ΜΕΙΩΣΗ εισοδημάτων έως 30%, αύξηση της φορολογίας για μισθωτούς – συνταξιούχους, ύφεση, αύξηση της ανεργίας (1 εκατ. άνεργοι το 2011) και ριζικές ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα έχει επιφέρει το Μνημόνιο της τρόικας. Η φετινή έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που θα παρουσιαστεί στις 14 Σεπτεμβρίου εκτιμά ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ της οικονομίας, ενώ προβλέπει ότι για εφέτος η ύφεση θα κινηθεί (τουλάχιστον) στο μείον 3,5% του ΑΕΠ. Τα εργατικά συνδικάτα ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ (ώρα 6 μ.μ., άγαλμα Βενιζέλου) και προειδοποιούν για ένα απεργιακό φθινόπωρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ: 1ΜΙΣΘΟΙ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Επήλθε δραματική μείωση εισοδημάτων για μισθωτούς- συνταξιούχους από 20-30%. Αφαίρεση ή περικοπή επιδομάτων Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας. Μείωση συντάξεων και συντάξιμων αποδοχών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το εύρημα της έκθεσης ότι η αγοραστική δύναμη κινείται στα επίπεδα του 1984!

2ΦΟΡΟΙ: Αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων με περαιτέρω επιπτώσεις στα εισοδήματα των μη κατεχόντων.

3ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Μεγάλες ανατροπές επέρχονται από το 2011 στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Αύξηση από την 1/1/2011 των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους και όσες δεν θεμελιώνουν έως το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα (όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα, συνταξιοδοτούνται όποτε το αποφασίσουν ακολουθώντας το όριο ηλικίας που ισχύει έως το 2010). Η αύξηση των ορίων ολοκληρώνεται, στα περισσότερα Ταμεία, το 2015. Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (εφαρμογή της αναλογικής σύνταξης) για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2015.

4 ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Νέο καθεστώς για τη διαιτησία, κατάργηση της επέκτασης (με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων) των συμβάσεων εργασίας σε όσους εργοδότες δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, μείωση της αμοιβής των υπερωριών, ελαστικά ωράρια, υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμφωνιών έναντι των άλλων συμβάσεων (των κλαδικών ή ακόμη και της Εθνικής).