ΟΜΟΦΟΒΙΚΗ υστερία προκάλεσε στη γαλλική οµάδα FC Chooz ο επί δεκατέσσερις σεζόν ποδοσφαιριστής της Γιοάν Λεµέρ, ο οποίος δήλωσε δηµόσια ότι είναι οµοφυλόφιλος. Πέρυσι τον Μάιο ο Λεµέρ αποκάλυψε στη γαλλική τηλεόραση τις σεξουαλικές προτιµήσεις του και στη συνέχεια εξέδωσε βιβλίο µε τον τίτλο: «Είµαι ο µοναδικός γκέι ποδοσφαιριστής, επιτέλους…».

Στις 27 Αυγούστου η διοίκηση, οι ποδοσφαιριστές και τα µέλη της Chooz αποφάσισαν να µην εκδοθεί δελτίο στον Λεµέρ, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ο αντιδήµαρχος της οµώνυµης πόλης Βιενό Ρεµί δήλωσε πως η οµάδα από µοντέλο κατά της οµοφοβίας µετατράπηκε σε αρχέτυπο της οµοφοβίας. Ο Ρεµί θύµισε πως η Chooz είναι από τις πρώτες οµάδες που υπέγραψαν τον Χάρτη κατά της οµοφοβίας στο ποδόσφαιρο.

Μετά τη δηµοσιοποίηση των σεξουαλικών προτιµήσεών του ο Λεµέρ έλαβε δεκάδες απειλητικά µηνύµατα µέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και ακολούθησε ο αποκλεισµός του από τον σύλλογο.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την απόφασή του ο πρόεδρος της Chooz Φρεντερίκ Κοκέ δήλωσε:

«Είµαι ανοιχτός άνθρωπος. Στην επιχείρησή µου εργάζονται αρκετοί οµοφυλόφιλοι και µέλη της οικογένειάς µου είναι επίσης οµοφυλόφιλοι. Δεν είναι εύκολο να καταπολεµήσεις την οµοφοβία». Στην υπόθεση παρενέβη η υπουργός Αθλητισµού Ραµά Γιαντέ, η οποία απειλεί µε κυρώσεις την οµάδα αν αποδειχθεί πως είναι οµοφοβική.