Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων.

Οι συνδικαλιστές δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και κάλεσαν την κυβέρνηση, «έστω και την ύστατη αυτή στιγμή», να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Αύριο η αντιπροσωπεία των αυτοκινητιστών θα μεταβεί στη Βουλή για να εκθέσει τις απόψεις της στην αρμόδια επιτροπή, όπου συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο.

Παράλληλα, φτάνουν στην Αθήνα και οι πρόεδροι ομοσπονδιών από άλλες περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

«Μια από τα ίδια»

Μετά τη συνάντηση οι αυτοκινητιστές δήλωσαν ότι η συζήτηση ήταν «μια από τα ίδια», καθώς, όπως άφησαν να εννοηθεί, και οι δύο πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Τζωρτζάτος, τόνισε ότι η συζήτηση δεν κατέληξε πουθενά, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση κατανοεί το πρόβλημά τους αλλά δεν μπορεί να το επιλύσει.

Κάλεσε δε το υπουργείο, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή να δώσει λύση, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, αφού, όπως σημείωσε, οι αυτοκινητιστές δεν έχουν πλέον να χάσουν τίποτα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Βυτιοφορέων, Γιώργος Τσάμος, αποκάλυψε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο και αφορούν το συνταξιοδοτικό, το ασφαλιστικό και την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο.

Οι συνδικαλιστές ζήτησαν να τους δοθούν εγγράφως αυτές οι διαβεβαιώσεις, κάτι που -όπως είπε ο κ. Τσάμος- ο υπουργός αρνήθηκε.

Πάντως, οι ρυθμίσεις για τα τρία συγκεκριμένα θέματα δεν περιλαμβάνονται στο επίμαχο νομοσχέδιο. Όπως εξήγησε κυβερνητική πηγή, πρόκειται για ζητήματα την αρμοδιότητα των οποίων έχουν άλλα υπουργεία, τα οποία θα καταθέσουν τις ρυθμίσεις αυτές σε δικά τους νομοσχέδια.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς, υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του κ. Τσάμου, στη συνάντηση οι αυτοκινητιστές ζήτησαν να παραμείνει το 35% της αξίας της αδείας και η μεταβατική περίοδος να επεκταθεί από τρία σε πέντε χρόνια, κάτι που -όπως είπε- δεν δέχθηκε ο υπουργός.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι αυτοκινητιστές κατανοούν τη θέση της κυβέρνησης και για το λόγο αυτό μείωσαν από δέκα σε πέντε τα βασικά τους αιτήματα, αλλά λύση δεν έχει δοθεί. Για το λόγο αυτό θα συνεχίσουν να παρατάσσουν τα οχήματά τους στις εθνικές οδούς.

Πάντως, ο κ. Τσάμος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υποστηρίζονταςότι δεν πρόκειται να παρατηρηθεί έλλειψη καυσίμων, καθώς από τη μια πλευρά τα βυτιοφόρα των εταιρειών προμηθεύουν τα πρατήρια, ενώ και οι ίδιοι καλύπτουν τις ανάγκες σε καύσιμα τα πλοία, τα αεροδρόμια και τα νοσοκομεία.

Η συνάντηση ξεκίνησε παρουσία του υπουργού, Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, η συνάντησησυνεχίστηκε, καθώς την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Χάρης Τσιόκας.

Πρόθυμοι να επανεξετάσουν το πλαφόν οι βενζινοπώλες

Οι επαφές της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων συνεχίζονται με την ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση, πάντως, παραμένει αμετακίνητη, διαμηνύοντας ότι πολιτική επιλογή της είναι να εφαρμοστεί η κοινοτική νομοθεσία και να ανοίξει το κλειστό επάγγελμα των μεταφορέων.

Προηγήθηκε -το πρωί- συνάντηση της ομοσπονδίας βενζινοπωλών με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Στέφανο Κομνηνό, ενώ έξω από το κτίριο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην πλατεία Κάνιγγος, συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι του κλάδου.

Η σύσκεψη διεκόπη νωρίς το μεσημέρι και συνεχίστηκε αργότερα, προκειμένου ο κ. Κομνηνός να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα, ο πρόεδρος της Ομποσπονδίας Βενζινοπωλών, Μιχάλης Κιούσης, γνωστοποίησε την πρόθεση των αρμόδιων φορέων να επαναξετάσουν το πλαφόν στα καύσιμα.

Αύριο αναμένεται η απάντηση από τον υφυπουργό Ανάτπυξης Ντίνο Ρόβλια.

«Δεν θα επιτρέψουμε την κερδοσκοπία»

«Δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπία σε βάρος του Έλληνα πολίτη» τόνισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, και επισήμανε ότι «οι εντατικοί έλεγχοι έφεραν αποτελέσματα γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των βενζινοπωλών συμμορφώθηκε».

Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης προχώρησε στην επιβολή πλαφόν μέχρι την Κυριακή, μετά από καταγγελίες καταναλωτών για αδικαιολόγητες τιμές στα καύσιμα τις προηγούμενες ημέρες.

Στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης, είναι παραταγμένα 36 φορτηγά, στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου (σε Χαϊδάρι, Ασπρόπυργο, Σκαραμαγκά και στα διόδια) συνολικά 119 οχήματα, στον παράδρομο της παραλιακής στο ύψος του ΣΕΦ βρίσκονται παραταγμένα 19 φορτηγά, ενώ νέα συγκέντρωση 17 οχημάτων πραγματοποιείται στην Πέτρου Ράλλη.