Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος έως την τελευταία στιγμή ήθελε να αποφύγει το πικρό ποτήρι του Πειραιά.


Απέρριπτε σε όλους τους τόνους το ενδεχόμενο να παραλάβει το χρίσμα για τον δήμο στο λιμάνι και, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε στον Αντώνη Σαμαρά τουλάχιστον έξι εναλλακτικές λύσεις- χωρίς να έχει στις περισσότερες περιπτώσεις την τελική συγκατάθεση των προτεινόμενων, όπως λένε οι ίδιες πηγές.

Η τελευταία μάχη που έδωσε ήταν για την επιλογή του Παν. Μελά. Αυτός συμφώνησε, αλλά απορρίφθηκε από την κομματική ηγεσία, καθώς προέκυψε- δημοσκοπικά- ότι δεν ήταν η ενδεδειγμένη λύση. Και πλέον, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, καλείται ο μοναδικός βουλευτής της Ν.Δ. σήμερα στον Πειραιά και γραμματέας Αυτοδιοίκησης του κόμματος να διαχειρισθεί την πολιτική μάχη για τον δήμο, αλλά και τη μεγάλη ενδοπαραταξιακή μάχη στα Μανιάτικα, που στην άλλη πλευρά έχει ως «οπλαρχηγό» τον Πέτρο Μαντούβαλο.

Διαχρονικός αντίπαλος. O διαχρονικός αντίπαλος του κ. Μιχαλολιάκου, με όχημα τις δημοτικές κάλπες, όχι μόνον επανακάμπτει στο σκηνικό του Πειραιά, αλλά φιλοδοξεί να βρεθεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών απέναντι στον Γιάννη Μίχα. Σε κάθε περίπτωση, για πολλούς στη Ν.Δ. η μάχη για τον δήμο οδηγεί και στο τελικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ανάμεσα τους κ.κ. Μιχαλολιάκο και Μαντούβαλο.

Το φιτίλι της μεγάλης βεντέτας άναψε λίγο πριν από τις εκλογές του 2000. Αφορμή είχε σταθεί η προσπάθεια του Π. Μαντούβαλου να αποκτήσει τον πρώτο λόγο, κατ΄ αρχάς στη μανιάτικη κοινότητα της πόλης (που αριθμεί περίπου 65.000 ψηφοφόρους και θεωρείται κρίσιμη ομάδα για την εκλογική επιτυχία των γαλάζιων υποψηφίων) και στη συνέχεια σε όλη την περιφέρεια.

Η προσπάθεια αυτή είχε πλήξει κυρίως τον Βασ. Μιχαλολιάκο, ο οποίος μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Ανδριανόπουλου από τη Ν.Δ. είχε αναλάβει τα ηνία στο κομματικό ψηφοδέλτιο και σε δεύτερο βαθμό τον κ. Μελά που επίσης βασιζόταν στην ψήφο των Μανιατών. Με ορμητήριο στα Μανιάτικα, όπως αναφέρουν τοπικά στελέχη, ο κ. Μαντούβαλος επιχείρησε στη συνέχεια να διεισδύσει και στις ψήφους της Εκκλησίας και να «αλώσει» την τοπική ΟΝΝΕΔ που ήλεγχε απόλυτα ο κ. Μιχαλολιάκος από την εποχή των Κενταύρων και των Ρέιντζερς, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, όταν είχε το τιμόνι της κομματικής νεολαίας.

Εκανε… περιοδεία. Το 2000 ο Π. Μαντούβαλος ήταν προβεβλημένο στέλεχος στον Πειραιά, γνωστός δικηγόρος με συχνές παρουσίες στα τηλεπαράθυρα, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και με θητεία στη διοίκηση του τοπικού δικηγορικού συλλόγου. Ωστόσο, κατετάγη τέταρτος και δεν εξελέγη, αν και το βράδυ εκείνων των εκλογών (στο δίωρο που στη Ρηγίλλης θεωρούσαν ότι ανέλαβαν την κυβέρνηση…) συνοδεία περιπολικών έκανε περιοδεία στο κέντρο του Πειραιά και… ετοιμαζόταν να ανέβει στην Κατεχάκη για να αναλάβει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Κατά τους αντιπάλους του, στο συγκεκριμένο υπουργείο είχε ανοίξει δίαυλο μέσα από ένα πλούσιο πελατολόγιο με αστυνομικούς που είχε στο δικηγορικό γραφείο του, αλλά και τη θέση καθηγητή στη Σχολή της Αστυνομίας.

Στη Βουλή βρέθηκε έναν χρόνο αργότερα (μέσω Εκλογοδικείου, στη θέση του Στ. Σουμάκη) και το 2004 εξελέγη πανηγυρικά, αλλά θέση στην κυβέρνηση δεν βρήκε, σε αντίθεση με τον Βασ. Μιχαλολιάκο που ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Αμυνας. Με τη δίωξή του για εμπλοκή σε υποθέσεις του λεγόμενου παραδικαστικού κυκλώματος, ο Π. Μαντούβαλος αναγκάστηκε το 2006 να αποχωρήσει από τη Ν.Δ. Οσα διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο, φούντωσαν και τον γαλάζιο εμφύλιο στον Πειραιά, τον οποίο τροφοδοτούσαν και τα «έργα και ημέρες» του κ. Μιχαλολιάκου στο Πεντάγωνο.

Αρωμα υποκόσμου. Επί μία δεκαετία, ο πόλεμος του Πειραιά άναβε φωτιές και στη Ρηγίλλης, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που είχε και έντονο άρωμα υποκόσμου. Στις σκοτεινές πτυχές του εσωκομματικού μακελειού έχει προστεθεί και η βομβιστική επίθεση που είχε γίνει κατά του κ. Μιχαλολιάκου, έξω από το γραφείο του στον Πειραιά, τον Ιανουάριο του 2001. Η υπόθεση εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, ενώ ο ίδιος είχε υπαινιχθεί πως η επίθεση δεν ήταν έργο τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά είχε σχεδιαστεί από πρόσωπα που κινούνται στον χώρο της νύχτας.

Το φιτίλι της βεντέτας που οδηγεί στο τελικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» άναψε πριν από τις εκλογές του 2000

Χρεώνεται αστοχίες και το μεγάλο «ναυάγιο»


Στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, η Ν.Δ.

εμφάνισε σημάδια κατάρρευσης και στον Πειραιά, αλλά με την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα και τον Π. Μαντούβαλο στο περιθώριο, ο Βασ.

Μιχαλολιάκος φαινόταν αναβαθμισμένος. Είχε στηρίξει από τους πρώτους τον Αντ. Σαμαρά, εξασφάλισε θέση στο νέο κομματικό οργανόγραμμα και ανέλαβε να σχεδιάσει την αυτοδιοικητική μάχη για τη Ν.Δ. Για πολλούς χρεώνεται αστοχίες στις επιλογές υποψηφίων σε αρκετές περιοχές, αλλά το μεγάλο «ναυάγιο» υπήρξε ο Πειραιάς. Το αδιέξοδο στην ανεύρεση υποψηφίου το χρεώνεται απόλυτα.

Και τα σχόλια κεντρικών στελεχών του κόμματος είναι ενδεικτικά του κλίματος που διαμορφώνεται στη Ρηγίλλης: «Ο Πειραιάς δεν είναι πλέον πρόβλημα της Ν.Δ., αλλά πρόβλημα του Μιχαλολιάκου…».

Προκάλεσε… τρικυμία στη Ν.Δ. μέσα σε 5 ημέρες!


Χρειάστηκαν μόλις πέντε ημέρες από την επάνοδο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην κομματική σκηνή για να προκαλέσει ο πρώην υπουργός τρικυμία στη Ρηγίλλης. Αλλά στο γαλάζιο επιτελείο επιμένουν ότι τα μποφόρ είναι χαμηλά… Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ο νέος πρόεδρος του κομματικού Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κων. Καραμανλής» θα κληθεί να συμμετάσχει στην «εκπαίδευση» και το «πολιτικό στήσιμο» στελεχών που είναι υποψήφιοι σε κρίσιμες περιφέρειες και δήμουςανάμεσά τους και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κικίλιας.

Το στοίχημα. Ο ίδιος έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει με νέες δηλώσεις ότι συστρατεύεται για τη μάχη της Αττικής. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, οι ενστάσεις Μεϊμαράκη για τα πολιτικά χαρακτηριστικά της επιλογής Κικίλια, όπως και οι παραινέσεις για διαύλους επικοινωνίας με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γ. Καρατζαφέρη, έχουν φουντώσει τις παρασκηνιακές συζητήσεις στη Ν.Δ., μαζί με τα ερωτήματα για το πλαίσιο της συμμαχίας του πρώην υπουργού με την κομματική ηγεσία. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά αναφέρουν ότι η ανάθεση ρόλου στον κ. Μεϊμαράκη αποτελεί απόδειξη ότι «ο πρόεδρος κινείται ενωτικά», αναγνωρίζοντας ότι η σύμπλευση που ξάφνιασε πολλούς στη Ν.Δ.. αποτελεί και ένα «στοίχημα» για την ηγεσία. Το μήνυμα. Είναι προφανές ότι ο κ. Μεϊμαράκης «έβαλε θέματα» και οι περισσότεροι στο κόμμα εκτιμούν πως αυτό επεδίωκε. Στελέχη που συνομιλούν τακτικά μαζί του λένε ότι με την παρέμβασή του δεν αμφισβητεί τις επιλογές της ηγεσίας, αντιθέτως επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση του κόμματος. Και το μήνυμα είναι ότι αντίστοιχες παρεμβάσεις δεν θα διστάσει να κάνει όποτε το κρίνει σκόπιμο. Από τη νέα έδρα του στο κομματικό ινστιτούτο, επί της Βασ. Σοφίας, το επόμενο διάστημα αναμένεται να παρελάσουν αρκετοί νέοι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης καλείται να συνδράμει στην πολιτική «εκπαίδευσή» τους.