Στο πάγιο αίτημα γυναικών κρατουμένων, αλλά και ευρωπαϊκών οργανισμών, που επισήμαιναν τον εξευτελιστικό τρόπο διενέργειας της ενδοσωματικής έρευνας στις γυναίκες κρατούμενες, απάντησε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε απόφασή του επισημαίνει ότι πλέον η διαδικασία θα διενεργείται μόνο από γιατρό, μετά από εντολή δικαστικού λειτουργού και εφόσον υπάρχει εύλογη αιτία.

Στην απόφασή του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Απόστολος Κατσιφάρας τονίζει ότι η ενδοσωματική έρευνα θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 23 παράγραφος 6 του ν. 2776/99 (Σωφρονιστικός Κώδικας).

Σύμφωνα με τη διάταξη ο κρατούμενος θα υποβάλλεται σε σωματική έρευνα σε ιδιαίτερο χώρο από δυο τουλάχιστον υπαλλήλους του ίδιου φύλλου, με τρόπο τέτοιο που δεν θίγει την αξιοπρέπεια του.

Στην περίπτωση που υπάρχει εύλογη αιτία η οποία δικαιολογεί ενδοσωματική ή ακτινολογική έρευνα, τότε αυτή θα γίνεται, μετά από εντολή του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού και μόνον από γιατρό.

Η απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης έρχεται να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα γυναικών κρατουμένων, αλλά και Ευρωπαϊκών Οργανισμών, που μιλούσαν για εξευτελιστικό τρόπο διενέργειας της ενδοσωματικής έρευνας στις γυναίκες κρατούμενες.

Όπως ρητά τονίζει ο κ. Κατσιφάρας, πρακτικές που συνηθίζονταν έως τώρα και που ευθέως προσέβαλαν το νόμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια απαγορεύονται ρητά.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκφράζει την αποφασιστικότητά της, ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξία να πάψει να είναι το ζητούμενο, αλλά το αυτονόητο, ιδιαίτερα δε στον ευαίσθητο χώρο των φυλακών, σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.