Η Αντζι και ο Αζεντίν Μπενχαφάφ, οι γονείς των σιαμαίων αγοριών που χωρίστηκαν με επιτυχία έπειτα από επέμβαση που διήρκεσε 14 ώρες στο Νοσοκομείο Παίδων της Γκρέιτ Ορμοντ Στριτ, στο Λονδίνο, παρακολουθούν με αγωνία τη μάχη για τη ζωή που δίνουν οι γιοι τους και η οποία αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες.


Oι ηλικίας τεσσάρων μηνών δίδυμοι, ο Χασάν και ο Χουσέιν, που ήταν ενωμένοι στο στήθος και στο ήπαρ, έχουν μπροστά τους μακρύ δρόμο για να αναρρώσουν. Μολονότι η επέμβαση ήταν επιτυχημένη από τεχνικής άποψης, είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς την εξέλιξη των διδύμων μετά τον χωρισμό τους. Οι γονείς τους, ενθουσιασμένοι που η επέμβαση πήγε καλά, δήλωσαν πως τα παιδιά τους «κέρδισαν τη μάχη για τη ζωή τους». Ομως στην πραγματικότητα έχουν ακόμη μπροστά τους πολλές μάχες, καθώς τα τραύματά τους από την επέμβαση θα επουλώνονται και τα σώματά τους θα προσαρμόζονται ώστε να ζουν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Η μεγάλη χρονική διάρκεια και η πολυπλοκότητα της επέμβασης- χρειάστηκε 14 ώρες και πραγματοποιήθηκε από 20μελές ιατρικό προσωπικό, που περιελάμβανε τέσσερις χειρουργούς και τέσσερις αναισθησιολόγους- φανερώνουν τη σοβαρότητα της διαδικασίας στην οποία υποβλήθηκαν.

Ωρα με την ώρα

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για τα δίδυμα. Η κατά στασή τους αλλάζει ώρα με την ώρα, όπως συμβαίνει με όλα τα μωρά που βρίσκονται στην Εντατική. Θα παρακολουθούνται 24 ώρες το 24ωρο από ομάδες γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίες θα προσαρμόζουν τα φάρμακα και τα υγρά που λαμβάνουν ανάλογα με το πώς θα ανταποκρίνονται.

Από την Ιρλανδία

Οι Μπενχαφάφ, οι οποίοι έφτασαν στο Λονδίνο από το Κορκ της Ιρλανδίας μαζί με τις κόρες τους, την τετράχρονη Μαλίκα και τη δίχρονη Ιμάν, για να βρίσκονται με τους γιους τους κατά την περίοδο της ανάρρωσης που αναμένεται ότι θα διαρκέσει τέσσερις μήνες, είπαν ότι «ο ήλιος λάμπει» για τους «δύο μικρούς μαχητές» τους. Η χειρουργική ομάδα του Νοσοκομείου Παίδων της Γκρέιτ Ορμοντ Στριτ έχει παγκόσμια φήμη στις επεμβάσεις χωρισμού σιαμαίων. Εχει πραγματοποιήσει 21 τέτοιες επεμβάσεις και έχει αντιμετωπίσει 9 περιπτώσεις που δεν επιδέχονταν χειρουργείο. Αν το ήπαρ είναι το μοναδικό όργανο που μοιράζονται τα σιαμαία, οι πιθανότητές τους είναι σχετικά καλές.

Το ήπαρ είναι ένα από τα λίγα όργανα που μπορεί να αναγεννηθεί και ο διαχωρισμός θεωρείται σχετικά απλός.