, ενώ τον Οκτώβριο θα υπάρχει ειδικό πρόγραµµα µε ειδώλια για όσους αντιµετωπίζουν προβλήµατα όρασης και παράλληλα συνεχίζεται η εκπαιδευτική δράση για άτοµα µε προβλήµατα ακοής «Το µάτι ακούει».