Ο Κνουτ μπορεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη ατραξιόν του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου και να είναι η πρώτη πολική αρκούδα που κόσμησε το εξώφυλλο του περιοδικού «Vanity Fair», όμως αυτό δεν εμποδίζει τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων να ζητούν τον ευνουχισμό του.


O νεαρός αρκούδος, ο τελευταίος ήρωας της Γερμανίας σύμφωνα με κάποιους, μόλις βρήκε σύντροφο έπειτα από χρόνια μοναχικής παραμονής στο κλουβί του, ενώ πρωτύτερα αναγκάστηκε να αποχωριστεί τον άνθρωπο που το φρόντιζε από το 2006, όταν μωρό ακόμη τον είχε εγκαταλείψει η μητέρα του μετά τη γέννα. Η μοναχική ζωή του Κνουτ τελείωσε μόλις τον Σεπτέμβριο, όταν του παρουσίασαν την Τζοβάνα, μια όμορφη θηλυκή πολική αρκούδα που ήρθε γι΄ αυτόν από το Μόναχο.

Τα παιχνίδια

Έκτοτε οι επισκέπτες του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου έχουν γίνει μάρτυρες των χαριτωμένων παιχνιδιών τους. Όμως το γερμανικό παράρτημα της ΡΕΤΑ, της οργάνωσης για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων, επέμεινε χθες ότι οι δύο αρκούδες έχουν τον ίδιο παππού και έτσι οι απόγονοί τους που θα παραμείνουν σε αιχμαλωσία κινδύνευαν σοβαρά από τις επιπτώσεις της ενδογαμίας. «Οι θαυμαστές τού Κνουτ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μόνο ο ευνουχισμός του θα του επιτρέψει να μείνει για πολύ καιρό μαζί με την Τζοβάνα», τόνισε ο Φρανκ Άλμπρεχτ, ειδικός της ΡΕΤΑ. «Οτι δήποτε άλλο θα οδηγήσει τις πολικές αρκούδες που βρίσκονται σε αιχμαλωσία στον χαμό ακόμα πιο γρήγορα απ΄ ό,τι νομίζουμε».

Η οργάνωση κάνει καμπάνια εναντίον της διατήρησης πολικών αρκούδων σε ζωολογικούς κήπους καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν «τεράστια προβλήματα» με την αιχμαλωσία για το είδος τους, που επηρεάζεται από την αναπαραγωγή μεταξύ συγγενών. Ειδικός του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου πάντως, δήλωσε ότι η Τζοβάνα θα παραμείνει μαζί με τον Κνουτ μόνο μέχρι το καλοκαίρι και θα επιστρέψει στο Μόναχο όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακατασκευής του χώρου όπου κρατείται. Μέχρι στιγμής πάντως οι δύο πολικές αρκούδες δεν έχουν προσπαθήσει να συνευρεθούν ερωτικά.