Ένοχοι βρέθηκαν από δικαστήριο στην Πορτογαλία, έξι άνδρες και μια γυναίκα που κατηγορήθηκαν γιαβιασμό και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε δημόσιο κέντρο φροντίδας στη Λισαβόνα κατά τη δεκαετία του 1990. Οι κατηγορούμενοι αντιμετώπισαν εκατοντάδες κατηγορίες που συνδέονται με τον βιασμό και την κακοποίηση 32 αγοριών.

Η υπόθεση συγκλόνισε την Πορτογαλία και η δίκη, που κράτησε έξι χρόνια, θεωρείται η πιο μακρά στην ιστορία της χώρας.Τουλάχιστον 800 μάρτυρες και ειδικοί κατέθεσαν, μεταξύ των οποίων και τα 32 παιδιά. Τα παιδιά εξιστόρησανπώς βιάζονταν από ενήλικες σε σκοτεινά κελάρια, αυτοκίνητα και απομονωμένα σπίτια. Ένα από τα θύματα, ο οποίος σήμερα είναι 20 ετών, υπέστη τόσο βάναυση κακοποίηση που σήμερα έχει ακράτεια.

Το ορφανοτροφείο Casa Pia, φιλοξενεί περίπου 4,500 παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία ζουν σε εγκαταστάσεις του κέντρου στη Λισαβόνα.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Κάρλος Κρουζ και ο πρώην πρεσβευτής της UNESCO, Χόρχε Ρίτο.

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες και έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση. Οι ποινές τους αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

Τα θύματα είναι σήμερα από 16 ως 22 ετών και αναγνώρισαν τους δράστες μέσα στο δικαστήριο.