Υπάρχουν καλά νέα. Χθες, στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός περιέγραψε επακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα εργάζεται η κυβέρνηση στο εξής. Με την ίδια σαφήνεια περιέγραψε και τους στόχους που πρέπει να επιτύχει.

Στην πραγματικότητα ανανέωσε την προσήλωση σε αυτούς τους στόχους, που δεν είναι καινούργιοι. Ιδίως σε ό,τι αφορά τον οικονομικό τομέα, δηλαδή τη δημοσιονομική εξυγίανση και την ανάπτυξη.

Αλλά υπάρχουν και άσχημα νέα. Η πορεία προς την επίτευξη αυτών των στόχων παρουσιάζει καθυστέρηση. Προκύπτει από τα στοιχεία που έχει υπόψη της η ίδια η κυβέρνηση. Αρκετά από αυτά τα στοιχεία παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» (σελ 15) Η απλή παρατήρησή τους είναι αρκετή για να προκαλέσει ανησυχία- δεν την κρύβουν άλλωστε ούτε τα κυβερνητικά στελέχη…

Στους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, το αποτέλεσμα στη σχέση εσόδων- εξόδων, στους ρυθμούς ανάπτυξης, στον τιμάριθμο, στις μεταρρυθμίσεις, είναι εντυπωσιακός, αλλά υπολείπεται των στόχων.

Γι΄ αυτό αποκτούν ιδιαίτερη σημασία αυτά που είπε χθες ο Πρωθυπουργός, στην αφετηρία της νέας προσπάθειας που σηματοδότησε ο ανασχηματισμός.

Η κυβέρνηση, με τη νέα δομή της και κάτω από καλύτερο συνδυασμό των δράσεων και συντονισμό του ανθρώπινου δυναμικού, οφείλει να δώσει στα πράγματα ώθηση.

Να κερδίσει τον χρόνο που χάθηκε και να υπερκαλύψει το έργο που δεν έγινε στις αρχικές προθεσμίες.

Είναι εφικτή επιδίωξη στους τέσσερις μήνες που απομένουν ώς το τέλος του έτους, οπότε θα γίνει ο τελικός απολογισμός.

Η κυβέρνηση θα αποδειχθεί συνεπής προς τις επιδιώξεις τής πολιτικής της, εφόσον οι νέοι υπουργοί φροντίσουν να μη χαθεί ούτε λεπτό από εδώ και πέρα.

Αν δεν το καταφέρουν, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στα πλαίσια του Μνημονίου και η κυβέρνηση αντιμέτωπη με την κοινωνία. Αυτή η εξέλιξη θα ήταν καταστροφική, ιδίως αν υπολογιστεί ότι και στο επόμενο έτος υπάρχουν επίσης αυστηρές απαιτήσεις και δύσκολοι στόχοι.

Γι΄ αυτό τόσο για την κυβέρνηση ως σύνολο όσο και για τους υπουργούς κατά τομέα ισχύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά ένα κοινότοπο σύνθημα: η μόνη επιλογή που έχουν είναι να πετύχουν.