Η Ελλάδα έχει βούληση να προχωρήσει σε ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή, δήλωσε από το Όσλοο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση των χρεών και των ελλειμμάτων «αποτελεί υπευθυνότητα».

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.), Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτίμησε ως θετική την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στην συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτιμήθηκε ότι η εκτέλεση του προγράμματος της κυβέρνησης προχωρά σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ενώ εθίγη και το ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της ταυτόχρονης δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών.

Ο πρωθυπουργός, από τη Νορβηγία όπου βρίσκεται, για την 13η Συνδιάσκεψη του Όσλο, μίλησε για την ταυτόχρονη ανάγκη που υπάρχει για ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης, προτάσσοντας ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της αδιαφάνειας και της διαφθοράς.

«Πάρτε τη χώρα στα χέρια σας και αλλάξτε τη»

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τους νέους, προτρέποντάς τους να αλλάξουν την Ελλάδα. «Πάρτε τη χώρα στα χέρια σας και αλλάξτε τη», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Συνδιάσκεψη με θέμα «Οι προκλήσεις της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής».

Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες διάφορων κοινωνικών ομάδων, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν «μέρος της δημοκρατίας μας» και πρόσθεσε: «Ίσως και εγώ να ήμουν με τους διαδηλωτές».

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στη σημασία του διαλόγου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι πάντα ανοιχτός και να μην υπάρχει αποκλεισμός των πολιτών, ενώ αναφέρθηκε και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης -για δεύτερη φορά, μετά τη χθεσινή του συνέντευξη στη Δ.Ε.Θ.- λέγοντας ότι κάποιες φορές τα Μ.Μ.Ε. διογκώνουν ορισμένες πλευρές των διαδηλώσεων.

«Πήραμε μέτρα δεκαετιών»

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ελλείμματος.

«Πήραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μέτρα δεκαετιών», τόνισε, αναφερόμενος και στην κοινωνική συμφωνία που συνήφθη στις αρχές του καλοκαιριού μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων.

Για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, υποστήριξε ότι έχουν την στήριξη των πολιτών, παρότι υπήρξαν περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις.

«Οξυγόνο στους θεσμούς»

Στη συνέχεια, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «κρίση», την οποία διέρχονται σήμερα οι δημοκρατίες.

Επισήμανε εξάλλου τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημοκρατίες, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί «οξυγόνο στους θεσμούς», μέσω της καταπολέμησης της αδιαφάνειας και της διαφθοράς.

Συνάντηση με Στρος Καν

Στην συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιάνς Στόλτεμπεργκ, τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Κάν, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας, Χουάν Σομάβια, και την πρόεδρο της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών, ώστε η ανεργία να είναι όσο το δυνατόν λιγότερη.

Ταυτόχρονα συζητήθηκε και η αναγκαιότητα ύπαρξης μίας χάρτας δικαιωμάτων, η οποία μέσω της καταγραφής ενός μίνιμουμ αναγκών να δημιουργεί ένα δίκτυο ασφαλείας για του πιο ευάλωτους.

Ο ρόλος των τραπεζών

Επιπλέον, στη συζήτηση προσεγγίστηκε και το ερώτημα πώς οι τράπεζες μπορούν να βοηθήσουν την πραγματική οικονομία, πώς μπορεί να ρυθμιστεί και να εποπτευτεί το τραπεζικό σύστημα και τέλος πώς μπορούν να εξοικονομηθούν νέοι πόροι από την επιβολή πράσινου φόρου ή την εφαρμογή του φόρου Τόμπιν ή την εφαρμογή φόρου στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στροφή στην «πράσινη» οικονομία

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη στροφής του παραγωγικού μοντέλου στην «πράσινη» οικονομία, η οποία -όπως εξήγησε- θα φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα είναι «ιδανικός τόπος» για την ανάπτυξη «πράσινων» επενδύσεων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε την πρότασή του για την χρηματοδότηση της «πράσινης» ανάπτυξης μέσω «οικονομικών εργαλείων», όπως τα «πράσινα» ομόλογα, τον φόρο Τόμπιν και τον φόρο άνθρακα.

«Να χτυπηθεί η απαισιοδοξία»

Κληθείς να σχολιάσει την τάση πολλών νέων στην Ελλάδα να εγκαταλείπουν τη χώρα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στη χώρα μας «υπάρχει υψηλά εξειδικευμένη -επαγγελματικά και επιστημονικά- νεολαία, υπάρχουν και αυτοί που φεύγουν» και υπογράμμισε ότι «πρέπει να χτυπηθεί η απαισιοδοξία και να πούμε στους νέους «πάρτε τη χώρα στα χέρια σας και αλλάξτε τη»».

Εστίασε δε στην ανάγκη για αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης, αλλά και μιας σειράς προτύπων ζωής, όπως του καταναλωτικού και πρόσθεσε ότι «οι νέοι τα καταλαβαίνουν αυτά και είναι έτοιμοι». «Πρέπει να μάθουμε τους νέους να χρησιμοποιούν την γνώση ως εργαλείο για προσθέτουν αξία σε ότι κάνουν και να υποστηρίξουμε τις πρωτοβουλίες τους», συμπλήρωσε.

«Απόλυτη διαφάνεια»

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «απόλυτη διαφάνεια» που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της διοίκησης, αναφέρθηκε στον «Καλλικράτη» και στο εκπαιδευτικό σύστημα, για την αλλαγή του οποίου υπογράμμισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, ευχαρίστησε το νορβηγικό λαό στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Γιενς Στόλτενμπεργκ, μνημονεύοντας ότι η χώρα του είχε χορηγήσει διαβατήριο στον πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.