«Αν η Ελλάδα πατάξει την φοροδιαφυγή δεν θα έχει ανάγκη νέων δανείων και θα επιταχυνθεί η πορεία εξόδου της από την κρίση», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέουαπό το Όσλο, παρουσία του επικεφαλής του Δ.Ν.Τ., Ντομινίκ Στρος Καν.

Αναφερόμενος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ντομινίκ Στρος Καν, ο πρωθυπουργός είπε ότι η αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ θετική, ενώ η υστέρηση που παρουσιάζεται στα έσοδα, δεν αλλάζει τον στόχο που έχει τεθεί για φέτος.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» η αγορά ομολόγων

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης» την αγορά ελληνικών ομολόγων από τα funds πετρελαίου και συντάξεων της Νορβηγίας, καθώς, όπως είπε, «αποφασίζουν με αντικειμενικά κριτήρια».

Ερωτηθείς για τα κεφάλαια που φεύγουν από την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσό, επισημαίνοντας ότι αυτά τα χρήματα ανήκουν στην κοινωνία.

«Να δουλέψουμε μαζί με τα συνδικάτα»

Παράλληλα, έτεινε χείρα συνεργασίας προς τα συνδικάτα, σημειώνοντας: «Πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τα συνδικάτα, τόσο για τις αλλαγές, όσο και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την λειτουργία του κοινωνικού κράτους, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το παράδειγμα των Σκανδιναβικών και γενικότερα των βόρειων χωρών είναι χαρακτηριστικό, καθώς συνδυάζουν και τα δύο.

«Η ανταγωνιστικότητα μεγαλώνει όταν ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής, ο περιθωριοποιημένος πολίτης δεν αποδίδει, η ανισότητα δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη, ενώ αντίθετα αναπτύσσονται κράτη, που δίνουν στους πολίτες τους ισότητα δικαιωμάτων και ευκαιριών», είπε ο πρωθυπουργός.

Σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε με τους έλληνες δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ως ιδιαίτερα θετική την απόφαση που ελήφθη σήμερα στο Όσλο για την συνεργασία ΔΝΤ – ILO, ώστε να υπάρξει μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία, όπως είπε, «θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τους δείκτες».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στο συνέδριο που διοργανώνει η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, με θέμα την φοροδιαφυγή διεθνώς και την ύπαρξη «φορολογικών παραδείσων».

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού

Αναφερόμενος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Νορβηγό πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι καθώς η Νορβηγία και η Ελλάδα είναι ναυτικές χώρες, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας και διεθνώς και διμερώς στα ναυτιλιακά, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη «πράσινης» τεχνολογίας.

Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Νορβηγία και αξιοποίηση της εμπειρίας της στην «σωστή αντιμετώπιση των ανέργων», καθώς, όπως εκτίμησε, ο ΟΑΕΔ με εξαίρεση μερικά τμήματά του είναι απαρχαιωμένος.

Επίσης, ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Νορβηγό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ είχε συνάντηση και με τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της Μέσης Ανατολής, για το οποίο η Νορβηγία εκδήλωνε ανέκαθεν το ενδιαφέρον της.

Σημειώνεται ότι ο Νορβηγός Υπουργός είναι ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος Νορβηγίας στην επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς – πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Παπανδρέου – για το Μεσανατολικό.

Στην συνάντηση που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Σομαβία συζητήθηκε το θέμα της επιχειρηματικότητας των νέων, όπου θα αξιοποιηθεί η εμπειρία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ενώ στο επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί την έδρα του Γραφείου στην Γενεύη η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη.

Η συνεργασία Ελλάδας – Ισπανίας για την ανάπτυξη στην Ευρώπη και την καταπολέμηση της ανεργίας, κυριάρχησαν στην συνάντηση που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην διάρκεια της οποίας τον συνεχάρη για τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ενώ τον προσκάλεσε στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στο Όσλο παραχωρώντας συνέντευξη στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΑΚ.