Στη μέση της ερήμου, βόρεια του Θιβέτ, Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μοναδικό νεκροταφείο που ανήκει σε έναν άγνωστο έως τώρα πολιτισμό. Οι σοροί των νεκρών, που πέθαναν πριν από 4.000 χρόνια, έχουν συντηρηθεί σε άριστη κατάσταση χάρη στον ξηρό αέρα.

Το νεκροταφείο βρίσκεται στη βορειοδυτική κινεζική επαρχία Ζινγιάνγκ, όμως τα χαρακτηριστικά των νεκρών είναι ευρωπαϊκά με καστανά μαλλιά και μεγάλες μύτες. Οι 200 μούμιες είναι θαμμένες σε βάρκες, οι οποίες βρίσκονται αναποδογυρισμένες και θαμμένες στην άμμο. Αντί για δάσος από ταφόπλακες, το νεκροταφείο είναι γεμάτο με φαλλικά σύμβολα, που υποδηλώνουν τη σημασία που έδινε ο πολιτισμός στην αναπαραγωγή και τη γονιμότητα.

Ο εξαφανισμένος πολιτισμός δεν έχει όνομα ακόμα, καθώς παραμένουν άγνωστες η προέλευση και η ταυτότητά του. Όμως, χάρη στις έρευνες των αρχαιολόγων προκύπτουν νέα στοιχεία για την καταγωγή τους, τον τρόπο ζωής και τη γλώσσα που μιλούσαν.

Κοντά σε ποτάμι. Οι τάφοι βρίσκονται σε μία από τις πιο αφιλόξενες περιοχές της Ανατολικής Ασίας, σε μία έρημο ανάμεσα σε μεγάλες οροσειρές, δίπλα σε ένα αποξηραμένο ποτάμι. Στη σύγχρονη εποχή, στην περιοχή κατοικούν τουρκόφωνοι Ουιγούροι και άποικοι Χαν που έχει στείλει η κινεζική κυβέρνηση. Μεταξύ των δύο εθνοτήτων σημειόνονται αρκετά συχνά επεισόδια.

Τον περασμένο μήνα, οι επιστήμονες που ανέλυσαν το DΝΑ σε ορισμένες μούμιες ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί είναι μεικτής καταγωγής με γενετικούς σημειωτές από την Ευρώπη και τη Σιβηρία. Η ανάλυση του DΝΑ έδειξε πως οι άνδρες είχαν ένα χρωμόσωμα Υ, ίδιο με αυτό που συναντάται στην Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τη Σιβηρία. Το μιτοχονδριακό DΝΑ, που μεταφέρεται από γυναίκα σε γυναίκα, συναντάται στη Σιβηρία και την Ευρώπη. Οι παλιότερες μούμιες είναι ηλικίας 3.980 ετών. Στους τάφους, οι αρχαιολόγοι βρήκαν 200 στύλους, ύψους περίπου τεσσάρων μέτρων, σε κόκκινο και μαύρο χρώμα, που μοιάζουν με κουπιά. Στη βάση τους βρέθηκαν αναποδογυρισμένες βάρκες με τα πτώματα, ντυμένα τελετουργικά με όλα τους τα ρούχα. Μέσα στις βάρκες βρέθηκαν χρηστικά αντικείμενα, όπως καλάθια πλεγμένα από γρασίδι, ξύλινες μάσκες και το βότανο εφέδρα, που ενδεχομένως το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο. Ξύλινοι φαλλοί. Στα γυναικεία φέρετρα, υπήρχαν πολλοί ξύλινοι φαλλοί σε πραγματικό μέγεθος πάνω ή δίπλα στο σώμα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως οι στύλοι που ανυψώνο νται από την πλώρη της γυναικείας βάρκας είναι γιγαντιαία φαλλικά σύμβολα.

Αντίθετα, στις ανδρικές βάρκες, οι στύλοι καταλήγουν σε τριγωνικές λεπίδες, στο σχήμα του αιδοίου. «Ολόκληρο το νεκροταφείο είναι γεμάτο σεξουαλικούς συμβολισμούς», λέει ο Βίκτορ Μερ, καθηγητής Κινεζικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας και ειδικός στην ιστορία της περιοχής όπου βρέθηκε το νεκροταφείο. «Η εμμονή με την αναπαραγωγή καθρεφτίζει τη σημασία που έδινε η κοινότητα στη γονιμότητα, αλλά και στη σεξουαλική απόλαυση».

Από τους πολύ περιποιημένους τάφους (βάρκες) των γυναικών, φαίνεται μάλιστα πως τις τιμούσαν ιδιαίτερα επειδή γεννούσαν τους απογόνους της φυλής. «Στις πολύ δύσκολες συνθήκες όπου ζούσαν, τα επίπεδα της βρεφικής θνησιμότητας ήταν πολύ υψηλά κι ο κάθε απόγονος γινόταν δεκτός με μεγάλη χαρά. Οι γυναίκες που κατάφερναν να μεγαλώσουν ένα υγιές παιδί κατείχαν ξεχωριστή θέση στην κοινωνία τους».

Όπως οι Βίκινγκ.

Πολλά από τα αντικείμενα στο νεκροταφείο θυμίζουν αντίστοιχα έθιμα στην Ευρώπη, ενώ τάφους σε βάρκες είχαν οι Βίκινγκ. Φαλλικά σύμβολα έχουν βρεθεί σε τάφους της Εποχής του Χαλκού στη Βόρεια Ευρώπη. Γύρω από το νεκροταφείο δεν βρέθηκαν οικισμοί, πράγμα που σημαίνει ότι έμεναν μακρύτερα κι έρχονταν με βάρκες. Η γλώσσα που μιλούσαν παραμένει άγνωστη. Ο Μερ πιστεύει ότι ήταν μία αρχαία γλώσσα της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας, η οποία ομιλούνταν στην περιοχή 2.000 χρόνια αργότερα.

Στα τέλη του Μαρτίου, οι μούμιες θα βγουν για πρώτη φορά από την Κίνα και θα εκτεθούν σε μουσείο της Σάντα Άνα στην Καλιφόρνια.

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ είναι θαμμένοι σε βάρκες, οι οποίες βρίσκονται αναποδογυρισμένες και θαμμένες στην άμμο

Υπερηχητική βουτιά από ύψος 193.000 μέτρων!

Θα πέσει από τον ουρανό με ταχύτητα κομήτη. Από ύψος 193.000 μέτρων, εκεί όπου κανένα αεροσκάφος δεν μπορεί να φθάσει, ο 41χρονος Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ θα επιχειρήσει το πιο ριψοκίνδυνο άλμα που έγινε ποτέ. Με μόνα εφόδια την ειδική στολή του αστροναύτη, την αυτοσυγκέντρωσή του και ένα αλεξίπτωτο θα κατευθυνθεί προς τη Γη με ταχύτητα μεγαλύτερη του ήχου, δηλαδή 1.100 χλμ. την ώρα. Σε αυτό το μεγάλο ύψος, στη στρατόσφαιρα, θα φθάσει με ένα αερόστατο με ήλιον. Και μόλις πηδήξει στο κενό, θα πιάσει την ταχύτητα του ήχου σε μόνο μισό λεπτό. Ύστερα απο 5,5 λεπτά ελεύθερης πτώσης, θα ανοίξει αλεξίπτωτο για να προσγειωθεί ομαλά στο έδαφος.

Δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Το υπερηχητικό άλμα που θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή φέτος, σχεδιάζεται υπό την εποπτεία 30 βετεράνων της ΝΑSΑ, της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και επιστημόνων της αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Σε ειδικές αεροσήραγγες, γίνονται προσομοιώσεις του άλματος και οι επιστήμονες εξετάζουν κάθε ζωτική λειτουργία του οργανισμού. Το κλειδί είναι να καταφέρει να διατηρήσει τη σωστή γωνία πτώσης προς το έδαφος, 45 μοίρες, με τα χέρια και τα πόδια κατακόρυφα προς τα πίσω. Έτσι θα αποφύγει τις σφοδρές περιδινήσεις που μπορεί να του κοστίσουν τη ζωή. Το κράνος του θα είναι σφραγισμένο για να μην παγώσει το κεφάλι του από το πολικό ψύχος που επικρατεί σε τέτοιο ύψος.

Από το υπερηχητικό άλμα θα προκύψουν χρήσιμες πληροφορίες για τους επιστήμονες. Θα είναι ένας οδηγός για το πώς στο μέλλον θα μπορούν να διαφύγουν αστροναύτες όταν η καμπίνα του διαστημοπλοίου τους υποστεί απώλεια πίεσης στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας, επιστρέφοντας από ένα διαστημικό ταξίδι.

Ηφαίστειο – δολοφόνος στη Νέα Ζηλανδία

Αθόρυβος δολοφόνος φαίνεται πως ήταν το ηφαίστειο Ρουαπέχου, στη Νέα Ζηλανδία, όταν εξερράγη το 1996. Η έκρηξη ήταν μεγάλη και εντυπωσιακή. Επτά εκατομμύρια τόνοι πετρωμάτων και τέφρας εκτοξεύτηκαν από τα έγκατα της Γης σε ύψος 10 χιλιομέτρων. Ο ήλιος κρύφτηκε και σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο κανένας άνθρωπος δεν τραυματίστηκε. Όμως πολύ πιο μακριά, σε πόλεις που απείχαν εκατοντάδες χιλιόμετρα, κάτι περίεργο συνέβη. Πολλοί άνθρωποι άρχισαν να διακομίζονται σε νοσοκομεία και στη συνέχεια ορισμένοι από αυτούς να πεθαίνουν από επιδεινούμενες ασθένειες του αναπνευστικού. Τα ιατρικά στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι εκείνο τον Ιούλιο του 1996 πέθαναν 69 άνθρωποι από ανεξήγητες παθήσεις στους πνεύμονες.

Κανείς δεν ήξερε τι είχε συμβεί, μέχρι που πριν από λίγες ημέρες μια έρευνα στην επιθεώρηση Αtmospheric Εnvironment υπέδειξε ότι ο θάνατός τους προήλθε από το ηφαίστειο. Στην πόλη του Όκλαντ, που απέχει 250 χιλιόμετρα από το Ρουαπέχου, κάποιοι από το 1,5 εκατομμύριο κατοίκους εισέπνευσαν όξινα μικροσωματίδια ηφαιστειακής στάχτης.

Τα σωματίδια έφθασαν τόσο μακριά επειδή εκτινάχθηκαν πολύ ψηλά στον ουρανό και με τη βοήθεια ρευμάτων αέρα υπερπήδησαν τις κοντινές στο ηφαίστειο πόλεις και έφτασαν σε εκείνες που ήταν πολύ πιο μακριά και υποθετικά δεν κινδύνευαν. Οι επιστήμονες είπαν ότι όλων των ειδών οι ηφαιστειακές εκρήξεις απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων μικροσωματιδίων που δεν είναι ορατά με το μάτι, όπως η λάβα και η τέφρα.

Πλησιάζουν αόρατα τις πόλεις που βρίσκονται πέραν του υποτιθέμενου ορίου ασφαλείας των 120 χιλιομέτρων και προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα σαν πανδημία.

Η ρύπανση μας έκρυψε τον ήλιο

Δεν φταίει μόνο το διοξείδιο του άνθρακα για ό,τι κακό συμβαίνει στην ατμόσφαιρα. Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν σιγά σιγά ένα σωρό άλλες ουσίες που συσσωρεύονται στον ουρανό και συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην κλιματική αλλαγή. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αυτές οι ουσίες- ρυπαντές είναι τόσο πυκνές πάνω από ορισμένα μέρη της Γης, ώστε έχουν μειώσει την ποσότητα του ηλιακού φωτός που φτάνει στο έδαφος κατά 10%.

Τέτοιες ουσίες είναι ο μαύρος άνθρακας που σχηματίζεται από τις ατελείς καύσεις ορυκτών καυσίμων και βιομάζας. Απορροφά τη θερμότητα του ήλιου και ζεσταίνει τον αέρα. Αν επικαθήσει πάνω σε πάγους, διευκολύνει τη ρευστοποίησή τους. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Νature», στον ουρανό της Νοτιοανατολικής Ασίας, σε ύψος από 2 έως 4 χιλιόμετρα, οι συγκεντρώσεις μαύρου άνθρακα είναι τόσο μεγάλες όσο στο κέντρο του ρυπασμένου Λος Άντζελες. Στη λίστα με τις επικίνδυνες ουσίες περιλαμβάνεται επίσης το νιτρώδες οξείδιο που έχει θερμοκηπιακή δράση και τα επίπεδά του ανεβαίνουν σταθερά εξαιτίας της χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων στις καλλιέργειες και τις βιομηχανικές εκπομπές.

Δεν λείπουν ακόμη οι αλογονάνθρακες, που καταστρέφουν το καλό όζον ψηλά στην ατμόσφαιρα και είναι τόσο ανθεκτικοί ώστε μπορούν να παραμένουν στον ουρανό για εκατοντάδες χρόνια. Μάλιστα, ακόμα και η αλλαγή χρήσης της γης επιδρά στο κλίμα καθώς το γυμνό έδαφος ανακλά πίσω στο Διάστημα περισσότερη ακτινοβολία απ΄ ό,τι το δάσος.