Απ' όλο τον κόσµο αλλά και από το εσωτερικό των ΗΠΑ εκφράζονται έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της «αντι-µουσουλµανικής φρενίτιδας» που έχει ξεσπάσει λίγο πριν από την ένατη επέτειο της τροµοκρατικής επίθεσης στους Δίδυµους Πύργους, η οποία περιλαµβάνει και σχέδια για το κάψιµο του Κορανίου σε µια µικρή εκκλησία της Φλόριντας
Την ώρα που στην Καµπούλ ξεσπούν καθηµερινά αντιαµερικανικές διαδηλώσεις λόγω της πρόθεσης του πάστορα Τέρι Τζόουνς να κάψει το Σάββατο, 11 Σεπτεµβρίου, ένα Κοράνι µπροστά στο εκκλησίασµά του που δεν ξεπερνά τους 50 ανθρώπους, χριστιανοί, µουσουλµάνοι και εβραίοι θρησκευτικοί ηγέτες στις ΗΠΑ κατήγγειλαν την «παραπληροφόρηση και τον φανατισµό» εναντίον των µουσουλµάνων στη χώρα αυτή, που έχει µετατραπεί σε «φρενίτιδα» έπειτα από τη γνωστοποίηση σχεδίων για την κατασκευή ισλαµικού κέντρου κοντά στο µέρος όπου στέκονταν οι Δίδυµοι Πύργοι.

Η ένταση αυξάνεται ολοένα και πιο πολύ, καθώς αύριο οι µουσουλµάνοι γιορτάζουν το τέλος του Ραµαζανιού, ενώ το Σάββατο στη Νέα Υόρκη έχουν προγραµµατισθεί πολλές εκδηλώσεις για την ένατη επέτειο της 11ης Σεπτεµβρίου, σε µία από τις οποίες πιθανότατα να πάρει µέρος και ο ακροδεξιός ολλανδός πολιτικός Γκερτ Βίλντερς, ο οποίος έχει γυρίσει την ταινία «Φίτνα», στην οποία καταφέρεται εναντίον του Ισλάµ και έχει επανειληµµένα συγκρίνει το Κοράνι µε το βιβλίο του Χίτλερ «Ο αγών µου». Εκείνο όµως που κινδυνεύει να δηµιουργήσει µια νέα διεθνή κρίση είναι η απόφαση του πάστορα Τέρι Τζόουνς της εκκλησίας των Ευαγγελικών Dove World Οutreach Center, που εδρεύει στο Γκέινσβιλ της Φλόριντας, να κάψει το Κοράνι το Σάββατο, προκειµένου να «εκθέσει το Ισλάµ που είναι µια βίαιη και καταπιεστική θρησκεία».

«Θάνατος στις ΗΠΑ»
Η αστυνοµία στο Αφγανιστάν έχει τεθεί σε επιφυλακή καθώς τις τελευταίες ηµέρες εκατοντάδες νέοι συγκεντρώνονται καθηµερινά στην Καµπούλ φωνάζοντας «Θάνατος στις ΗΠΑ», ενώ τόσο ο ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟϊκών στρατευµάτων στο Αφγανιστάν στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, αλλά και ο γενικός γραµµατέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσµουσεν προειδοποίησαν ότι η καύση του Κορανίου «θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτών όχι µόνο στη χώρα, αλλά και σε όλο τον κόσµο». Ο Τέρι Τζόουνς από την πλευρά του εξέφρασε την ανησυχία του ύστερα από τις προειδοποιήσεις αυτές και δήλωσε ότι γνωρίζει πως θα προκληθούν βίαιες αντιδράσεις. Τόνισε όµως πως παραµένει ανένδοτος, παρ’ ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία αρνήθηκε να του δώσει την άδεια που χρειάζεται για να κάψει δηµόσια ένα βιβλίο: «Η Αµερική θα πρέπει να σταµατήσει να απολογείται για τις πράξεις της», είπε.

Το σκίτσο του Μωάµεθ
Απ’ όλες τις πλευρές – ακόµα και από το Βατικανό που νκαταδίκασε το σχέδιο για το κάψιµο του Κορανίου – εκφράζονται φόβοι ότι οι αντιδράσεις του µουσουλµανικού κόσµου µπορεί να πάρουν τεράστιες διαστάσεις, ανάλογες µε εκείνες που είχαν σηµειωθεί το 2005 έπειτα από τη δηµοσίευση στην εφηµερίδα της Δανίας «Jyllands-Ρosten» σκίτσου του 75χρονου καρτουνίστα Κουρτ Βέστεργκαρντ που εµφάνιζε τον Μωάµεθ να έχει καλυµµένο το κεφάλι του µε ένα τουρµπάνι σε σχήµα βόµβας µε αναµµένο το φυτίλι. Ο σκιτσογράφος δέχθηκε πολλές απειλές για τη ζωή του, ενώ είχαν ξεσπάσει διαδηλώσεις σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους συνολικά περισσότεροι από 50 άνθρωποι. Σε µια περίεργη συγκυρία πάντως, ο Βέστεργκαρντ τιµήθηκε χθες από τη γερµανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στη διάρκεια συνεδρίου για την ελευθερία του λόγου.

Η Ουάσιγκτον
Στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόµπερτ Γκιµπς εξέφρασε την ανησυχία του, επειδή «οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια, όπως το κάψιµο του Κορανίου, θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτών µας». Οµως εκφράζονται φόβοι ότι µπορεί να επηρεαστεί ακόµα και η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Οµπάµα και να δηµιουργηθούν πολλά διπλωµατικά προβλήµατα, καθώς ακόµα και το Ιράν δεν έχασε την ευκαιρία να εµπλακεί στην αντιπαράθεση και µέσω του εκπροσώπου τού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε «τις δυτικές χώρες να µην προσβάλλουν τις µουσουλµανικές, γιατί τότε τα συναισθήµατά τους δεν θα µπορούν να ελεγχθούν».

«Αισχρή πράξη»
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτµεντ χαρακτήρισε την πιθανή κίνηση του Τζόουνς «αντι-αµερικανική», ενώ η Χίλαρι Κλίντον που έσπευσε να συναντηθεί µε αµερικανούς µουσουλµάνους δήλωσε: «Παίρνω κουράγιο και χαίροµαι από την ξεκάθαρη και κατηγορηµατική καταδίκη αυτής της ασεβούς και αισχρής πράξης». Πάντως, ακόµα και οι συµπατριώτες του Τζόουνς στο Γκέινσβιλ προσπαθούν να τον αποτρέψουν από το υλοποιήσει την απόφασή του. Το Σάββατο έχουν οργανώσει διαδήλωση εναντίον του µε συνθήµατα όπως «Η ειρήνη µεταξύ των θρησκειών οδηγεί στην ειρήνη µεταξύ των κρατών».


Εχθρός του Ισλάµ και των οµοφυλόφιλων

Ο 68ΧΡΟΝΟΣ Τέρι Τζόουνς είναι έµπορος µεταχειρισµένων επίπλων, γνωστός για τις συντηρητικές του απόψεις.

Πριν από µερικά χρόνια, διαµαρτυρόµενος για την απόφαση ενός οµοφυλόφιλου δηµοτικού συµβούλου να βάλει υποψηφιότητα για δήµαρχος, είχε αναρτήσει έξω από την εκκλησία του στο Γκέινσβιλ της Φλόριντας µια πινακίδα που έγραφε: «Κανένας οµοφυλόφιλος για δήµαρχος». Οταν όµως τον προειδοποίησαν ότι επειδή µπλέκει τη θρησκεία µε την πολιτική µπορεί να χάσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις, έβαλε ένα πανό που έγραφε: «Οχι στον οµοφυλόφιλο». Τον Ιούλιο έβαλε µια άλλη πινακίδα που έγραφε: «Το Ισλάµ είναι του Διαβόλου» – που είναι και ο τίτλος του βιβλίου του _ και αργότερα πρόσθεσε το οµοίωµα ενός µουσουλµάνου που κρεµάει έναν χριστιανό. Εχει γράψει και ένα άλλο εγχειρίδιο µε «Δέκα λόγους για να καεί το Κοράνι», ενώ αναρτά πολλά βιντεάκια στο ΥouΤube. Η εκκλησία Dove World Οutreach Centre ιδρύθηκε στη Γερµανία το 1986. Δέκα χρόνια αργότερα ο Τζόουνς µε τη σύζυγό του Σίλβια ανέλαβαν επικεφαλής, µοιράζοντας τον χρόνο τους µεταξύ Κολωνίας και Φλόριντας.

Οµως το 2008 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Γερµανία όταν ένα από τα τρία παιδιά τους, η Εµα, µαζί µε τον πρώην αρχηγό της εκκλησίας αυτής, Χάινς Κουπ, κατηγορήθηκαν για οικονοµικές ατασθαλίες και ότι αναγκάζουν τους πιστούς να εργάζονται αµισθί στην εταιρεία µεταπώλησης επίπλων που έχουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από