Όλο και πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση για τους 33 μεταλλωρύχους που είναι παγιδευμένοι από τις 5 Αυγούστουστα έγκατα της γης στη Χιλή. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι ειδικοί «ο μήνας του μέλιτος έληξε» καθώς τον ενθουσιασμό για τον εντοπισμό τους, διαδέχεται η απογοήτευση.

Οι άνδρες που επιβίωσαν με δύο κουταλιές τόνο, λίγες γουλιές γάλα και ένα μπισκότο κάθε δυο μέρες, την πρώτη περίοδο των 17 ημερών, που ήταν παγιδευμένοι πριν εντοπιστούν, γίνονται τώρα επιλεκτικοί με το φαγητό τους.

Μάλιστα, ένας εξ’αυτών, έστειλε πίσω, στην…επιφάνεια το γλυκό του(μήλα κομπόστα)γιατί δεν του άρεσε ενώ άλλοι ζήτησαν μαξιλάρια, περισσότερα γράμματα από τις οικογένειές τους και περισσότερο χρόνο από το ένα λεπτό που έχουν, όταν επικοινωνούν μαζί τους.

Οι μεταλλωρύχοι που είναι πολύ πιθανό να μείνουν εγκλωβισμένοι τουλάχιστον άλλους δυο μήνες, μίλησαν με τους συγγενείς τους και έλαβαν περισσότερες προμήθειες, όπωςζεστά γεύματα.

«Κάθε μέρα ζητούν περισσότερα όμως αυτό είναι αναμενόμενο. Όταν οι άνθρωποι διψούν, θέλουν νερό και τίποτα άλλο. Τώρα που έχουν κρεβάτια, ασφαλώς και θέλουν μαξιλάρια. Έχουμε στάδια κι εδώ. Στην αρχή είναι ο μήνας του μέλιτος, ύστερα η πικρή πραγματικότητα και εμείς πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε κρίση», επισήμανε ο ψυχολόγος Αλμπέρτο Ιτούρα.