Μια σταγόνα στον ωκεανό αποτελούν τα 600 είδη κοχυλιών που παρουσιάζουν στο βιβλίο τους δύο αμερικανοί επιστήμονες. Και λέμε σταγόνα, γιατί κανείς μέχρι σήμερα δεν ξέρει πόσα διαφορετικά είδη ζουν σε απόκρημνες ακτές και στα βάθη των θαλασσών, περιμένοντας να τα ανακαλύψουμε.

Ο Μ. Τζ. Χαράσεβιτς από το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ και ο Φάμπιο Μόρετζσοχν από το ερευνητικό Ινστιτούτο Ηarte του Τέξας, συνέγραψαν τη «Βίβλο των Κοχυλιών». Είναι σαν μια βιογραφία ορισμένων από τους αρχαιότερους οργανισμούς στη Γη, με πληροφορίες για τις συνήθειες τους, τον τόπο που ζουν, το σχήμα, τα χρώματα, τη διατροφή, την εξέλιξή τους στον χρόνο.

Περίπου 100.000 είδη κοχυλιών έχουν καταγραφεί έως τώρα στην επιστημονική βιβλιογραφία. Ομως απ΄ ό,τι λέγεται, περίπου ένα εκατομμύριο είδη παραμένουν ακόμη άγνωστα.

Τα κοχύλια είναι ο εξωτερικός σκελετός των μαλακίων που αποτελούν μια αρχέγονη συνομοταξία ασπόνδυλων. Εχουν βρεθεί στα πιο παλιά απολιθώματα πολυκύτταρων μορφών ζωής, που χρονολογούνται 500 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ορισμένα από τα κοχύλια αναπνέουν αέρα, άλλα ζουν σε γλυκό νερό αλλά η πλειονότητά τους διαβιοί στη θάλασσα.

Το μέγεθός τους μπορεί να είναι αντίστοιχο με έναν κόκκο άμμου ή με μια μπάλα βόλεϊ και το βάρος τους κυμαίνεται από ελάχιστα γραμμάρια μέχρι πολλά κιλά. Οι αμερικανοί επιστήμονες έχουν διανθίσει το βιβλίο τους με ορισμένες άγνωστες ιστορίες που συνοδεύουν κάποια από τα κοχύλια.

Για παράδειγμα, ένα από αυτά, το Conus cedonulli της Καραϊβικής, ήταν ένα από τα σπανιότερα που μπορούσε κάποιος να βρει στα τέλη του 18ου αιώνα. Μάλιστα, σε μια δημοπρασία το 1796, ένα τέτοιο κοχύλι πουλήθηκε έξι φορές ακριβότερα απ΄ ό,τι ένας πίνακας του ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ.