Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο παραδέχθηκε ότι ευθύνεται για την ομοφοβία που επικρατούσε στη χώρα κατά τα πρώτα χρόνια της ηγεσίας του.

«Εάν κάποιος είναι υπεύθυνος, αυτός είμαι εγώ», δήλωσε ο 84χρονος ηγέτης σε συνέντευξή του στη μεξικανική εφημερίδα Λα Χορνάδα.

«Δεν ξέραμε πώς να το χειριστούμε», συνεχίζει ο Κάστρο για την προκατάληψη στην ομοφυλοφιλία.

«Συνεχώς είχαμε συστηματικές δολιοφθορές, ένοπλες επιθέσεις. Είχαμε τόσα πολλά προβλήματα και ορισμένα ήταν τόσο απαίσια. Η ζωή ή ο θάνατος, ξέρετε τέτοια προβλήματα, έτσι ώστε δεν δώσαμε μεγάλη προσοχή σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Με θρησκευτικούς όρους

Όταν η δημοσιογράφος που του έπαιρνε τη συνέντευξη, η Κάρμεν Λίρα Σααδέ, διευθύντρια της μεξικανικής εφημερίδας, τόνισε πόση ζημιά προκάλεσε το θέμα αυτό στη φήμη της κουβανικής κυβέρνησης στο εξωτερικό, ακόμα και μεταξύ συμπαθούντων διανοουμένων ο Κάστρο χαμογέλασε.

«Καταλαβαίνω. Είναι όπως όταν ένας άγιος διαπράττει ένα αμάρτημα, σωστά; Ενώ δεν είναι το ίδιο όταν ο αμαρτωλός αμαρτάνει», δήλωσε ο γηραιός ηγέτης.

Ο Κάστρο χρησιμοποίησε πολλούς θρησκευτικούς όρους στο πρώτο ήμισυ της συνέντευξής του, η οποία δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της Λα Χορνάδα.

Επίσης, χαρακτήρισε τα σοβαρά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια και τον ανάγκασαν να απομακρυνθεί από την εξουσία «Γολγοθά» και την ανάρρωσή του ένα είδος ανάστασης.