ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕΣ ΤΑΣΕΙΣ
ΗΤΑΝ Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ
ΚΟΥΖΙΝΑΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΠΟΥ
ΕΣΤΙΑΖΟΥΝ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Πρώτα απ΄ όλα είναι τα εξαιρετικά βιβλία της Σούλας Μπόζη, η Πολίτικη Κουζίνα και η Μικρασιατική Κουζίνα, (Ελληνικά Γράμματα, 30 και 33 ευρώ αντίστοιχα). Και τα δύο αυτά βιβλία παρουσιάζουν μια πληθώρα από πιάτα, που απευθύνονται σε καταξιωμένους μάγειρες περισσότερο απ΄ ό,τι σε αρχάριους, και αναφέρονται μια άλλη, πιο δραστήρια εποχή και περιοχή στη μαγειρική ιστορία μας. Χωρίς τη μαγειρική των Μικρασιατών η ελληνική κουζίνα θα ήταν φτωχή.

Το βιβλίο του Νίκου και της Μαρίας Ψιλάκη, Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα (Εκδ. ΚΑΡΜΑΝΩΡ, 21,52 ευρώ) είναι αδιαμφισβήτητα το σημαντικότερο βιβλίο με θέμα την κρητική μαγειρική. Το ζεύγος ταξίδεψε σε όλη την Κρήτη συλλέγοντας συνταγές από νοικοκυρές σε χωριά και πόλεις και το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο που, αν και δεν είναι πάντα εύκολο να μαγειρέψει κανείς τις συνταγές του, αποτελεί μια εντυπωσιακή «βιτρίνα» της φημισμένης κουζίνας του νησιού αυτού. Μου αρέσει πάρα πολύ η σειρά Εδεσματολόγιον της Έφης Γρηγοριάδου, (Κοχλίας, 34,90 ευρώ) που καλύπτει τις κουζίνες των Βλάχων, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και άλλες. Τα βιβλία αυτά είναι γεμάτα με λαογραφικά στοιχεία, εικόνες από τις περιοχές, εικόνες από τα φαγητά, που είναι εντυπωσιακές αν και δεν είναι τόσο καλλιτεχνικές, και δεκάδες από άλλα ασυνήθιστα τοπικά πιάτα.

Ένα άλλο αγαπημένο βιβλίο, γιατί περιέχει ορισμένες από τις αγαπημένες μου ελληνικές συνταγές, τις κασιώτικες μακαρούνες, είναι το βιβλίο της Άννας Περσελή που ονομάζεται Κασιώτικη Κουζίνα (προσωπική έκδοση). Είναι μια όμορφη συλλογή συνταγών από ένα νησί με τα πιο εύγευστα φαγητά. Το ίδιο ισχύει και για ένα άλλο κλασικό βιβλίο, το Λιχουδιές της Σίφνου, της Ελένης Τρούλου. Είναι γεμάτο με συνταγές από ένα νησί το οποίο διατηρεί μια μακρόχρονη μαγειρική παράδοση και είναι βέβαια και η γενέτειρα του Νίκου Τσελεμεντέ.

Εδώ, πιστεύοντας ότι έχω συνεισφέρει κι εγώ, θέλω να αναφέρω ένα από τα δικά μου βιβλία, την Κουζίνα του Αιγαίου , που είναι μια συλλογή συνταγών από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες (εκδίδεται από το ΚΕΤΑ Νότιου Αιγαίου και κοστίζει 31,35 ευρώ).