ΜΙΑ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΥΛΗ», αποτελούμενη από 20.000 φυτά, θα στηθεί στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, που θα εγκαινιαστεί στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Η πρωτότυπη αυτή πύλη θα αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της φετινής 75ης ΔΕΘ, η οποία θα έχει φέτος ως θεματικό αφιέρωμα την καινοτομία και την ανάπτυξη. Οπως είπαν χθες οι πρόεδροι των εταιρειών του κρατικού εκθεσιακού φορέα (ΔΕΘ και της Ηelexpo) Γιάννης Κωνσταντίνου και Πάρις Μαυρίδης, μέσω της φετινής διοργάνωσης θα επιχειρηθεί να καταδειχθούν οι τεράστιες προοπτικές της Ελλάδας στην πράσινη ανάπτυξη και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη διάρκεια λειτουργίας της ΔΕΘ περισσότεροι από 250.000 επισκέπτες θα περάσουν από την ειδικά κατασκευασμένη πύλη με τα χιλιάδες φυτά, τοποθετημένη σε ειδική σκαλωσιά και θα παρουσιαστεί το μοναδικό στον κόσμο δένδρο ηλιακής ενέργειας. Επίσης, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ θα εγκατασταθεί ένα επισκέψιμο βιοκλιματικό σπίτι, θα παρουσιαστούν φιλικά προς το περιβάλλον ηλεκτρικά- ενεργειακά ποδήλατα, τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να οδηγήσουν και θα λειτουργήσουν ηλιακά περίπτερα ενημέρωσης του κοινού για τις δυνατότητες της πράσινης ανάπτυξης.

Ο κ. Παπανδρέου, που θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στη ΔΕΘ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, μετά την τελετή των εγκαινίων θα συναντηθεί με τις διοικήσεις των δύο εκθεσιακών φορέων και γύρω στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη επίσκεψη σε περίπτερα, συνοδευόμενος από υπουργούς. Το βράδυ του Σαββάτου θα εκφωνήσει την καθιερωμένη ομιλία στο συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», έξω από το οποίο θα πραγματοποιηθούν και φέτος εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Το σχέδιο των 80 δισ. ευρώ

Εργα που θα δώσουν οριστικές λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 80 δισ. ευρώ προτείνουν για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τα οποία παρουσίασαν χθες το προκαταρκτικό- στρατηγικό σχέδιο υποδομών και μεταφορών για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων πριν από περίπου πέντε μήνες συγκρότησε ειδική συντονιστική ομάδα με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων του υπουργείου, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των εταιρειών Εγνατία Οδός και Αττικό Μετρό και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης.