Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με την είδηση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, που έγινε αργά χθες τη νύχτα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παραμονή του Γ. Παπακωνσταντίνου στην θέση του υπουργού Οικονομικών.

Συγκεκριμένα το Reuters, αναφέρει ότι ο ανασχηματισμός έγινε με κύριο σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και με την διατήρηση του υπουργού στη θέση του, έστειλε μήνυμα ότι η πορεία και της νέας κυβέρνησης θα έχει επίκεντρο τη διόρθωση των αριθμών της οικονομίας. Επισημαίνεται ότι ο ανασχηματισμός ήρθε σε λιγότερο από ένα χρόνο στην εξουσία, στόχευσε στην ενίσχυση της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης και δεν έφερε νέα πρόσωπα στο προσκήνιο. Μάλιστα παρομοίασε τη διαδικασία με το παιχνίδι των «Μουσικών καρεκλών». Ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε στο Reuters: «Δεν νομίζω ότι αυτές οι αλλαγές στα Υπουργεία, σε λιγότερο από 12 μήνες, είναι παραγωγικές».

Στην παραμονή του Γ. Παπακωνσταντίνου επικεντρώνει και το οικονομικό Bloomberg, αναφέροντας τις αλλαγές στα υπουργεία Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και στο νεοσύστατο υπουργείο Θαλασσίων Μεταφορών και Νήσων (πρώην Ναυτιλία).

Το BBC αναφέρεται επίσης στον αμετακίνητο Γ. Παπακωνσταντίνου στη θέση-κλειδί του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να αμελήσει να αναφέρει ότι οι απεργίες και οι διαμαρτυρίεςγια τα οικονομικά μέτρα είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. «Οι αναλυτές λένε ότι οι αλλαγές έγιναν προς την τόνωση των τομέων της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής αλλά και για να καλμάρουν τους εξοργισμένους, από τα οικονομικά μέτρα, ψηφοφόρους» αναφέρει το βρετανικό BBC τονίζοντας ότι και η νέα ανασχηματισθείσα κυβέρνηση δίνει το μήνυμα ότι θα παραμείνει αμετακίνητη στο σκληρό οικονομικό πρόγραμμα που έχει προαναγγείλει. Η επαναφορά δε κάποιων παλαιών προσώπων σε υπουργικές θέσεις, έγινε με σκοπό να κατευνάσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος.

Στην παραμονή του Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών και τις αλλαγές σε εκείνα της Ανάπτυξης, Εργασίας και της Υγείας κάνει αναφορά το Boston.com, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές έγιναν με σκοπό να ενισχυθεί ο ρόλος του υπουργείου Οικονομικών και στις επερχόμενες οικονομικές αναμορφώσεις. Υπενθυμίζει δε, ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμα της από 13,6% το 2009 σε 8,1% την τρέχουσα χρονιά.