«Εργαζόμαστε και οι δύο και ψωνίζουμε εναλλάξ στο σούπερ μάρκετ. Ομως, για όλα τα υπόλοιπα, ακόμα και για τα ρούχα μου, αποφασίζει και ψωνίζει η γυναίκα μου», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιάννης Τζάλας.


Στο σύνολό τους οι γυναίκες στην Ελλάδα αποφασίζουν σήμερα για το 54% των συνολικών εξόδων του νοικοκυριού, ενώ μία στις τρεις είναι υπεύθυνη για το 70% έως 100%!

«Για τα ηλεκτρονικά αποφασίζουν ο άνδρας μου και ο γιος μου, για όλα τα υπόλοιπα φροντίζω μόνη μου», λέει η κ. Κατερίνα Παπαδοπούλου. «Εκείνοι, απλώς με ενημερώνουν ότι τέλειωσαν για παράδειγμα τα καλλυντικά τους ή έχουν ανάγκη για κάποια ρούχα».

Σύμφωνα με έρευνα της Focus Βari, μία στις τρεις Ελληνίδες έχει σήμερα πτυχίο Πανεπιστημίου, ενώ τρεις στις πέντε γυναίκες εργάζονται αφιερώνοντας στη δουλειά τους κατά μέσο όρο 37,1 ώρες κάθε εβδομάδα. Παρ΄ όλα αυτά, στην πλειονότητά τους επιβαρύνονται και με τη φροντίδα του σπιτιού και τα ψώνια.

«Εργαζόμαστε και οι δύο, αλλά ο άνδρας μου περισσότερες ώρες από εμένα», λέει η κ. Αννα Φλόκα. «Εχουμε κοινό ταμείο, όμως ακόμα και τα ρούχα του εγώ τα ψωνίζω, καθώς γνωρίζω καλύτερα από αυτόν τι ακριβώς χρειάζεται».

Σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες ξοδεύουν πάνω από το 70% των χρημάτων που δαπανώνται για αγορές και σταδιακά έχουν γίνει η ανερχόμενη δύναμη στην παγκόσμια οικονομία διαμορφώνοντας τις τάσεις σε καταναλωτικά είδη, αγαθά και υπηρεσίες. Μόνο για προσωπική κατανάλωση υπολογίζεται ότι ξοδεύουν 12 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Πρόσφατη έρευνα δύο μεγάλων χρηματοοικονομικών οργανισμών στις ΗΠΑ, της Goldman Sachs και του Βoston Consulting Group, σε 12.000 γυναίκες από 22 κράτη αναγνωρίζει τις γυναίκες ως τη νέα αναδυόμενη από την κρίση οικονομική δύναμη παγκοσμίως και τις θεωρεί τον πιο ισχυρό κινητήρα της ανάκαμψης.

Οπως αναφέρεται στην παραπάνω μελέτη, τα γυναικεία εισοδήματα θα εκτιναχθούν από τα 13 στα 18 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ ήδη ένα μεγάλο τμήμα των αποφάσεων των νοικοκυριών για τις δαπάνες- 73% στις ΗΠΑλαμβάνεται από τις γυναίκες.

Τις προβλέψεις των δύο μεγάλων οργανισμών έρχεται να επιβεβαιώσει και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μόδας, σε έρευνα του οποίου φάνηκε ότι οι γυναίκες ξοδεύουν διπλάσια από τους άνδρες σε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για τον εαυτό τους και πως τα έξοδά τους αυξάνονται.

Στη χώρα μας, εκτός από την ευθύνη του νοικοκυριού, πάνω από το 60% των μητέρων εργαζομένων και μη έχουν αποκλειστικά τη φροντίδα των ανήλικων παιδιών τους, γι΄ αυτό και στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, προηγούνται τα παιδιά και έπεται η φροντίδα του εαυτού τους και του συντρόφου τους.

«Εχω μία κόρη 15 ετών και έναν γιο 10. Η κόρη πλέον κοστίζει πολλές φορές περισσότερο, καθώς βρίσκεται στην εφηβεία και εκτός από τα μαθήματα και το χαρτζιλίκι της ζητάει συνέχεια καλλυντικά και καινούργια ρούχα», λέει η κ. Μαρία Κοτσιανά.

«Πάνω από σαράντα χρόνια παντρεμένη αποφάσιζα πάντα εγώ», λέει η κ. Ελένη Τσιάνα. «Ο άνδρας μου είναι της παλιάς σχολής. Δεν εργάστηκα ποτέ μου, αλλά αποφάσιζα και αποφασίζω η ίδια για μεγάλα και μικρά ζητήματα. Από την αγορά σπιτιού και εξοχικού μέχρι τα παπούτσια και τα πουκάμισα που θα φορέσει».

Υγεία, φαγητό και σπίτι

Ωστόσο, στην πλειονότητά τους οι Ελληνίδες ιεραρχούν τις δαπάνες τους ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας, δίνοντας το μεγαλύτερο βάρος στην υγεία, το φαγητό και το σπίτι. Μπορεί να ξοδέψουν, κατά δεύτερο λόγο, κάτι παραπάνω για αυτοκίνητο, έπιπλα ή ρούχα ενώ προσπαθούν να ξοδέψουν όσο λιγότερα γίνεται σε αλκοόλ, φαστφουντάδικα, λαχεία, ηλεκτρονικά παιχνίδια και συνδρομητική τηλεόραση.

Δεν δίνουν μεγάλη σημασία στη φίρμα


ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ και τόσο μεγάλη σημασία στις φίρμες ή την υπογραφή των προϊόντων οι Ελληνίδες σε αντίθεση με τις γυναίκες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σε σχετική πανελλαδική έρευνα, το 54% απάντησε ότι δεν έχει κάποια αγαπημένη μάρκα, ενώ το 20% ότι εξαρτάται από την κατηγορία των προϊόντων η σημασία της υπογραφής. Οι περισσότερες πάντως γυναίκες (14%)

γνώριζαν κι αναζητούσαν μάρκες καλλυντικών, το 11% ζητούσε ή γνώριζε μάρκες σε ρούχα και παπούτσια, ενώ μόλις το 4% σε αυτοκίνητα και είδη σπιτιού.

«Αποφασίζουμε από κοινού για την ψυχαγωγία και τις διακοπές ενώ διαλέγουμε ο καθένας τα δικά του ρούχα, παπούτσια και καλλυντικά. Φυσικά, άμα βγούμε έξω για φαγητό ή ποτό πληρώνω πάντα και μόνο εγώ, όπως κάνουν και οι περισσότεροι Ελληνες», λέει ο κ. Ευάγγελος Μπονόρης.

Ομως για τους διαφημιστές η γυναικεία δύναμη στην οικονομία είναι κοινός τόπος, χρόνια τώρα.

«Τα περισσότερα προϊόντα απευθύνονται ούτως ή άλλως στις γυναίκες», υποστηρίζει ο κ. Μάξιμος Καρράς, casting director διαφημιστικής εταιρείας, και προσθέτει. «Ολα τα προϊόντα καθημερινής χρήσης που βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ στοχεύουν με τη διαφήμιση στις γυναίκες. Ιδιαίτερα μεταξύ 24 και 40 ετών. Νέες, εργαζόμενες, ανεξάρτητες ή παντρεμένες αποτελούν τον κύριο στόχο στις διαφημίσεις και είναι φυσικό να βρίσκονται και οι ίδιες παγιδευμένες σε αυτόν τον μύθο. Δεν είναι εφικτό για μία εργαζόμενη να ανταποκριθεί στα εξωπραγματικά μέτρα που υπάρχουν στη διαφήμιση. Ομορφη, ανέμελη, καλή μητέρα, άριστη νοικοκυρά και διευθυντικό στέλεχος.

Βέβαια, σε σύγκριση με τα προηγούμενα 20 χρόνια που η γυναίκα της ελληνικής διαφήμισης ήταν μια ξανθιά γαλανομάτα Σουηδέζα έχουν βελτιωθεί τα πράγματα, δεν παύει όμως ο κόσμος της διαφήμισης να είναι ουτοπικός».