Το επαναλαμβανόμενο απεργιακό μπλόκο στα λιμάνια απειλεί να διώξει τα ξένα κρουαζιερόπλοια στην Τουρκία, ενώ ήδη εξαιτίας των πρόσφατων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνα έχουν χαθεί περίπου 20.000 διανυκτερεύσεις από τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας.

Η ταλαιπωρία των ξένων τουριστών συνεχίστηκε και χτες στο λιμάνι του Πειραιά. Λόγω της 48ωρης απεργίας που πραγματοποιεί από χτες τα ξημερώματα η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων ΡυμουλκώνΝαυαγοσωστικών Σκαφών, στο λιμάνι του Πειραιά δεν γίνεται ρυμούλκηση των ξένων πλοίων με αποτέλεσμα να μπαίνουν στο λιμάνι με ευθύνη των πλοιάρχων τους και με πολύωρες καθυστερήσεις.

Οι πρώτοι που ταλαιπωρήθηκαν χτες για τρεισήμισι ώρες ήταν 2.600 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «Μούζικα», με σημαία Παναμά, που προερχόταν από την Κέρκυρα και τελικά κατέπλευσε στην Ακτή Ξαβερίου με ευθύνη του πλοιάρχου του. Ακολούθησε η ταλαιπωρία των 1.630 επιβατών του κρουαζιερόπλοιου «Αρμονία», επίσης με σημαία Παναμά, το οποίο για τον ίδιο λόγο έδεσε στο λιμάνι ύστερα από δυο ώρες.

Η απεργία των πληρωμάτων των ρυμουλκών- ναυαγοσωστικών σκαφών λήγει αύριο στις 6 το πρωί, ενώ μέχρι τότε όλα τα ξένα πλοία ύστερα από συνεννόηση με τις λιμενικές αρχές θα καταπλέουν αυτοδύναμα. Σήμερα αναμένεται στο λιμάνι του Πειραιά το μεγάλο κρουαζιερόπλοιο «Πρίνσες» με 3.000

επιβάτες.

Ο πρώτος γύρος προβλημάτων για τα κρουαζιερόπλοια που δένουν στον Πειραιά είχε ξεκινήσει τον περασμένο μήνα με βασικό θύμα το κρουαζιερόπλοιο «Ζενίθ» με σημαία Μάλτας. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην άρση του καμποτάζ οι ναυτεργάτες είχαν επιχειρήσει να αποτρέψουν τον απόπλου του «Ζενίθ» εμποδίζοντας τους 940 επιβάτες να επιβιβαστούν.

Στην Αθήνα

Την ίδια στιγμή, ο τουρισμός της Αθήνας εξακολουθεί να πλήττεται από τα τραγικά γεγονότα της προπερασμένης Τετάρτης, με τους τρεις νεκρούς. Μέχρι και χτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής (ΕΞΑ-Α), σε 68 ξενοδοχεία της πρωτεύουσας (από το σύνολο των 450) είχαν ματαιωθεί συνολικά 19.696

διανυκτερεύσεις. Η τάση για ακυρώσεις, επισημαίνει η ΕΞΑ-Α, συνεχίζεται αυξητική και αφορά μεμονωμένες κρατήσεις, γκρουπ, συνέδρια και κάθε είδους εκδήλωση.

«Η εικόνα που οι ξένοι λαμβάνουν εξακολουθητικά για την Αθήνα, τόσο μέσω των δικών τους μέσων ενημέρωσης όσο και μέσω των ελληνικών, παρουσιάζει μία πόλη σε συνεχή ταραχή, η οποία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των επισκεπτών της, κάτι που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι παντελώς αναληθές», λέει ο πρόεδρος της ΕΞΑ-Α κ. Γ. Ρέτσος. Νέες απεργίες ναυτεργατών

Χθες η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε να προχωρήσει σε δύο 24ωρες απεργίες σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Η πρώτη κινητοποίηση των ναυτεργατών της χώρας γίνεται στα πλαίσια της κοινής απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και με κυρίαρχο αίτημα να μην συγχωνευθεί το ΝΑΤ στο Ταμείο Μισθωτών όπως προβλέπει το σχετικό προσχέδιο νόμου.

Η δεύτερη 24ωρη απεργία, που ενδεχομένως να έχει και συνέχεια, γίνεται ενάντια στη σχεδιαζόμενη άρση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια.

ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΧΑΘΕΙ

περίπου 20.000 διανυκτερεύσεις από τα ξενοδοχεία της Αθήνας λόγω των ταραχών και των τραγικών γεγονότων με τους τρεις νεκρούς

Οι φήμες για κάθοδο του ΠΑΜΕ κινητοποιούν τον εισαγγελέα

ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ προκαλεί ήδη στη Ρόδο η φήμη για κάθοδο στο νησί μελών του ΠΑΜΕ με στόχο να εμποδίσουν τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «Ζenith» να αποβιβαστούν στο λιμάνι το πρωί της ερχόμενης Τρίτης. Μάλιστα, αυτή η φημολογία οδήγησε τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Κ. Μπούτσικο να δώσει εντολή στην Αστυνομία και στο Λιμεναρχείο να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε ν΄ αποφευχθούν τυχόν επεισόδια και οι ξένοι τουρίστες να αποβιβαστούν με ασφάλεια στο νησί.

«Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να επιτρέψουμε σε κανέναν να εμποδίσει την αποβίβαση επισκεπτών στη Ρόδο από το κρουαζιερόπλοιο «Ζenith» και μάλιστα τώρα που ο τουρισμός μας βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή του» δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, ενώ από την πλευρά του τοπικού ΠΑΜΕ δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για την άφιξη συναδέλφων τους στο νησί την ερχόμενη Τρίτη.

Περικόπτεται κατά δύο ημέρες το πρόγραμμα

ΜΙΚΡΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Ολους 2010- 2011», ανακοίνωσε χτες στη Βουλή η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αντζελα Γκερέκου. Παρά το γεγονός ότι τα συνολικά χρέη του ΕΟΤ είναι τεράστια, είπε η κυρία Γκερέκου, «το Πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού θα εκτελεστεί, έστω και με κάποιες περικοπές».

Συγκεκριμένα, περικόπτεται κατά 2 ημέρες το πρόγραμμα των οκταήμερων διακοπών. «Απέναντι στην επιλογή να μην κάνουμε καθόλου το πρόγραμμα, εμείς πιστεύουμε στην αξία και στην αναγκαιότητά του», δήλωσε η υφυπουργός. Επίσης, περικόπτεται κατά ένα μικρό ποσοστό το σύνολο των δικαιούχων του προγράμματος.

Η υφυπουργός ανακοίνωσε ακόμα ότι για τις τρίτεκνες οικογένειες μειώνεται το ανώτερο εισοδηματικό όριο για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού. Ειδικότερα, το νέο εισοδηματικό όριο για τις τρίτεκνες οικογένειες καθορίστηκε στις 44.500 ευρώ (40.000 ευρώ + 1.500 ευρώ για κάθε παιδί), έναντι 49.500 ευρώ (45.000 ευρώ + 1.500 ευρώ για κάθε παιδί) που ίσχυσε το προηγούμενο έτος.