Ο Μίλτος Ιωαννίδης από το Κιλκίς είναι ένας εξαιρετικά τυχερός άνθρωπος αφού ζει στη Φινλανδία, στην καλύτερη χώρα του κόσμου σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού περιοδικού «Νewsweek». Ζει μόνιμα στο Ελσίνκι τα τελευταία δεκατρία χρόνια με τη Φινλανδή σύζυγό του και τα παιδιά τους. «Υπάρχει άφθονος ελεύθερος χρόνος στη Φινλανδία», λέει ο κ. Ιωαννίδης. «Εμείς οι Ελληνες που ζούμε εδώ έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει άγχος και η γραφειοκρατία γίνεται άγνωστη λέξη».
Στην έρευνα του αμερικανικού περιοδικού «Νewsweek» «για την «καλύτερη χώρα να ζει κανείς» η Φινλανδία κέρδισε πανηγυρικά την πρώτη θέση ανάμεσα σε εκατό χώρες. Ακολουθούν η Ελβετία και η Σουηδία στη δεύτερη και την τρίτη θέση. Στην τέταρτη ήρθε η Αυστραλία, ενώ η Ελλάδα στην 26η θέση. Οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Φινλανδία, κατά τον κ. Ιωαννίδη και άλλους από τους περίπου τριακόσιους Ελληνες που ζουν εκεί, εντοπίζονται κυρίως στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και των ευκαιριών για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που άφησαν «την καλύτερη χώρα στον κόσμο» για να ζήσουν στην Ελλάδα και, όπως λένε στα «ΝΕΑ», δεν θα άλλαζαν με τίποτα την επιλογή τους. «Βλέπουμε τις διαφορές». «Κάθε καλοκαίρι, επισκεπτόμαστε την Ελλάδα και βλέπουμε τις διαφορές. Το μόνο που λείπει από το Ελσίνκι είναι οι χώροι διασκέδασης για νέους, ενώ στην Ελλάδα αφθονούν. Καφετέριες, μπαράκια και κλαμπάκια δεν υπάρχουν σε τόσο μεγάλο αριθμό και δεν παρέχεται δυνατότητα στους νέους να τα επισκεφθούν. Στη Φινλανδία όμως οι μαθητές δεν κάνουν φροντιστήρια ούτε διαβάζουν μετά το σχολείο. Ολα γίνονται εκεί και έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με δεκάδες χόμπι που προσφέρονται σε κάθε περιοχή της χώρας όπως αθλήματα, ψάρεμα, κατασκευές, σκάκι, θεατρικές ομάδες και μουσικά σύνολα», λέει ο κ. Ιωαννίδης. Πέρσι η Φινλανδία είχε κατακτήσει την πρώτη θέση ως η χώρα με την καλύτερη ποιότητα ζωής, σε έρευνα που είχε διενεργήσει σε 141 χώρες το περιοδικό «Reader΄s digest». Σύμφωνα με το περιοδικό, έχει το περισσότερο πράσινο, την καλύτερη ποιότητα νερού και αέρα αλλά και το χαμηλότερο ποσοστό ασθενειών σε σύγκριση με άλλες χώρες. «Τα συστήματα παιδείας και υγείας στη Φινλανδία είναι πρότυπα και η Ελλάδα θα αργήσει πολύ να φθάσει σε αυτό το επίπεδο υπηρεσιών προς τους πολίτες της», λέει ο κ. Ιωαννίδης που είναι και πρόεδρος του συλλόγου των ομογενών στη Φινλανδία.

Ασφαλείς και κρύες χώρες. «Το
μικρό είναι συχνά καλύτερο», ήταν ένα από τα πρώτα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το «Νewsweek». Διότι μια χώρα με μικρό μέγεθος και πληθυσμό χρειάζεται μικρότερη προσπάθεια για να βελτιώσει συνολικά τα επίπεδα ευημερίας. Ετσι, οι καλύτερες χώρες τείνουν να είναι μικρές, πλούσιες, ασφαλείς και... κρύες. Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Δανία συμπεριλαμβάνονται στο ΤΟΡ-10 των καλύτερων χωρών να ζει ή να γεννηθεί κάποιος. Ζωτικής σημασίας είναι και το καλό εκπαιδευτικό σύστημα, που αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για μελλοντική ευμάρεια.

Μιλούν στα «ΝΕΑ» Ελληνες που ζουν με τις οικογένειές τους στη Φινλανδία

Στη συγκεκριμένη επιμέρους κατάταξη, η χώρα μας έρχεται 39η· τη χειρότερη επίδοσή της όμως την παρουσιάζει στην υποκατάταξη με γνώμονα τον οικονομικό δυναμισμό, όπου έρχεται 47η.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Φινλανδία κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα του «Νewsweek» και στον τομέα της παιδείας.

Από πολύ νωρίς τα παιδιά αρχίζουν με προσχολικές δραστηριότητες, 99% των μαθητών ολοκληρώνει τη βασική εκπαίδευση, ενώ 80% συνεχίζει σε κολέγια, τεχνικές σχολές και πανεπιστήμια.


«Η μέρα με τη νύχτα στο βιοτικό επίπεδο»

«Η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας είναι τεράστια», υποστηρίζει ο κ. Δημήτρης Ζαφείρης που έζησε μέχρι τα 21 του στην Ελλάδα και ζει στη Φινλανδία 25 χρόνια τώρα. «Είναι η μέρα με τη νύχτα σε βασικά θέματα βιοτικού επιπέδου. Στην παιδεία, την υγεία και την πρόνοια είναι πολύ μπροστά και οι συναλλαγές με το κράτος δεν προκαλούν ούτε άγχος ούτε φόβο. Οι λογαριασμοί, η εφορία, οι υποχρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία διεκπεραιώνονται σε χρόνο μηδέν. Το μόνο “μειονέκτημα” για εμάς τους Ελληνες είναι ο προγραμματισμός τους.

Θέλουν απόλυτη ακρίβεια στα ραντεβού και δεν συγχωρούν αναβολές και καθυστερήσεις. Ο φινλανδικός είναι λαός ευγενικός και ακριβής. Οταν ο Φινλανδός λέει 08.30 εννοεί 08.25!».

Η Φινλανδία βρίσκεται ανάμεσα στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία και τη Βαλτική Θάλασσα. Εχει έκταση 338.145 τ. χλμ. και πληθυσμό 5.325.115 κατοίκους. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 1995 και η ονομασία της χώρας στα φινλανδικά είναι Suomi. Το βασικό και πιο γνωστό εξαγώγιμο προϊόν της είναι τα κινητά τηλέφωνα της Νokia. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις χρήστες κινητής τηλεφωνίας έχει συσκευή Νokia.

Το άλλο γνωστό εξαγώγιμο...

προϊόν είναι ο Αϊ-Βασίλης, για τον οποίο οι Φινλανδοί είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν τον μύθο ότι δεν έρχεται από την Καισάρεια αλλά από το Ροβανιέμι, στο βόρειο τμήμα της χώρας τους.

Ο κ. Ζαφείρης εργάζεται σε κέντρο νεότητας στο Ελσίνκι, έχει παντρευτεί Φινλανδή και έχουν αποκτήσει δύο γιους. «Τα παιδιά γνωρίζουν δύο γλώσσες και δύο διαφορετικές κουλτούρες από εμένα και τη γυναίκα μου. Την Ελλάδα τη γνωρίζουν μόνο την περίοδο των διακοπών και τους αρέσει, αλλά δεν υπάρχει προοπτική και μέλλον γι΄ αυτούς στην Ελλάδα όπως υπάρχει στη Φινλανδία».

Ανεργία 2%. Στη Φινλανδία το επίπεδο ανεργίας είναι περίπου 2%, ενώ το επίδομα ανεργίας δίνεται ανάλογα με το συνδικάτο για 400- 500 ημέρες και υπερβαίνει τον βασικό μισθό.

«Στο κέντρο νεότητας, περνώ την περισσότερη ώρα μου στο μηχανουργείο επισκευάζοντας, λύνοντας και δένοντας μηχανές για τους νεαρούς, που ενθουσιάζονται με τα δίκυκλα. Είναι ωραίο να δουλεύεις κοντά σε νέους ανθρώπους, μαθαίνεις πολλά από τα παιδιά».


Η χώρα της πιστωτικής κάρτας

Η Φινλανδία θα μπορούσε να είναι η χώρα της πιστωτικής κάρτας. «Μπαίνεις σε ένα μπαρ, παραγγέλνεις μια μπίρα που κοστίζει π.χ. 5 ευρώ και πληρώνεις με πιστωτική κάρτα, όπως και το 70% των πελατών στα ταξί. Βέβαια το ταξί είναι ακριβό, αλλά και οι διαδρομές μικρές. Η μεταφορά από το αεροδρόμιο μέχρι την πόλη με ταξί κοστίζει γύρω στα 40 ευρώ», λέει ο κ. Ζαφείρης «Για να βγάλω διαβατήριο και ευρωπαϊκό δίπλωμα οδήγησης χρειάστηκα μόνο 20 λεπτά της ώρας στο Αστυνομικό Τμήμα της γειτονιάς μου», λέει ο κ. Ιωαννίδης.

«Υπάρχει σαφώς καλύτερη ποιότητα ζωής στη Φινλανδία», λέει και ο κ. Μιχάλης Δεληκούρας που ζει και εργάζεται στο Ελσίνκι 20 χρόνια.

«Εδώ, οι έγνοιες και τα προσκόμματα είναι πολύ λιγότερα για τους οικογενειάρχες. Ειδικοί παιδαγωγοί και βρεφοκόμοι αναλαμβάνουν τα παιδιά από πολύ μικρά και στο σχολείο προχωρούν χωρίς φροντιστήρια ή διάβασμα στο σπίτι. Αβλεπεί η Φινλανδία είναι καλύτερη χώρα για να ζεις και να μεγαλώνεις παιδιά». Ο κ. Δεληκούρας είναι παντρεμένος με Φινλανδή και έχουν τέσσερα παιδιά, δύο αγόρια 20 και 19 ετών και δύο κορίτσια 17 και 9 ετών.

«Δεν σκεφτόμαστε την Ελλάδα, παρά μόνο για διακοπές. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στην ταλαιπωρία των μετακινήσεων, τον θόρυβο, την ανασφάλεια και την τεράστια γραφειοκρατία».


Επέλεξαν την Ελλάδα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

«Μπορεί η ζωή στη Φινλανδία να είναι καλύτερη, αλλά εμείς προτιμούμε να μένουμε στην Ελλάδα γιατί η ζωή εδώ είναι πιο ανθρώπινη».
Λόγια από καρδιάς δύο γυναικών από τη μακρινή χώρα των χιλίων λιμνών που ζουν και εργάζονται στη Ρόδο.

Η κ. Βίρπι Κοσκινιάτη, παντρεμένη με Ελληνα, βρίσκεται 37 χρόνια στο νησί, όπως και η κ. Ράιγια Μανούσου- επίσης παντρεμένη με Ελληνα, είναι εγκαταστημένη στην Ελλάδα εδώ και 28 χρόνια. Οταν τους ζητούνται τα πατρικά τους επίθετα, απαντούν με χιούμορ: «Εμείς τόσα χρόνια στην Ελλάδα, τα έχουμε... ξεχάσει!». Και οι δύο γνωρίζουν καλά τον τρόπο ζωής και στις δύο χώρες και βρίσκουν ουσιαστικές διαφορές, κυρίως όσον αφορά την ποιότητα. «Το πρώτιστο αγαθό στην Φινλανδία είναι η παιδεία», λέει η κ. Κοσκινιάτη που εκτιμά ότι «η εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο είναι άψογη, αλλά δεν λείπουν τα προβλήματα στους νέους που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, το οποίο και εκεί είναι ιδιαίτερα έντονο».

Το περιβάλλον ξεχωρίζει ως επίσης πρώτη προτεραιότητα. «Ολοι οι κάτοικοι- σε αντίθεση με την Ελλάδα- ασχολούνται με ιδιαίτερο ζήλο με το περιβάλλον και το προστατεύουν με κάθε τρόπο, μη διστάζοντας ακόμη και να καταγγείλουν τον γείτονά τους εάν αντιληφθούν ότι δεν το φροντίζει», τονίζει η κ. Μανούσου, η οποία επισημαίνει την ιδιαίτερη μέριμνα που υπάρχει για τον δασικό πλούτο της χώρας, αλλά και για την καθαριότητα. Ανάλογο είναι και το ενδιαφέρον για το κυκλοφοριακό, «που είναι ρυθμισμένο έτσι ώστε να εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τον πολίτη».

Η υγεία. Αντίθετα στο σύστημα υγείας, η Φινλανδία δεν φαίνεται να ξεχωρίσει από την Ελλάδα και όπως λέει η κ. Κοσκινιάτη, «πρέπει να έχεις χρήματα για να πας σε έναν ιδιώτη γιατρό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να περιμένεις για πολύ καιρό στην ουρά».

Παραδόξως στη Φινλανδία οι τιμές στα είδα διατροφής είναι πολύ χαμηλότερες από την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είναι υψηλότερες- στο τριπλάσιο από τη χώρα μας, γεγονός «που σε πολλές περιπτώσεις κάνει πιο εύκολη τη ζωή των κατοίκων», υποστηρίζει η κ. Μανούσου.

«Από τους Φινλανδούς λείπει ο ήλιος, το χαμόγελο και το κέφι, και αυτά κάνουν τη μεγάλη διαφορά από τους Ελληνες. Εάν τα είχαν όλα αυτά, θα το ΄χαν πάρει πολύ πάνω τους», υποστηρίζει η κ. Κοσκινιάτη.

Στη Ρόδο κατοικούν πάνω από 300 Φινλανδοί, κυρίως γυναίκες παντρεμένες με Ελληνες. Υπάρχει μια ισχυρή παροικία, ενώ στον Διεθνή Σύλλογο της Ρόδου λειτουργεί τμήμα όπου φοιτούν 80 παιδιά, τα οποία διδάσκονται τη γλώσσα, την Ιστορία και τα ήθη και έθιμα της Φινλανδίας.

«Νοιάζονται». «Παρά τις πολλές δυσκολίες που υπάρχουν ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, η ζωή στην Ελλάδα μάς αρέσει για πολλούς και διαφόρους λόγους, και κυρίως γιατί ο κάθε άνθρωπος νοιάζεται και για τον συνάνθρωπό του, σε αντίθεση με τη Φινλανδία όπου η ζωή περιορίζεται στον πολύ στενό οικογενειακό κύκλο», λέει η κ. Κοσκινιάτη που δεν παραλείπει να τονίσει και τη σημαντική διαφορά στη συμπεριφορά των νέων. «Στην Ελλάδα βγαίνουν για να διασκεδάσουν και στη Φινλανδία για να μεθύσουν».

Αρέσει στους Φινλανδούς ο τρόπος ζωής των Ελλήνων, γιατί «δεν το βάζουν κάτω σε καμιά δυσκολία της ζωής κι έτσι μπορούν να την προσαρμόσουν ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν κάθε περίοδο, χωρίς ποτέ να απογοητεύονται και πάντα με το χαμόγελο». Για τον λόγο αυτό η Βίρπι και η Ράιγια ζουν τόσα χρόνια στη Ρόδο, γιατί δεν τους ενδιαφέρει η κατάταξη κάθε χώρας στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά επειδή εδώ στην Ελλάδα βρίσκουν το νόημα της ζωής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από