Στις αρχές του 1998 η γαλάζια δημοτική παράταξη στον Δήμο Θεσσαλονίκης, υπό τον τότε δήμαρχο Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο, συγκλονίζεται από τα σκάνδαλα που άφηνε πίσω της η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ο κ. Κοσμόπουλος,
στενοί συνεργάτες του, η κόρη του και ο γαμπρός του αναγκάζονται να αποχωρήσουν υπό το βάρος των καταγγελιών ενώ η Ρηγίλλης δίνει εσπευσμένα το χρίσμα στον τότεβουλευτή Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.


O επονομαζόμενος και «φτερωτός γιατρός» για τις παγκόσμιες επιδόσεις του σε αγώνες ταχύτητας 100 και 110 μέτρων στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 εκλέγεται όχι μία αλλά τρεις συνεχόμενες τετραετίες δήμαρχος, συνεχίζοντας έτσι μια παράδοση που έχει μετατρέψει τον κεντρικό Δήμο της Θεσσαλονίκης σε άπαρτο κάστρο της Νέας Δημοκρατίας από τον Οκτώβριο του 1986, με την εκλογή του Σωτήρη Κούβελα. Δώδεκα χρόνια μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται, με διαφορετικούς όμως πρωταγωνιστές. Η διαφορά είναι πως τα χρήματα είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με το 1998.

Δύο δικαστικές υποθέσεις- αγκάθια, για την υπεξαίρεση 30 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης και ρίχνουν τη σκιά τους βαριά στον Β. Παπαγεωργόπουλο και σε συνεργάτες του αντιδημάρχους. Η υπεξαίρεση. Τον Φεβρουάριο του 2008 αποκαλύφθηκε η υπόθεση της υπεξαίρεσης- μαμούθ των ασφαλιστικών εισφορών ενώ υπό δικαστική διερεύνηση βρίσκεται και η υπόθεση με το έλλειμμα στη λεγόμενη «παγία προκαταβολή» του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής κρατείται προσωρινά στις φυλακές ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης ενώ η επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών στο πόρισμά της το οποίο θα παραδώσει τον ερχόμενο μήνα στον ανακριτή κάνει λόγοσύμφωνα με πληροφορίες- για έκτακτες δαπάνες που εγκρίνονταν χωρίς παραστατικά και για εικονικά τιμολόγια. «Φωτογραφίζονται» περισσότερα από 20 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων διοικητικοί δημοτικοί υπάλληλοι, διευθυντές υπηρεσιών, ακόμα και αντιδήμαρχοι.

Από την πρώτη ώρα που αποκαλύφθηκε η μαύρη τρύπα στα ταμεία, ο κ. Παπαγεωργόπουλος ισχυρίζεται ότι αυτός έστειλε στον εισαγγελέα τις υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων και δήλωσε «υπερήφανος για το έργο της διοίκησης» ενώ διαμηνύει ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον πρώην υπάλληλο στην Ταμειακή Υπηρεσία. Ο κ. Σαξώνης όμως, λίγο πριν να οδηγηθεί στις φυλακές, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να μην τον γνωρίζει ο δήμαρχος αφού εργαζόταν 17 χρόνια στην πιο νευραλγική υπηρεσία και αποκάλυψε ότι αρκετές φορές ο κ. Παπαγεωργόπουλος του ζητούσε να κλείσει τραπέζι σε κέντρο διασκέδασης στο οποίο ήταν υπεύθυνος λειτουργίας.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα ασκεί τα καθήκοντά του ώσπου να ολοκληρωθεί η θητεία του στις 31 Δεκεμβρίου 2010, αύριο γιορτάζει τα 63α γενέθλιά του (γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 27 Ιουνίου 1947) και έλκει την καταγωγή από το Αίγιο. Διαμένει με τη σύζυγό του Ελένη στο πολυτελές Πανόραμα, γεγονός που δίνει το δικαίωμα στους πολιτικούς του αντιπάλους να σχολιάζουν ειρωνικά ότι «ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι μόνιμος κάτοικος του Δήμου Πανοράματος».

Το 1973 αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ δέκα χρόνια νωρίτερα άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τον αθλητισμό. Με τη φανέλα του ιστορικού σωματείου «Αετός» της Θεσσαλονίκης πρωταγωνίστησε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ενώ το 1972 ισοφάρισε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 100 μέτρων. Ο πετυχημένος αθλητής του στίβου με το μουστάκι, από τη Θεσσαλονίκη, που αποτελούσε πρότυπο για πολλούς νέους εκείνης της εποχής πίκρανε τους θαυμαστές του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, τον Αύγουστο του 1972. Ολοι πίστεψαν τότε ότι μπορούσε να χαρίσει στην Ελλάδα ένα μετάλλιο, αλλά την τελευταία στιγμή δεν «έτρεξε» στον τελικό λόγω ξαφνικού τραυματισμού. Βέβαια, την εποχή εκείνη κυριαρχούσε στα 100 και τα 200 μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο ο σοβιετικός Βαλερί Μπορζόφ και οι επικριτές του δημάρχου μέχρι και σήμερα ισχυρίζονται ότι την εποχή εκείνη ήταν πάντοτε δεύτερος και με διαφορά πίσω από τον Ουκρανό στην καταγωγή υπεραθλητή Μπορζόφ.

Ηταν από τα αγαπημένα κομματικά παιδιά του αείμνηστου ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και το 1978 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και δύο χρόνια αργότερα αναδείχθηκε πρόεδρος του τοπικού ΣΕΓΑΣ. Από το 1981 μέχρι και το 1998 εκλεγόταν ανελλιπώς βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία ενώ το 1991 ανέλαβε υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού.

Το 1999 και το 2006 ανακηρύχτηκε δήμαρχος στις επαναληπτικές εκλογές απέναντι στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ Θρασύβουλο Λαζαρίδη και Χρύσα Αράπογλου ενώ το 2002 κέρδισε από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 54,2% το Σπύρο Βούγια. Πάντα καλοχτενισμένος, ξεχωρίζει για το κομψό, κλασικό ντύσιμό του, με τα καλοραμμένα κοστούμια και τα ασορτί χρώματα γραβάτας, σε σημείο που οι συνεργάτες του αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να εξασφαλίζει και να αφιερώνει καθημερινά τόσο πολύ χρόνο για την εξωτερική του εμφάνιση.

Αγκάθι για τον κ. Παπαγεωργόπουλο αποτελεί και το νέο κτίριο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Νέας Παραλίας. Το έργο άρχισε το 2000 επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, ολοκληρώθηκε πριν από περίπου έξι μήνες, εγκαινιάστηκε με λαμπρότητα, παραμένει όμως ανεκμετάλλευτο αφού δεν έχει αποπληρωθεί ακόμα η κατασκευάστρια εταιρεία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμαρχος είναι δυσαρεστημένος, αφού επιθυμία του ήταν να μετακομίσει με μεγαλοπρέπεια στο νέο πολυτελές γραφείο του με θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο και τον Ολυμπο. Εξαιτίας της εμπλοκής με την κατασκευάστρια εταιρεία είναι πιθανόν να ολοκληρώσει τη θητεία του άδοξα στο προπολεμικό «γκρίζο» κτίριο του Καραβάν Σαράι της οδού Βενιζέλου.

ΕΙΠΕ

Ακόμη και προξενείο ξένης χώρας υποβοήθησε εκδηλώσεις συγκεκριμένες για να επιτύχει την απομάκρυνσή μου από τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, γιατί οι θέσεις μου στην υπεράσπιση του ιερού ονόματος της Μακεδονίας μας δεν είναι αυτές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας αυτής.