Σε ανοικτή διαμάχη μπήκε χθες ο Αντώνης Σαμαράς με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος απειλείται άμεσα με απόσυρση της γαλάζιας στήριξης εάν συγκροτήσει ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χωρίς την έγκριση της Ρηγίλλης.

Αφορμή για το «τελεσίγραφο» του προέδρου της Ν.Δ. προς τον υποψήφιο περιφερειάρχη και εσωκομματικό αντίπαλό του στη μάχη για τη διαδοχή Καραμανλή, υπήρξε η επιλογή Ψωμιάδη να συμπεριλάβει στον συνδυασμό τον αδερφό του Διονύση, τον οποίο έχει ορίσει αντινομάρχη και στην υπό κατάργηση Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Ψωμιάδη έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα, αλλά οι πληροφορίες που έφθασαν από προχθές στη Ρηγίλλης ανέφεραν ότι ο Δ. Ψωμιάδης προορίζεται για αντιπεριφερειάρχης, υπεύθυνος του Νομού Θεσσαλονίκης και των οικονομικών της περιφέρειας. Κατά πληροφορίες, στο κομματικό επιτελείο διατυπώθηκαν ενστάσεις για άλλους τρεις υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες και ο γραμματέας του κόμματος Ανδ. Λυκουρέντζος εκλήθη να διαμηνύσει στον Παν. Ψωμιάδη ότι το ψηφοδέλτιο δεν εγκρίνεται. Κατά τις ίδιες πηγές, ο υποψήφιος περιφερειάρχης απάντησε ότι η συγκρότηση του ψηφοδελτίου είναι δική του ευθύνη και απέρριψε την παρέμβαση της Ρηγίλλης.

Η στάση Ψωμιάδη προκάλεσε την οργή του προέδρου της Ν.Δ., ο οποίος σε επικοινωνία που είχε χθες το απόγευμα με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης απαίτησε την έξοδο από τον συνδυασμό του Δ. Ψωμιάδη, διαφορετικά το κόμμα θα αναζητήσει νέο υποψήφιο για την περιφέρεια. Κομματικές πηγές κάνουν λόγο για μια τηλεφωνική επικοινωνία σε ιδιαίτερα έντονο ύφος που δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών στον Παν. Ψωμιάδη, εάν επιθυμεί να είναι υποψήφιος με το γαλάζιο χρίσμα. «Δεν μπορώ να επιτρέψω τη συμμετοχή του αδερφού σου στη λίστα, θα είναι σαν να επιτρέπω ένα κραυγαλέο κρούσμα οικογενειοκρατίας…», φέρεται ότι είπε ο κ. Σαμαράς, ενώ ο κ. Ψωμιάδης απέφυγε να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Σύμφωνα με κομματικά στελέχη, η εμπλοκή με την υποψηφιότητα Ψωμιάδη φανερώνει και το χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις της Ρηγίλλης με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, ο οποίος- όπως εκτιμούνεπιδιώκει να κινείται ανεξέλεγκτος στη Βόρεια Ελλάδα με τη σημαία της Ν.Δ. Στο επιτελείο του από χθες, πάντως, επικρατεί αναστάτωση και αρκετοί φοβούνται ότι η διαμάχη με τον κ. Σαμαρά δημιουργεί, όποια κι αν είναι η σημερινή εξέλιξη, σημαντικά προβλήματα με την υποψηφιότητα για την περιφέρεια. Εως χθες το βράδυ ο ίδιος απέφευγε να αποκαλύψει τι πρόκειται να πράξει σήμερα το μεσημέρι, αλλά μετά το «τελεσίγραφο» του προέδρου της Ν.Δ., ο Δ. Ψωμιάδης φέρεται να είπε στον αδερφό του ότι δεν έχει πρόβλημα να μην είναι υποψήφιος, προκειμένου να μην τον φέρει σε ρήξη με το κόμμα.

Κι άλλη αναδίπλωση

Την ίδια ώρα, πάντως, ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να κλείσει άλλα μέτωπα στον δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές κάλπες. Και προς αυτή την κατεύθυνση εκλήθη χθες στη Ρηγίλλης ο βουλευτής Φθιώτιδας Αθ. Γιαννόπουλος.

Οπως και η Ελσα Παπαδημητρίου για την υποψηφιότητα του Δημ. Δράκου στην Πελοπόννησο, ο κ. Γιαννόπουλος προχώρησε σε… διπλωματική δήλωση στήριξης του υποψήφιου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Αθ. Χειμάρα. «Η σημερινή εποχή που απαιτεί πολιτική σωφροσύνη, μου δίνει το δικαίωμα να πω ότι θα στοιχηθώ με την απόφαση την οποία έχει πάρει η αυτοδιοικητική επιτροπή της αξιολόγησης των υποψηφίων», ανέφερε.