«Φρένο» στην υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, στην προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, καθώς και στις υπερτιμολογήσεις υλικών και θεραπευτικών μέσων, επιδιώκει να βάλει το υπουργείο Εργασίας, εφαρμόζοντας σχέδιο αντιμετώπισης των ανεξέλεγκτων δαπανών υγείας- που επιβαρύνουν με 3,5 δισ. ετησίως τα ασφαλιστικά ταμεία- ειδικά όσον αφορά παραβάσεις γιατρών, φαρμακοποιών, διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτικών κλινικών.


Μεταξύ άλλων, καθιερώνονται πρόστιμα έως 50.000 ευρώ σε γιατρούς και φαρμακοποιούς. Παράλληλα, προβλέπεται ότι υποχρεωτικά θα θεωρούνται, πριν εκτελεστούν, συνταγές άνω των 150 ευρώ τον μήνα ενώ με αποφάσεις των Δ.Σ. των Ταμείων θα καλύπτονται, επίσης, μικρότερα ποσά (από όσα προβλέπουν οι κανονισμοί) για αναλώσιμα υλικά, μοσχεύματα, υλικά επεμβάσεων κ.ά.

Τι προβλέπεται

Σε τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή- από τον υπουργό Εργασίας κ. Λοβέρδο- στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, προβλέπονται οι ποινές που θα επιβάλλονται πέραν των ποινικών κυρώσεων:

Στους συμβεβλημένους γιατρούς πρόστιμο από 3.000 ευρώ- 15.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης, καταλογισμός της ζημιάς του Ταμείου από τη συνταγογράφηση με προσαύξηση 50%.

Στους συμβεβλημένους φαρμακοποιούς πρόστιμο 10%- 50% επί της αξίας των συνταγών, έως και το πενταπλάσιο της αξίας ιδιοσκευασμάτων εφ΄ όσον αποκολλούνται οι ταινίες γνησιότητας, διακοπή για 4- 12 μήνες της σύμβασης με το Ταμείο ή και οριστική καταγγελία και επιπλέον πρόστιμα από 10.000 ευρώ- 50.000 ευρώ για ειδικές παραβιάσεις όπως μη παράδοση φαρμάκου, χρήση πλαστών ταινιών γνησιότητας, παράνομη χρήση βιβλιαρίων υγείας και συνταγολογίων, άρνηση έλέγχου κ.ά.

Ποινή διακοπής σύμβασης και αποκλεισμού κάθε μελλοντικής συνεργασίας θα επιβάλλεται και σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές για πράξεις που ζημιώνουν τα Ταμεία.

Για να εκτελούνται οι συνταγές φαρμάκων θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΜΚΑ, να έχουν θεωρηθεί εφόσον ξεπερνούν τα 150 ευρώ αθροιστικά τον μήνα (πέραν αυτού του ορίου θεώρηση θα χρειάζεται και κάθε νέα συνταγή από 50 ευρώ και πάνω), ενώ θεώρηση θα απαιτείται και για υψηλού κόστους εξετάσεις.

Ηλεκτρονική καταχώριση

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προωθήσει την ηλεκτρονική καταχώριση των συνταγών, με στόχο να ελέγχονται ηλεκτρονικά 4.500.000 συνταγές ανά μήνα. Η πρώτη φάση άρχισε με τη σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ, ενώ η σάρωση των συνταγών των υπόλοιπων Ταμείων από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) προβλέπεται να αρχίσει την 1/5/2010. Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει την on-line καταχώρηση των συνταγών σε επίπεδο φαρμακείου.

Τέλος, άρχισαν στοχευόμενοι έλεγχοι πανελλαδικά με μεικτά κλιμάκια στελεχωμένα από ειδικούς της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία ελέγχων ασφαλιστικών ταμείων) και των ασφαλιστικών ταμείων (περίπου 120 άτομα) σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, νοσοκομεία, κ.λπ., με στόχο να εντοπιστούν παραβάσεις και να καταλογιστούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν.

Εκλεισε και το παράθυρο για προσλήψεις σε ΔΕΚΟ εκτός ΑΣΕΠ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Νταλιάνη


ΣΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ φράσης από σχέδιο νόμου η οποία, σύμφωνα με τη Ν.Δ., άφηνε «ανοιχτό παράθυρο» για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ «εξαμηνιτών» στις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα προχώρησε χθες το βράδυ ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος μετά τις έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σε θέματα απόπειρας δημιουργίας υποψίας, στις κρίσιμες αποφάσεις, δεν δεχόμαστε μύγα στο σπαθί μας ούτε βάζουμε νερό στο κρασί μας κι όπως είπα και το πρωί, “γαία πυρί μειχθήτω”. Αφού η Ν.Δ. επιμένει…» τόνισε ο κ. Λοβέρδος και στη συνέχεια διέγραψε την επίμαχη φράση από το σχέδιο νόμου που είχε καταθέσει για τις εργασιακές σχέσεις!

Σύμφωνα με την αποσυρθείσα διάταξη σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις σε ΔΕΚΟ, τους οργανισμούς και λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αν το ΑΣΕΠ δεν αποφάσιζε για τη νομιμότητα αυτών μέσα σε 10 ημέρες, τότε «οι σχετικές διαδικασίες συνεχίζονται και χωρίς τη γνώμη του ΑΣΕΠ». Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας- ο οποίος επέστρεψε αργά το απόγευμα στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής μετά το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιοαποδεχόμενος ουσιαστικά τις ενστάσεις που υπέβαλε ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, «ήρθα γιατί ενημερώθηκα ότι ένας συνάδελφος από τη Ν.Δ. επιμένει σε κάτι για το οποίο έδωσα όλες τις διευκρινίσεις αφού ενημερώθηκα από τις υπηρεσίες και θέλω να κάνω διορθώσεις στο σχέδιο νόμου». Ετσι ουσιαστικά ο υπουργός παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η φράση αυτή προκαλεί πρόβλημα με τις προσλήψεις- ειδικότερα με την απαγόρευση Ραγκούση: «Ούτε μία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ»- αλλά αποδέχθηκε και τη δική του ευθύνη αφού νωρίς το πρωί είχε επιμείνει πως η επίμαχη φράση είχε μπει έπειτα από γνωμοδότηση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) και σε καμία περίπτωση δεν άφηνε παράθυρο για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. «Η συγκεκριμένη επαναδιατύπωση έγινε με παρέμβαση της ΚΕΝΕ. Εμείς θα το δούμε και αν εσείς θεωρείτε ότι βγάζετε λαβράκι την καταργώ και από τη ρητή διάταξη του 1998, αλλά και εσείς να το δείτε πιο προσεκτικά», ήταν η πρωινή τοποθέτηση του υπουργού στην έντονη κόντρα με τη Ν.Δ.

«Οχι σε πολιτικές αντιδικίες»

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε όμως και την εμμονή της Ν.Δ., περί προσλήψεων από το παράθυρο εκτός ΑΣΕΠ σε ΔΕΚΟ και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο υπουργός αφού μίλησε για το «καλό κλίμα συναίνεσης εδώ και έξι μήνες μεταξύ των κομμάτων και παρά τις διαφωνίες μας σε πολύ σημαντικά θέματα» κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «σήμερα ορισμένοι, ελάχιστοι έσπασαν το καλό κλίμα με τρόπο που δεν συνάδει στα κοινωνικά θέματα και προσπάθησαν να εμφανίσουν διάταξη του 1998, που απλώς αναπαραγόταν, ως απόπειρα καταστρατήγησης του ΑΣΕΠ. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να παρακολουθήσουμε αυτή την τακτική και να παρασυρθούμε σε πολιτικές αντιδικίες, θα επιμείνουμε στην τακτική των χαμηλών τόνων». Στη συνέχεια ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε τη διαγραφή της επίμαχης φράσης, γεγονός που δημιούργησε ευφορία στη Ν.Δ., βουλευτές και στελέχη της οποίας μιλούσαν για «νίκη Ν.Δ.».

Το πρωί και ενώ ο κ. Βρούτσης και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ. επέμεναν ότι η επίμαχη φράση συνιστά «παράθυρο για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Πρωτόπαπας – ο οποίος κατηγορήθηκε από βουλευτές της Ν.Δ. πως στη συνεδρίαση της Επιτροπής έλεγε «πέρνα τη, δεν θα μπορούμε να προσλάβουμε κανέναν με μερική απασχόληση» και κατ΄ άλλους «δεν θα μπορέσουμε να προσλάβουμε κανένα δικό μας»- περνούσε στην αντεπίθεση λέγοντας ότι «υπάρχει όριο στη διαστρέβλωση και τον λαϊκισμό. Η εμμονή σας δεν δείχνει παρά μόνο ότι ο κατήφορος του λαϊκισμού και της διαστρέβλωσης δεν έχει τέλος στη Ν.Δ.».