ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ, πρώην διοικητές ενόπλων μονάδων, συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον της ισραηλινής πολιτικής και συλλαμβάνονται. Αγαθά που παράγονται σε ισραηλινούς οικισμούς καίγονται στη διάρκεια διαδηλώσεων. Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός μπήκε σε περιοχές της Δυτικής Οχθης στις οποίες δεν έχει καμία δικαιοδοσία προκειμένου να φυτέψει δένδρα και να ανακηρύξει αυτήν τη γη μέρος ενός μελλοντικού κράτους.

Κάτι κινείται στη Δυτική Οχθη. Με τη διπλωματία αλλά και τον ένοπλο αγώνα να μην έχουν κατορθώσει να βάλουν τέλος στην ισραηλινή κατοχή, η Παλαιστινιακή Αρχή στην οποία κυριαρχεί η Φατάχ μαζί με τους παλαιστίνιους επιχειρηματίες προσπαθεί να ανοίξει έναν τρίτο δρόμο: να διεγείρει τα λαϊκά πάθη αποφεύγοντας όμως τη βία. Η ιδέα είναι να δημιουργήσει ένα εικονικό κράτος και πολιτικό θεσμό μέσα από πράξεις λαϊκής αντίστασης- μια σύλληψη που έχει χαρακτηριστεί ως «λευκή ιντιφάντα».

Οι εκστρατείες

«Το όλο θέμα έχει να κάνει με την ενίσχυση της εικόνας που έχουμε εμείς για τον λαό μας», λέει ο Χασάν Αμπού Λίμπντεχ, ο παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο πλαίσιο εκστρατείας προκειμένου να τερματιστούν οι πωλήσεις προϊόντων που παράγονται σε ισραηλινούς εποικισμούς και η πρόσληψη περισσότερων Παλαιστινίων από ισραηλινές επιχειρήσεις. «Θέλουμε τους απλούς ανθρώπους να αισθάνονται σαν μέτοχοι στη διαδικασία δημιουργίας του κράτους». Σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη έχουν αναρτηθεί αφίσες όπου ένα δάχτυλο δείχνει τον περαστικό και τον προτρέπει να μην αγοράζει προϊόντα που παραγονται σε ισραηλινούς οικισμούς με το σύνθημα: «Δική σου η συνείδηση, δική σου η επιλογή».

Ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ περνάει τον περισσότερο χρόνο του επισκεπτόμενος παραμελημένα χωριά και πιέζοντας για τη δημιουργία δικτύων αποχέτευσης, ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και βελτίωσης των σχολείων ζητώντας «σταθερότητα». Και φέρνει ενισχύσεις για τις ειρηνικές πρωτοβουλίες του από το εξωτερικό. Την περασμένη εβδομάδα ο Ραϊμοάν Γκάντι, εγγονός του Ινδού ηγέτη, επισκέφθηκε και μίλησε στο παλαιστινιακό χωριό Μπιλίν, ενώ σε λίγες ημέρες ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ΙΙΙ θα μιλήσει εκεί σε μια διάσκεψη για την εκστρατεία μη βίας.