ΚΟΥΒΑ

Την ευθύνη για τις διώξεις των οµοφυλοφίλων στην Κούβα τις δεκαετίες ‘60 και ‘70 ανέλαβε ο Φιντέλ Κάστρο. Ο πρώην ηγέτης της Κούβας, σε συνέντευξή του σε µεξικανική εφηµερίδα, υποστήριξε πως ήταν αδύνατο εκείνη τη δύσκολη εποχή να ασχοληθεί µε το ζήτηµα των οµοφυλοφίλων.

«Αντιµετωπίζαµε προβλήµατα ζωής και θανάτου», τόνισε.

ΙΡΑΝ

Κωφεύοντας στις διεθνείς αντιδράσεις, το ιρανικό καθεστώς υπέβαλε στο µαρτύριο της εικονικής εκτέλεσης τη Σακινέχ Μοχαµάντι-Αστιάνι, την 43χρονη που έχει καταδικαστεί σε θάνατο διά λιθοβολισµού για µοιχεία.

Σύµφωνα µε την «Guardian», η Σακινέχ υποχρεώθηκε να συντάξει διαθήκη και να αποχαιρετήσει τις συγκρατούµενές της στις φυλακές της Ταυρίδας.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Την απόφαση της σουηδικής Δικαιοσύνης να ανοίξει ξανά την έρευνα για βιασµό εις βάρος του αυστραλού ιδρυτή της ιστοσελίδας Wikileaks ανακοίνωσε η προϊσταµένη της εισαγγελίας. Ο Τζούλιαν Ασέιντζ αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για εκστρατεία δυσφήµησης από το Πεντάγωνο, λόγω της δηµοσιοποίησης 77.000

απόρρητων εγγράφων για τον πόλεµο στο Αφγανιστάν. ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, µεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους χθες στο Μαπούτο της Μοζαµβίκης όταν αστυνοµικοί άνοιξαν πυρ εναντίον διαδήλωσης κατά της ακρίβειας. Οι διεθνείς τιµές των τροφίµων είναι οι υψηλότερες της τελευταίας διετίας προκαλώντας πολιτική αστάθεια σε φτωχές χώρες όπως η Αϊτή, η Κένια, η Σοµαλία και τώρα η Μοζαµβίκη.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Τρεις εκρήξεις σηµειώθηκαν χθες την ώρα που πορεία σιιτών περνούσε από το κέντρο της Λαχώρης, στο Ανατολικό Πακιστάν, µε αποτέλεσµα να σκοτωθούν 25 άνθρωποι και να τραυµατιστούν 180. Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από βοµβιστές αυτοκτονίας οι οποίοι σύµφωνα µε την αστυνοµία ανήκουν στους Ταλιµπάν του Πακιστάν που συνεργάζονται µε την Αλ Κάιντα.