Περήφανος για το έργο τους 11 μήνες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι στο διάστημα αυτό επιτεύχθηκε «με κόπο, με θυσίες» το μείζον: Να γλιτώσει η χώρα τη «μαύρη τρύπα της εξαθλίωσης για χρόνια», όπως περιέγραψε τη χρεοκοπία. «Βάλαμε τις βάσεις, τώρα είναι η ώρα για μεγάλες αλλαγές, κάνοντας την επανάσταση του αυτονόητου» πρόσθεσε.

Κατά την ομιλία του, με την οποία άνοιξε τις τριήμερες εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του, «στα πρόθυρα μίας ταπεινωτικής χρεοκοπίας», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η διεθνής κοινότητα περίμενε ένα προδιαγεγραμμένο τέλος» και η χώρα αντιμετώπιζε ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας.

«Το κεφάλι στην άμμο»

«Πρώτη μας προτεραιότητα, ιστορικό χρέος ήταν να αποφύγουμε τη χρεοκοπία» τόνισε. «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος» συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου, επιτιθέμενος παράλληλα σε όσους «έβαλαν το κεφάλι στην άμμο» και έκαναν «εύκολη κριτική», χωρίς να εξηγούν στο λαό «τι θα σήμαινε η χρεοκοπία για τους πολίτες, ειδικά για τα πιο αδύναμα στρώματα».

Ο πρωθυπουργός εξήρε «την αντοχή, την επιμονή και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού» ιδιαίτερα «όσων πόνεσαν περισσότερο» και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους χαμηλοσυνταξιούχους, δεσμευόμενος ότι «με την πρώτη ανάκαμψη θα τους στηρίξουμε με καλύτερες συντάξεις».

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησης με έμφαση στη δικαιοσύνη, τη φορολογία, το ασφαλιστικό, την υγεία και την ασφάλεια. «Κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας για πάταξη της αναξιοκρατίας και βάλαμε τέλος στο ρουσφετολογικό κράτος», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «όσοι δε σέβονται τους κανόνες θα τιμωρούνται».

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

Επίσης, επιτέθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι ακολουθεί τα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης, τη στιγμή που «το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για να βγει στο φως όλη η αλήθεια, όποιους κι αν αφορά». «Περιμέναμε αυτό το θάρρος και από την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, αυτή ακολουθεί την αδιαφάνεια και την ατιμωρησία», υπογράμμισε.

Ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε πως το πραγματικό δίλημμα σήμερα είναι αν θα πάμε πίσω σε όσα μας οδήγησαν εδώ ή αν θα δημιουργήσουμε μια Ελλάδα διαφορετική, καλύτερη, δικαιότερη και βιώσιμη. Αφήνουμε, είπε, πίσω τα σφάλματα της περιόδου της μεταπολίτευσης και διακήρυξε πως τα επόμενα χρόνια το μεγάλο στοίχημα είναι, επίσης, η αλλαγή της Παιδείας και στο κράτος πρόνοιας.

«Θα τα καταφέρουμε»

«Προχωράμε με δομικές αλλαγές όταν και όπου χρειάζεται» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «η ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους είναι όρος επιβίωσης, είναι όρος για την εθνική μας ανεξαρτησία». Εξέφρασε, δε, την αισιοδοξία του ότι «θα τα καταφέρουμε».

«Δεν είμαι εδώ ούτε για να ανακοινώσω αποσπασματικές παροχές, ούτε ψεύτικες υποσχέσεις. Είμαι εδώ να σας διαβεβαιώσω ότι όπως είχαμε το θάρρος να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, να σωθεί η Ελλάδα, έχουμε τη βούληση και το θάρρος να αλλάξει η Ελλάδα», υπογράμμισε.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τον Καλλικράτη «διαδικασία αναμόρφωσης της Ελλάδας» και γι'  αυτό είπε ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου είναι «μια σύγκρουση δυνάμεων για το αύριο της χώρας».

«Ψήφο κατά του μνημονίου»

«Κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν τις εκλογές δήθεν σε 'ψήφο κατά του μνημονίου', όπως λένε. Οι δυνάμεις τη συντήρησης -όπως και να βαφτίζονται, δεξιοί ή αριστεροί-πολύ εύκολα μας λένε ότι για όλα φταίει η τρόικα. Δηλαδή για τη διαφθορά στα νοσοκομεία μάς φταίει η Τρόικα; Για τη φοροδιαφυγή; Για τις πελατειακές σπατάλες; Για τη ντροπή με τις φαρμακευτικές δαπάνες; Για την πρωτιά μας στις ανθυγιεινές συνήθειες;

»Είναι κυρίως εκείνοι που κατέστρεψαν την Ελλάδα και μας οδήγησαν στο Μνημόνιο (...) Εκείνοι που θέλουν τα 110 δισ. ευρώ του μηχανισμού αλλά όχι τους όρους, το λογαριασμό της στήριξης. Γιατί γνωρίζουν ότι αυτός ο λογαριασμός είναι ο λογαριασμός που πληρώνουμε όλοι μας σήμερα για τα δικά τους εγκλήματα. Είναι η ταφόπλακα της πολιτικής τους και δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «μπροστά στα δύσκολα δεν παραιτούμαστε», υπογράμμισε ότι «η ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους είναι όρος επιβίωσης» και επισήμανε ότι «36 χρόνια μετά την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος από τον ιδρυτή μας, τον Ανδρέα Παπανδρέου, το ιστορικό μας χρέος απέναντι στη χώρα, τους πολίτες και τα παιδιά μας είναι τεράστιο». «Αποδεικνύουμε πως μπορούμε να αλλάξουμε και να τα καταφέρουμε» κατέληξε.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από