Σε παιχνίδι αντοχής μεταξύ των αγροτών, της κυβέρνησης και των δεκάδων χιλιάδων ταξιδιωτών που ταλαιπωρούνται καθημερινά έχουν εξελιχθεί πλέον τα μπλόκα στις εθνικές οδούς.

Στη Φθιώτιδα, οι αγρότες έκλεισαν χθες το μεσημέρι προειδοποιητικά για μία ώρα και τον κόμβο των Θερμοπυλών, αλλά και τον δρόμο Λαμίας – Άμφισσας, κόβοντας την Ελλάδα στα δύο. Στη Λάρισα αποφασίστηκε να κλείσουν επ΄ αόριστον και τις παρακαμπτήριες οδούς στον Πλατύκαμπο και τον Τύρναβο, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες, ενώ από παρακαμπτήριους δρόμους πέρασε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή τα μπλόκα που είχαν στήσει οι αγρότες στην περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.

Η υπουργός έφθασε στη Θεσσαλονίκη λίγο μετά τις 4 το απόγευμα για να εγκαινιάσει την 23η έκθεση «Αγρότικα», αλλά οι αγρότες είχαν κλείσει νωρίτερα με τα τρακτέρ τον οδικό κόμβο που οδηγεί προς το αεροδρόμιο και στη συνέχεια το ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και προς στιγμήν σημειώθηκε ένταση και μικροεπεισόδια, ενώ η υπουργός έφθασε στο κέντρο της πόλης από παρακαμπτήριο δρόμο. Όταν το αντιλήφθηκαν οι αγρότες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας διέκοψαν και πάλι για περίπου δύο ώρες την κίνηση των οχημάτων προς και από το αεροδρόμιο.

«Μας ενόχλησε»

Ορισμένοι ταξιδιώτες, κρατώντας αποσκευές, αναγκάστηκαν να διανύσουν απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο και να μη χάσουν προγραμματισμένες πτήσεις, ενώ άλλοι προσπερνούσαν το μπλόκο και αναζητούσαν ταξί ή κάποιο άλλο μεταφορικό μέσο για να τους μεταφέρει στην πόλη. «Η κ. υπουργός είπε ότι είναι διατεθειμένη να συναντηθεί μαζί μας και να συζητήσουμε για τα αιτήματά μας, φιλικά, πίνοντας καφέ. Όμως, επέλεξε να μας αποφύγει και αυτό μας ενόχλησε», είπε στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος των αγροτών, στο μπλόκο των Πράσινων Φαναριών, Γιάννης Βογιατζής. Τελικά, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, οι αγρότες άνοιξαν τον οδικό κόμβο του αεροδρομίου, αλλά η ένταση μεταφέρθηκε στην αερογέφυρα της Θέρμης, στον δρόμο Θεσσαλονίκης- Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί, ελαιοπαραγωγοί από περιοχές της Χαλκιδικής επιχείρησαν να κινηθούν και αυτοί με τα τρακτέρ προς τη Θεσσαλονίκη για να συναντηθούν με την υπουργό, αλλά η Αστυνομία τους έκλεισε τον δρόμο και σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποφάσισαν να κλείσουν τον κόμβο της αερογέφυρας Θέρμης.

Έγιναν τα εγκαίνια

Η κ. Μπατζελή εγκαινίασε την έκθεση χωρίς να σημειωθούν προβλήματα και στην ομιλία της επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, είπε ότι οι κινητοποιήσεις αναδεικνύουν την αποτυχία της αγροτικής πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια και τόνισε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει τη νέα αγροτική οικονομία μαζί με τους αγρότες.

Στο μεταξύ, εξαιτίας των μπλόκων, συνεχίζεται η ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών φορτηγών και Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων στο τελωνείο Προμαχώνα. Στο σημείο αυτό, τα σύνορα παραμένουν κλειστά για τα φορτηγά από την περασμένη Κυριακή και έχουν σχηματιστεί τεράστιες ουρές οχημάτων, ενώ στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε εγκλωβισμένους οδηγούς φορτηγών και αγρότες.

ΚΑΙ ΣΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Για αρκετές ώρες οι αγρότες διέκοψαν την κυκλοφορία προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Δάνεια και διευκολύνσεις ανήγγειλε η Αγροτική

ΚΑΘΕ δυνατότητα για χορήγηση δανείων, αύξηση των ορίων χρηματοδότησης και διευκολύνσεις αποπληρωμής των οφειλών αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα εξαντλήσει η διοίκηση της Αγροτικής, όπως ανακοινώθηκε χθες από την Τράπεζα. Η ΑΤΕ σημειώνει πως η τρέχουσα δυσμενής οικονομική συγκυρία και ο αγώνας επιβίωσης των παραδοσιακών αυτών φορέων της αγροτικής οικονομίας επιβάλλουν νέες δράσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν τους αγρότες, τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τις επιχειρήσεις τους.