Βόρεια Κορέα: μία ομάδα που χρειάζεται φιλάθλους. Το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, αρνούμενο να επιτρέψει στους πολίτες της χώρας να εγκαταλείψουν την πατρίδα γιατί φοβάται πως θα διαφύγουν, προσέλαβε Κινέζους για να ταξιδέψουν στη Νότια Αφρική και να προσποιηθούν ότι υποστηρίζουν την ομάδα.

Για τους Βορειοκορεάτες που διέφυγαν του καθεστώτος, τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Τρίτης τους προκάλεσαν ανάμεικτα συναισθήματα. Ενας πρώην χαμηλόβαθμος αξιωματικός της Βόρειας Κορέας, που τώρα ζει στη Βρετανία και δεν θέλει να κατονομαστεί, δήλωσε στον «Ιndependent» πως του λείπει η οικογένεια και η πατρίδα του και λαχταρά να επιστρέψει, αλλά αν το πράξει, αυτό θα σημαίνει την εκτέλεσή του. Είπε επίσης πως φοβάται ότι θα τον σκοτώσουν, αν το καθεστώς ανακαλύψει πού βρίσκεται. Συμπλήρωσε πως για αρκετούς αυτοεξόριστους Βορειοκορεάτες η εθνική ομάδα ήταν σύμβολο του καθεστώτος. «Η ομάδα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και τη βλέπουμε ως σύμβολο για το τι αφήσαμε πίσω μας. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει το καθεστώς», εξηγεί. Και προσθέτει πως «τα συναισθήματά μας είναι μπερδεμένα. Πανηγυρίζουμε για την ομάδα μας. Θέλαμε να νικήσουν τη Βραζιλία γιατί η ομάδα εκπροσωπεί και θυμίζει την πατρίδα μας. Ακόμη κι αν δεν υποστηρίζουμε την κυβέρνηση, είμαστε περήφανοι για τη χώρα μας».

Στο Δυτικό Λονδίνο, το απόγευμα της Τρίτης, στην πρώτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης των Βορειοκορεατών Κατοίκων, οι φυγάδες από την ασιατική χώρα στάθηκαν με τα χέρια στις καρδιές τους και τα μάτια κλειστά.

Δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους, να εργαστούν για να φέρουν τη δημοκρατία στη Βόρεια Κορέα και την επανένωση με το νότιο τμήμα της χερσονήσου. Ενα από τα μέλη ευχήθηκε επιτυχία στην ομάδα της Βόρειας Κορέας και προσκάλεσε τα υπόλοιπα μέλη να ευχηθούν μεγάλη νίκη επί της δυνατής Βραζιλίας.

«Επρεπε να φύγω από τη Βόρεια Κορέα, τη χώρα όπου γεννήθηκα», εξηγεί ένας άλλος άνδρας. «Εφυγα για την Κίνα, αλλά δεν ήμουν ούτε εκεί ασφαλής γι΄ αυτό συνέχισα να μετακινούμε μέχρι που έφτασα και εγκαταστάθηκα εδώ (στη Μεγάλη Βρετανία). Είμαι πολύ χαρούμενος που μένω εδώ. Θα με σκοτώσουν, αν επιστρέψω. Θέλω να βοηθήσω κι άλλους Κορεάτες να αποκτήσουν την ελευθερία τους».

Μίλησε για την οδύσσειά του.

Τρένα, λεωφο- ρεία, αυτοκίνητα, αεροπλάνα.

Τα χιλιόμετρα που περπάτησε ξεκινώντας από την Κίνα, τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη πριν περάσει από την Ασία στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ταξίδι της Βόρειας Κορέας στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι εξίσου συναρπαστικό. Η ομάδα κατέχει τη χαμηλότερη θέση στην βαθμολογία της FΙFΑ από τις 32 φιναλίστ του Μουντιάλ.

Από την ημέρα άφιξής της, οι παίκτες της Βόρειας Κορέας επιδίδονται σε ανορθόδοξες προπονήσεις σε δημόσιο γυμναστήριο. Σε μία προπόνηση αντί να εξασκηθούν στα πέναλτι και τα κόρνερ μερικοί παίκτες τοποθετούσαν από μία μπάλα ανάμεσα στα πόδια των συμπαικτών τους. Σε μία άλλη περίπτωση άρχισαν να τρέχουν στο τοπικό γυμναστήριο ανάμεσα στα όργανα για τα βάρη προκαλώντας σύγχυση στους θαμώνες.

Αυτή τη φορά τουλάχιστον οι συνθήκες διαμονής τους είναι καλύτερες απ΄ αυτές που είχαν στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο που εμφανίστηκαν, το 1966 στην Αγγλία, όταν έκαναν προπονήσεις στο εργοστάσιο χημικών ΙCΙ.

ΠΡΟΟΔΟΣ

Το 1966 οι Βορειοκορεάτες γυμνάζονταν σε εργοστάσιο χημικών, φέτος σε δημόσιο γυμναστήριο…

ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ

Η ΜΠΙΡΑ

Απειλείται διπλωματικό επεισόδιο

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ επεισόδιο απειλείται ανάμεσα σε Ν. Αφρική και Ολλανδία με αφορμή τη σύλληψη δύο Ολλανδέζων με την κατηγορία πως πρωταγωνίστησαν σε γκρίζα διαφήμιση της ολλανδικής ζυθοποιίας «Βavaria». Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στο δικαστήριο το οποίο όρισε εγγύηση 10.000 ραντ (περίπου 1.075 ευρώ) για κάθε μία και ανέβαλε για τις 22 Ιουνίου την εκδίκαση της υπόθεσης.

ΜΠΟΥΦΟΝ

Σίγουρα στην εξέδρα την Κυριακή

ΜΕ ΚΗΛΗ μεσοσπονδυλίου δίσκου διαγνώστηκε ο τερματοφύλακας της Εθνικής Ιταλίας Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Ο γιατρός της ομάδας δεν μπορεί να προβλέψει τον χρόνο που θα χρειαστεί για την αποθεραπεία του αρχηγού της ομάδας, αλλά απέκλεισε την περίπτωση να αγωνιστεί εναντίον της Νέας Ζηλανδίας την Κυριακή.

Εκλαψε ο Μαϊκόν, μαλάκωσαν οι Βραζιλιάνοι

» ΡΕΠΟΡΤΑΖ , Γιώργος Νασμής

ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ του Μαϊκόν ξέπλυναν την κακή εμφάνιση της Βραζιλίας και άφησαν στην αναμονή τον απαιτητικό Τύπο της χώρας που περιμένει οπλισμένος να εκτελέσει τον Ντούνγκα. Ηταν η πρώτη φορά μετά το 1986 και τον Ζοσιμάρ που ο δεξιός οπισθοφύλακας της σελεσάο σκοράρει σε Μουντιάλ. Η αντίδραση του Μαϊκόν να κλάψει στην αγκαλιά του Ελάνο μετά το εντυπωσιακό γκολ που σημείωσε σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Ο ίδιος δικαιολογήθηκε πως ήταν δάκρυα χαράς και ικανοποίησης. Ο Μαϊκόν είχε πετύχει παρόμοιο γκολ και στο φιλικό παιχνίδι εναντίον της Πορτογαλίας (6-2) στην Μπραζίλια.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκεται ο βραζιλιάνικος Τύπος μετά την απογοητευτική εμφάνιση της σελεσάο. Στόχος του ο Ντούνγκα με τον οποίο οι σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο και στις δύο τελευταίες προπονήσεις είχε κλείσει τις πόρτες στους δημοσιογράφους. «Ολα αυτά για ένα τέτοιο μυστικό;», «Περισσότερο μυστήριο παρά ποδόσφαιρο», «Κρύο ντεμπούτο» και «Νίκησε, αλλά δεν έπεισε» ήταν μερικοί από τους τίτλους των εφημερίδων. Η «Lance» ήταν πιο δηκτική: «Η Βραζιλία υπέφερε από την αρχή μέχρι το τέλος. Ηταν απαραίτητο να προσευχηθούμε στον Θεό, ο οποίος απάντησε με ένα θαυμάσιο γκολ του Μαϊκόν. Εξι αγώνες ακόμα για τον έκτο τίτλο, θα πρέπει να προσευχηθούμε περισσότερο». Ο Ντούνγκα δικαιολόγησε την εμφάνιση λέγοντας πως υπεύθυνη ήταν η αμυντική τακτική της Βόρειας Κορέας, αλλά παραδέχθηκε πως η σελεσάο πρέπει να βελτιωθεί στα επόμενα παιχνίδια.

Επικριτικά ήταν τα σχόλια του Τύπου και για τον Κακά, τον οποίο χαρακτήρισε χειρότερο παίκτη της ομάδας. Ο άσος της Ρεάλ, ωστόσο, έμεινε ικανοποιημένος από την απόδοσή του, τονίζοντας πως όσο θα προχωρά η διοργάνωση θα βελτιώνεται.