Με τη συνεργασία του… ΒΒC πέταξε ο 49χρονος ακτινολόγος Στέργιος Πραπαβέσης ένα παπούτσι εναντίον του Πρωθυπουργού, μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Ο δράστης είναι μέλος της οργάνωσης Πατριωτικό Μέτωπο- και είχε προαναγγείλει την πράξη του μέσα από μία ιστοσελίδα στο Ιντερνετ, χωρίς όμως αυτό να γίνει γνωστό.

Μόνον ο απεσταλμένος του κρατικού βρετανικού καναλιού ήταν σε γνώση της «επιχείρησης»- και μάλιστα είχε πάρει από την προηγούμενη ημέρα εικόνες από το- γεμάτο με παπούτσια- πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του δράστη!

«Δεν είχα σκοπό να τραβήξω τα φώτα της δημοσιότητας. Ηταν μια διαμαρτυρία για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, την επιτήρηση από το ΔΝΤ και τους συμβιβασμούς στα εθνικά θέματα, που θίγουν την αξιοπρέπειά μου, εθνική και προσωπική» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο 49χρονος ακτινολόγος.

Το πρωί του Σαββάτου πλησίασε μαζί με την κόρη του κι έναν φίλο του τον Πρωθυπουργό, όταν εκείνος βγήκε από τη νότια πύλη της Εκθεσης. Εβγαλε αστραπιαία το παπούτσι του και το πέταξε προς το μέρος του, πετυχαίνοντας έναν αστυνομικό. Αντρες της πρωθυπουργικής φρουράς τον ακινητοποίησαν ρίχνοντάς τον στο έδαφος, ενώ εκείνος φώναζε «χούντα, θα σας πάρουν τα σπίτια» και στα αγγλικά «democracy, justice» («δημοκρατία, δικαιοσύνη»)- προφανώς, για να δώσει καλύτερο ήχο στο ΒΒC, που είχε στραμμένη την κάμερα σε αυτόν, περιμένοντας να καταγράψει τη… ρίψη του παπουτσιού!

Συμπτωματικά ο Πραπαβέσης είχε δώσει συνέντευξη τις προηγούμενες ημέρες. Σε αυτή εμφανιζόταν να ανοίγει το πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου που ήταν γεμάτο με παπούτσια, να πιάνει ένα και να το πετά στον αέρα.

«Από την αρχή του μήνα καλούσαμε τους πολίτες να βγουν στα μπαλκόνια τους, στη διαδρομή του Πρωθυπουργού από το αεροδρόμιο στην Εκθεση, και να τον υποδεχτούν με τα παλιά τους παπούτσια. Ηταν τιμή τους να τον υποδεχτούν όπως του αξίζει», είπε στα «ΝΕΑ» ο ακτινολόγος, που αφέθηκε ελεύθερος, καθώς ούτε ο κ. Παπανδρέου ούτε ο αστυνομικός που δέχτηκε το παπούτσι στο πρόσωπο υπέβαλαν μήνυση εναντίον του.

«ΠΡΟΒΕΣ»

Ο δράστης σε συνέντευξη εμφανιζόταν να ανοίγει πορτ μπαγκάζ γεμάτο με παπούτσια, να πιάνει ένα και να το πετά στον αέρα

Το μάθαμε από το Ιντερνετ…

«ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ σε πολύ δύσκολη θέση, το ΒΒC δεν μου επιτρέπει να κάνω σχόλια», ήταν οι πρώτες κουβέντες του Μάλκολμ Μπρέιμπαντ, του συνεργάτη του ΒΒC στην Ελλάδα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μαζί του «ΤΑ ΝΕΑ». «Εχω ακούσει τις κατηγορίες που διατυπώνονται, πρόκειται για ανοησίες, για γελοιότητες», υποστήριξε εντούτοις ο βρετανός δημοσιογράφος ο οποίος κατέγραψε σε βίντεο τόσο τις πρόβες όσο και την απόπειρα του 49χρονου ακτινολόγου Στέργιου Πραπαβέση να χτυπήσει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη με ένα παπούτσι τον έλληνα πρωθυπουργό…

«Δεν στήνω ειδήσεις», ισχυρίστηκε ξανά και ξανά. Ερωτηθείς αν ήταν ο Στέργιος Πραπαβέσης αυτός που ήρθε σε επαφή μαζί του ενημερώνοντάς τον προκαταβολικά για τις προθέσεις του, ο Μάλκολμ Μπρέιμπαντ δήλωσε πως έμαθε για αυτό που είχε σκοπό να κάνει ο Πραπαβέσης μέσω Ιντερνετ, και πως «ήρθαν σε επαφή μαζί μας μέσω ενός ακτιβιστή που γνωρίζω». Ο βρετανός δημοσιογράφος επέμεινε πως δεν του επιτρέπεται να πει περισσότερα, δεν έκρυβε πάντως την οργή του για το γεγονός ότι το ΒΒC κατέβασε το βίντεο από την ιστοσελίδα του- γεγονός που εμμέσως ενισχύει τις καταγγελίες περί «στημένου ρεπορτάζ». «Δεν ξέρω ποιος είναι ο λόγος, αλλά από τον τόνο της φωνής μου αντιλαμβάνεστε πώς νιώθω», είπε. «ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν και με τα κεντρικά γραφεία του ΒΒC στο Λονδίνο, που φάνηκαν εν πρώτοις να έχουν άγνοια του θέματος, και ζήτησαν να σταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα «ώστε να ψάξουν το θέμα». Μέχρι αργά χθες το βράδυ, πάντως, η αναζήτηση δεν είχε ολοκληρωθεί και επίσημη απάντηση δεν είχε δοθεί…

Με ακραίες θέσεις το Πατριωτικό Μέτωπο

«Το Πατριωτικό Μέτωπο δεν είναι κόμμα, δεν ζητά την ψήφο κανενός, δεν πρόκειται να παράξει επαγγελματίες πολιτικούς», αναφέρει η ιστοσελίδα της οργάνωσης στην οποία μετέχει ο 49χρονος Στέργιος Πραπαβέσης, ο οποίος πέταξε ένα παπούτσι εναντίον του Πρωθυπουργού, ύστερα από τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Συγκροτήθηκε τον περασμένο Μάιο και διαθέτει οργανώσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας. Υιοθετώντας ακραίες θέσεις, η οργάνωση έχει δηλώσει πως ξεκινά «ανένδοτο αγώνα κατά της κατοχικής συμμαχίας των νεοταξιτών και των τοκογλύφων που κυβερνούν τη χώρα καθώς και της επιχειρούμενης εκποίησης της προσωπικής και εθνικής μας αξιοπρέπειας» και έχει οργανώσει κινητοποιήσεις ενάντια στην «κατοχική κυβέρνηση ΓΑΠΔΝΤ και των συνεταίρων τους Μπακογιάννη- Καρατζαφέρη, κρατώντας μία και μόνο σημαία: την ελληνική». Οσον αφορά την οικονομική κρίση, προτείνει μεταξύ άλλων την αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ και την εθνικοποίηση των κεντρικών τραπεζών, των ΔΕΚΟ και των υποδομών…

Ειρηνικές διαδηλώσεις αλλά και 45 προληπτικές προσαγωγές

ΑΠΟ ΤΙΣ πλέον ειρηνικές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών ήταν οι φετινές στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς ακόμη και τα παραδοσιακά δυναμικά μπλοκ των πορειών- οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και οι αντιεξουσιαστές- περιορίστηκαν σε συμβολική προσέγγιση της «κόκκινης ζώνης» που είχε δημιουργηθεί μπροστά στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Η ΕΛ.ΑΣ. εφάρμοσε σκληρό δόγμα καθώς πραγματοποίησε 45 προληπτικές προσαγωγές νεαρών, μεταξύ των οποίων ήταν και 18 αλλοδαποί (Ισπανοί, Ιταλοί κ.ά.), πριν από την έναρξη των διαδηλώσεων. Οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, εκτός από έναν που είχε μαζί του ένα στιλέτο.

Η ανησυχία των αστυνομικών για έκτροπα στο πανεπιστήμιο δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς οι εκδηλώσεις που προγραμμάτιζαν οι πρυτανικές αρχές πραγματοποιήθηκαν τελικά το πρωί του Σαββάτου και το ΑΠΘ παρέμεινε κλειστό το απόγευμα. Οπως τα προηγούμενα χρόνια, στο Σιντριβάνι παρατάχθηκαν κλούβες των ΜΑΤ κάθετα στον δρόμο αποκλείοντας την πρόσβαση διαδηλωτών στο πανεπιστήμιο. Τέλος, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ειρηνικά ήταν και τα άλλα τρία συλλαλητήρια που διοργάνωσαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΜΕ, στα οποία μεταξύ αυτών που συμμετείχαν ήταν και αφρικανοί οικονομικοί μετανάστες. Την παράσταση πάντως έκλεψε το ΚΚΕ, αφού το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Αριστοτέλους ήταν πολύ μεγαλύτερο σε όγκο από τα άλλα δύο. Σύμφωνα με την Αστυνομία στην πλατεία συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, ενώ στα υπόλοιπα που πραγματοποιήθηκαν στην οδό Εγνατία συγκεντρώθηκαν περίπου 4.000. Ξένοι…

Με τον τίτλο της κινηματογραφικής ταινίας «Δύο ξένοι στην ίδια πόλη» ήταν απόλυτα ταυτισμένη η ταυτόχρονη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Αλέκου Αλαβάνου στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Συμμετείχαν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην οδό Εγνατία και στη συνέχεια πήραν και οι δύο μέρος στην πορεία χωρίς να ανταλλάξουν χειραψία.