«Ναι» για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου στην Ελλάδα λέει σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποδεικνύοντας όμως παράλληλα- σύμφωνα με πληροφορίες- την ανάγκη να γίνουν πιο δραστικές παρεμβάσεις για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο των δαπανών και την τόνωση της ανάπτυξης.

Ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα τη χορήγηση της συνεισφοράς του, 2,5 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα. Ωστόσο, παρά τη θετική γενική κατεύθυνση («το πρόγραμμα ξεκίνησε δυνατά»), η εισήγηση των τεχνοκρατών του επισημαίνει απερίφραστα αδυναμίες, εκφράζει ανησυχίες και διατυπώνει υποδείξεις στην κυβέρνηση για νέα μέτρα. Το πρώτο είναι η περαιτέρω μείωση των δαπανών φέτος ώστε να αντισταθμιστεί η υστέρηση των εσόδων. Η περικοπή θα αφορά κυρίως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τις αμυντικές δαπάνες. Οι τεχνοκράτες που καταφθάνουν και πάλι στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα για να προετοιμάσουν τον προϋπολογισμό του 2011, τονίζουν ότι αυτό είναι μέτρο προσωρινό, μέχρις ότου υπάρξει πραγματικός έλεγχος των δαπανών και των εσόδων.

Τι προτείνουν
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημεία στα οποία εστιάζονται οι ανησυχίες των τεχνοκρατών του ΔΝΤ και οι υποδείξεις τους για νέα μέτρα, με βάση το κείμενο της εισήγησής τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο, είναι τα εξής:

1Υστέρηση εσόδων. Πιστεύουν ότι αυτή δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της ύφεσης αλλά και της αναποτελεσματικής λειτουργίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Μιλούν για την ανάγκη πιο δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών, ιδιαίτερα μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

2Αναποτελεσματικός έλεγχος δαπανών. Παρά τη μείωση των δαπανών που σημειώθηκε, με τις περικοπές μισθών και συντάξεων, θεωρούν ότι οι δαπάνες αποτελούν πάντα πρόβλημα γιατί εκτός ελέγχου παραμένουν οι ΟΤΑ, τα νοσοκομεία και οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να είναι βασικός στόχος, σημειώνουν οι τεχνοκράτες στο κείμενό τους σύμφωνα με πληροφορίες. 3Ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Θεωρούν ότι είναι κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχία του προγράμματος και γι΄ αυτό πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυσή τους. Ειδικότερα, ζητούν να προχωρήσει το άνοιγμα των αγορών (π.χ. της ενέργειας) και των κλειστών επαγγελμάτων, να μειωθούν τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα στο εμπόριο και τον τουρισμό και να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ικανοποίηση για την Εθνική
Για τις τράπεζες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον είδαν με ικανοποίηση την πρωτοβουλία της Εθνικής να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν μονόδρομο την προσφυγή της κυβέρνησης σε ανοιχτή διαδικασία διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το κείμενο του ΔΝΤ επισημαίνει ότι η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι «σφικτή», αλλά εκφράζει την πεποίθηση πως με τη βοήθεια της ΕΚΤ και της επέκτασης του μηχανισμού στήριξης των τραπεζών από την κυβέρνηση η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά.

Μήλον της Εριδος η Ενέργεια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά

ΑΝΟΙΧΤΟ παραμένει το θέμα της κατανομής των αρμοδιοτήτων στα υπουργεία τέσσερις ημέρες μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, θέμα που όπως φαίνεται προκαλεί υπόγειες διαμάχες ανάμεσα σε μέλη της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απέφυγε χθες με διπλωματικό τρόπο να επιβεβαιώσει ότι ο τομέας της Ενέργειας παραμένει στο χαρτοφυλάκιο της κ. Μπιρμπίλη και τόνισε (στον Flash) πως η Ενέργεια «είναι προς το παρόν εκεί που είναι», για να προσθέσει ότι «είναι από τις αρμοδιότητες για τις οποίες χρειάζεται μία περαιτέρω επεξεργασία για να καθοριστούν κιόλας». Σύμφωνα με πληροφορίες, τον τομέα της Ενέργειας διεκδικεί- ως μέρος της ανάπτυξης- ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Για το Λιμενικό
Την ίδια ώρα αδιευκρίνιστο παραμένει εάν το Λιμενικό που αποκόπηκε από το υπουργείο Οικονομίας και εκχωρήθηκε ως αρμοδιότητα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα παραμείνει στη δικαιοδοσία του Χρήστου Παπουτσή ή θα επιστρέψει στο Ναυτιλίας, δηλαδή το υπό σύσταση υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων και Νήσων με υπουργό τον Γιάννη Διαμαντίδη. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι το υπουργείο Πολιτισμού διά του κ. Γερουλάνου διεκδικεί τη διατήρηση του ΟΠΑΠ υπό την εποπτεία του, ωστόσο τον κερδοφόρο Οργανισμό επιθυμούν να εντάξουν στις αρμοδιότητές τους τόσο το υπουργείο των Οικονομικών όσο και το υπουργείο Υγείας, Διατροφής και Αθλητισμού για ευνόητους λόγους. Από την άλλη, ερωτήματα προκαλεί η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή από το πρώην Οικονομίας στο υπουργείο Εργασίας υπό την Λούκα Κατσέλη, ενώ τελικώς δεν έχει διασαφηνιστεί πλήρως εάν το υπουργείο Πολιτισμού θα έχει την εποπτεία σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι την ευθύνη για τα κρατικά ΜΜΕ θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, ωστόσο πιθανολογείται ότι ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Πεταλωτής θα διατηρήσει την εποπτεία στη Γενική Γραμματεία Τύπου και το ΑΠΕ.

Ενδιαφέρον παράλληλα παρουσιάζει και το θέμα των αρμοδιοτήτων που θα έχει τελικώς ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης. Το υπουργείο ενδεχομένως θα μετονομαστεί σε Προεδρίας και σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση θα μετεξελιχθεί σε επιτελικό κέντρο επικοινωνιακού, πολιτικού και στρατηγικού σχεδιασμού.

Για Παμπούκη
Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του κ. Χάρη Παμπούκη που, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τις εξελίξεις από την κυβέρνηση γίνεται σαφές ότι θα ασχολείται κυρίως με τις επενδύσεις. Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας γνωστοποίησε χθες ότι θα προεδρεύει διυπουργικών επιτροπών με αυτό το αντικείμενο, στις οποίες θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδης, Υποδομών κ. Ρέππας και Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη.

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο κ. Παμπούκης είπε ότι αισθάνεται «απελευθερωμένος και ανακουφισμένος» από τις εξελίξεις και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «μέχρι τώρα έπαιζα λίμπερο, τώρα θα παίζω σέντερ φορ». Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον συντονισμό είπε ότι ο κ. Παπανδρέου διαπίστωσε την ανάγκη αλλαγών «όχι σε επίπεδο συντονισμού, αλλά επικοινωνίας» και ανέθεσε αυτές τις αρμοδιότητες στον κ. Ραγκούση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από