Τα αποκαλούν aperos geants. Είναι «µεγάλα κοκτέιλ πάρτι» που διοργανώνονται µέσω Facebook και ανάλογων ιστοσελίδων σε ανοιχτούς χώρους, η νέα µόδα που κάνει θραύση στη Γαλλία. Ο τραγικός θάνατος όµως ενός 21χρονου στη Νάντη χάλασε τη γιορτή – και οι αρχές εξετάζουν τώρα διάφορα ενδεχόµενα.


Ο Μπρις Μ. προσπαθούσε να εντυπωσιάσει τους φίλους του τσουλώντας στο παραπέτο µιας γέφυρας. Ηταν 21 ετών, βρισκόταν σε ένα πάρτι 10.000 ανθρώπων, είχε καταναλώσει 12 ποτήρια ουίσκι. Κατέληξε να πέσει στο κενό από ύψος πέντε µέτρων. Ηταν το πρώτο θύµα των aperos geants και ο θάνατός του έχει πυροδοτήσει στη Γαλλία µια µεγάλη συζήτηση για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν απέναντί τους η πολιτεία, οι αρχές, η αστυνοµία.

Η ιδέα της διοργάνωσης ανοιχτών στριτ πάρτι, σε δηµόσιους χώρους, µέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης πρωτοεµφανίστηκε στις ΗΠΑ τους τελευταίους δύο µήνες αλλά έχει εξελιχθεί σε κοινωνικό φαινόµενο στη Γαλλία. Με το δικό της apero geant, η Νάντη επιχειρούσε την περασµένη Πέµπτη να σπάσει το ρεκόρ των 12.000 συµµετεχόντων που κατέχει η Γκρενόµπλ. Ο στόχος για το apero geant που προγραµµατίζεται (παρ’ ότι ο δήµαρχος και η αστυνοµία το αποδοκιµάζουν) στο παρισινό Πεδίον του Αρεως στις 23 Μαΐου είναι οι 50.000

συµµετέχοντες.

Οι κοινωνιολόγοι υποστηρίζουν πως τα συγκεκριµένα πάρτι είναι οι διάδοχοι των ρέιβ πάρτι και εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, την επιθυµία των νέων για µία «συλλογική αποθέωση». Κάποιοι τα χαρακτηρίζουν σύµπτωµα µιας µεταστροφής στη γαλλική κοινωνία από τη σοφιστικέ απόλαυση του αλκοόλ προς την υπερκατανάλωση αλκοόλ µε µόνο σκοπό το µεθύσι· άλλοι µιλούν για την επανάσταση της «γενιάς του Ιντερνετ», που βαρέθηκε να ακούει πως είναι ικανή για κοινωνική επαφή µόνο µέσω µιας οθόνης.

Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα στη Νάντη έδωσαν στο θέµα πολιτικές διαστάσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη µε τη συµµετοχή εκπροσώπων υπουργείων, νοµαρχιών και δήµων προκειµένου να αποφασιστεί ποια στάση θα τηρηθεί εφεξής. Κάποιες λιγοστές φωνές ζητούν την απαγόρευση των aperos geants.

Αλλες, πιο νηφάλιες, αξιώνουν «νέα µέτρα ασφαλείας» αναγνωρίζοντας πως οι απαγορεύσεις είναι