Αυστηρή προειδοποίηση στους υπουργούς, ότι ουσιαστικά τελούν υπό προθεσμία και θα είναι υπουργοί για όσο διάστημα παραμένουν στις θέσεις που τους όρισε ο Πρωθυπουργός, απηύθυνε χθες το Μέγαρο Μαξίμου διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή.


Η προειδοποίηση φαίνεται να μην είναι άσχετη με τις εντεινόμενες τα τελευταία 24ωρα αρνήσεις μελών του Υπουργικού Συμβουλίου να εκτεθούν ως υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, επικαλούμενοι τη… σπουδαιότητα του έργου που έχουν να φέρουν εις πέρας στα υπουργεία τους. Οι αρνήσεις αυτές που έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, ερμηνεύονται ως ένδειξη απορρύθμισης της σφιχτής μέχρι πρόσφατα κυβερνητικής ενότητας και η εντολή που δόθηκε χθες στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν να στείλει το μήνυμα προς τα μέλη της κυβέρνησης ότι ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που αποφασίζει και δίνει εντολή για το ποιος, από ποια θέση και για πόσο θα ταχθεί να υπηρετήσει το συμφέρον του τόπου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρ΄ ότι αναγνώρισε ότι οι υπουργοί εκφράζουν προσωπικές απόψεις στις συνεντεύξεις που παραχωρούν το τελευταίο διάστημα, τόνισε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν τις αρμοδιότητες του Πρωθυπουργού, που είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να γνωρίζει ποιος είναι υπουργός, σε ποια θέση και έως πότε». Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να δυσφορεί για το γεγονός ότι «ενώ θα έπρεπε να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στο πώς θα εμφανιστούμε ως κυβέρνηση στη ΔΕΘ, ασχολούμαστε με τον ανασχηματισμό και το ποιος θέλει τι».

Για την Αυτοδιοίκηση

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Πεταλωτής προειδοποίησε τους υπουργούς που αρνούνται να υπηρετήσουν τον νέο θεσμό του «Καλλικράτη» ως αυτοδιοικητικά στελέχη δηλώνοντας ότι «οι υπουργοί βρίσκονται στα υπουργεία τους, όσο έχουν μια συγκεκριμένη εντολή» και πρόσθεσε ότι «είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού να ορίζει σε ποιες θέσεις και ποιοι είναι υπουργοί». Για να καταλήξει με μια φράση που δεν άφηνε κανένα περιθώριο, τόσο για τον εκνευρισμό που έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου η απροθυμία που δείχνουν ορισμένα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να μεταφερθούν στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, όσο και για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η στάση που επιδεικνύουν τώρα κατά τον προσεχή ανασχηματισμό της κυβερνήσεις: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει υπουργός που νομίζει ότι είναι μόνιμος σε ένα υπουργείο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Γ. Πεταλωτής πάντως, επιχείρησε χθες για άλλη μια φορά να ρίξει τους τόνους σε σχέση με τις αλλαγές δηλώνοντας ότι «δεν ασχολούμαστε με τον ανασχηματισμό, ασχολούμαστε με το μεγάλο έργο που έχουμε να κάνουμε» και σημείωσε ότι οι δομικές αλλαγές που περιέγραψε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός και επεξεργάζεται αρμόδια Επιτροπή «Σοφών» στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρηθούν «όταν υπάρξει ωριμότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου προηγήθηκε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στον απόηχο των προχθεσινών συναντήσεων που είχε ο τελευταίος με υπουργούς όπως η φερόμενη ως υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής Τίνα Μπιρμπίλη, αλλά και αρνήσεων από υπουργούς και υφυπουργούς όπως ο Χάρης Καστανίδης, η Κατερίνα Μπατζελή, ο Γιάννης Μαγκριώτης κ.ά. να είναι υποψήφιοι.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

«Ενώ θα έπρεπε να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στο πώς θα εμφανιστούμε ως κυβέρνηση στη ΔΕΘ, ασχολούμαστε με τον ανασχηματισμό και το ποιος θέλει τι»

Δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό


ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟ πόσο θα μετρήσει η στάση υπουργών στο θέμα, στον κυοφορούμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τον οποίο όλες οι ενδείξεις φέρουν να πραγματοποιείται την προσεχή Δευτέρα. Είναι όμως συγκεχυμένα τα πράγματα, για το τι είδους ανασχηματισμός θα είναι. Οπως είναι γνωστό, δύο είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται ο Γιώργος Παπανδρέου:

1συμπληρώσεις του Υπουργικού Συμβουλίου από τα κενά που θα δημιουργηθούν από τις υποψηφιότητες για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας, 2ευρύτερες αλλαγές με τη δημιουργία υπουργείου Προεδρίας, στο οποίο θα ανατεθούν συντονιστικά καθήκοντα (προαλείφεται πάντα για υπουργός ο Γιάννης Ραγκούσης), αλλά και μερικές μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών, όπως του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Οικονομίας, που μπορεί να δημιουργήσουν αλυσίδα μετακινήσεων υπουργών από καραμπόλες. Πάντως χθες ο κ. Ραγκούσης μιλώντας στο Αlter διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν ότι εκείνος πρότεινε στον κ. Παπανδρέου τη δημιουργία θέσης συντονιστή της κυβέρνησης.