Οι Ηνωμένες Πολιτείεςδεν θα μετάσχουν στα προγραμματισμένα για τον Οκτώβριοαεροπορικά στρατιωτικά γυμνάσια στην Τουρκία, αν οι Ισραηλινοί αποκλειστούν από αυτά.

Αυτό γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδαΧουριέτ, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει, επισημαίνοντας ότιη Ουάσινγκτον γνωστοποίησε ήδη στις τουρκικές στρατιωτικές αρχές ότι τα αμερικανικά καταδιωκτικά δεν θα μετάσχουν στα γυμνάσια «Αετός της Ανατολίας», αν η ισραηλινή αεροπορία δεν προσκληθεί στη διεθνή φάση αυτών των ετήσιων στρατιωτικών γυμνασίων.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ,άλλοτε στρατηγικών συμμάχων στην περιοχή, αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού το χειμώνα του 2008-2009 στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς.

Οι σχέσεις τους υπέστησαν εξάλλου περαιτέρω πλήγμα μετά την έφοδο στις 31 Μαΐου ισραηλινών καταδρομέων στο διεθνή στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Εννέα τούρκοι επιβαίνοντες σε ένα από τα πλοία του στολίσκου σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση αυτή.