«Ήταν μια γυναίκα που έγινε δυστυχισμένη μετά τη δολοφονία του παιδιού της. Λίγες ώρες πριν αυτοκτονήσει εκείνη και η κόρη της, την είχα συναντήσει. Τις τελευταίες ημέρες, μετά τη γιορτή του Αγίου Αλεξίου που θα γιόρταζε ο γιος της, ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Ήταν θλιμμένη και σιωπηλή».

O κ. Χρήστος Ζάπαρης ήταν συγγενής της 51χρονης Κατερίνας Νικολοπούλου, η οποία αυτοκτόνησε μαζί με τη 16χρονη κόρη της στο σπίτι τους, στον οικισμό Καμαρούλα Αγρινίου. Μάνα και κόρη βρέθηκαν νεκρές μέσα στο σπίτι τους μετά τη λήψη φυτοφαρμάκου από τον μεγαλύτερο γιο και αδελφό, Βασίλη. Η Κατερίνα Νικολοπούλου δεν είχε καταφέρει να ξεπεράσει τη δολοφονία του 17χρονου γιου της Αλέξη- είχε δολοφονηθεί μαζί με τα τέσσερα ξαδέλφια του από τον κτηνοτρόφο Διονύσιο Φούκα και τον πατέρα του, στα Καλύβια Αγρινίου, στις 26 Νοεμβρίου του 2006. Επί τριάμισι χρόνια η γυναίκα βρισκόταν καθημερινά στο νεκροταφείο και πολλές φορές είχε εκφράσει την απόφασή της να δώσει τέλος στη ζωή της.

Ζούσε στον οικισμό Καμαρούλα Αγρινίου με τα άλλα δύο παιδιά της, τη 16χρονη Νάντια και τον 23χρονο Βασίλη. Εδώ και χρόνια ήταν σε διάσταση με τον σύζυγό της που διέμενε σε γειτονικό χωριό.

Οι συγχωριανοί γνώριζαν καλά το δράμα που ζούσαν μητέρα και κόρη, οι οποίες ήταν στενά δεμένες. Όπως λένε οι ίδιοι, «κάθε μέρα πήγαινε στον Αλέξη μαζί με την κόρη της Νάντια, μα θήτρια στο γυμνάσιο της περιοχής».

Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νίκος Γκούλας, γείτονας της οικογένειας, «καθημερινά επί ώρες παρακολουθούσε σε video που είχε τον 17χρονο Αλέξη που ήταν ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα». Ένας άλλος γείτονας αναφέρει ότι «από τη δολοφονία του Αλέξη και μετά ήταν απόμακρος άνθρωπος και κλειστός». Μετά τον θάνατο του γιου της, για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε ψυχολογική υποστήριξη, αλλά τελευταία καθόλου.

Πριν από τα μεσάνυχτα

Σύμφωνα με την ιατροδικαστή κ. Τζιόλα, «η λήψη του φυτοφαρμάκου έγινε πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα και ο θάνατος ήταν ακαριαίος».

Μία ώρα αργότερα την αναζήτησε η κόρη της, η οποία βρισκόταν σε άλλο δωμάτιο. Όταν την αντίκρυσε και διάβασε το σημείωμα, και πριν έλθει στο σπίτι ο αδελφός της που είχε μεταβεί στην Αθήνα για τον αγώνα Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού, πήρε και εκείνη φυτοφάρμακο.

Η 16χρονη Νάντια άφησε ένα σύντομο σημείωμα όπου έγραφε: «Ακολούθησα τη μητέρα μου και μαζί με τον Αλέξη θα σας βλέπουμε από ψηλά…».

Ο Βασίλης Νικολόπουλος, όταν γύρισε στο σπίτι από την Αθήνα, πριν από τα ξημερώματα, αντίκρυσε τη μάνα του και την αδελφή του νεκρές και σοκαρισμένος βγήκε από το σπίτι καλώντας σε βοήθεια. Στον οικισμό Καμαρούλα, αλλά και στο Αγρίνιο επικρατούσε χθες θλίψη και το κλίμα ήταν βαρύ.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι με ό,τι έγινε, μια ακόμα τραγωδία μετά το πενταπλό φονικό», έλεγε ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός.

Η 16ΧΡΟΝΗ ΝΑΝΤΙΑ

Άφησε σημείωμα όπου έγραφε:

«Ακολούθησα τη μητέρα μου και μαζί με τον Αλέξη θα σας βλέπουμε από ψηλά…»

Το πενταπλό φονικό οδήγησε στη νέα τραγωδία

ΕΝΑ ΠΕΝΤΑΠΛΟ φονικό, θύμα του οποίου υπήρξε και ο 17χρονος Αλέξης, οδήγησε στην αυτοκτονία της μητέρας του και της αδελφής του, αφού δεν ξεπέρασαν ποτέ τον θάνατό του. Τα πέντε θύματα στις 26 Νοεμβρίου του 2006 είχαν φύγει από το χωριό Λεύκα για να πάνε για κυνήγι.

Η περιοχή όπου έγινε το φονικό ήταν γνωστός κυνηγότοπος. Εκεί δολοφονήθηκαν από τον κτηνοτρόφο Διονύσιο Φούκα που είχε στήσει ενέδρα με τον πατέρα του Λυσίμαχο. Όπως είχαν πει, ο γιος σκότωσε τους πέντε κυνηγούς (εξαδέλφια όλοι μεταξύ τους) ύστερα από προτροπή του πατέρα του επειδή τα σκάγια των κυνηγών τρόμαζαν τα ετοιμόγεννα ζώα στη στάνη τους!

«Αν είχαν λάβει ψυχιατρική βοήθεια ίσως να ζούσαν»

«ΕΙΔΙΚΑ Η ΜΑΝΑ και ειδικότερα όταν χάνει γιο βιώνει τη βαρύτερη από όλες τις απώλειες», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο επικεφαλής του Τμήματος Πρόληψης Αυτοκτονιών του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, ψυχίατρος κ. Αλέκος Μπότσης. «Στην περίπτωση της διπλής αυτοκτονίας μάνας και κόρης, είναι γεγονός ότι παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη δολοφονία του 17χρονου γιου της, η μητέρα δεν κατάφερε να περάσει από το στάδιο της άρνησης στην αποδοχή του πένθους. Επιπλέον, η λήψη γεωργικού φαρμάκου δείχνει την αποφασιστικότητά της να τερματίσει τη ζωή της κι όχι να αποπειραθεί. Στην έφηβη κόρη η μητέρα έδωσε ένα λανθασμένο πρότυπο πριν και μετά την πράξη της. Αν τόσο η μητέρα όσο και η 16χρονη κόρη της που αυτοκτόνησε είχαν λάβει ψυχιατρική βοήθεια και στήριξη θα μπορούσε να αποτραπεί η τραγωδία», υποστηρίζει ο ψυχίατρος. Ο κ. Μπότσης εκφράζει φόβους για τον 23χρονο γιο που βρήκε νεκρές τη μητέρα και την αδελφή του. Όπως λέει, «σήμερα το βάρος πέφτει στον αδελφό. Θα πρέπει να στηριχθεί ψυχολογικά κυρίως από ψυχιάτρους ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει την τραυματική εμπειρία που βίωσε όταν βρήκε στο σπίτι νεκρές τόσο τη μητέρα του όσο και την αδελφή του».