Στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς υπάρχει ποικιλία γευστικών επιλογών με τη γαλοπούλα ή το χοιρινό, τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, και όχι μόνο, να το κοσμούν. Ας τα χαρούμε με την οικογένεια και τους φίλους.

Και μετά; Επιστροφή στην καθημερινότητα, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει μια συγκρατημένη ισορροπημένη διατροφή, κατά το δυνατόν συμβατή με την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή του τόπου μας. Όσα δεδομένα υπάρχουν για τη διατροφή και τις συνέπειές της στην υγεία υποδεικνύουν ότι δεν είναι υποχρεωτικό κάθε γεύμα να περιλαμβάνει οπωσδήποτε λαχανικά, φρούτα και όσπρια. Αρκεί αυτά να υπάρχουν τακτικά και άφθονα στη διατροφή μας. Ο οργανισμός έχει ρυθμιστικούς μηχανισμούς και λειτουργικές εφεδρείες που του επιτρέπουν να προσαρμόζεται σε βραχυχρόνιες εκτροπές. Μερικές ημέρες διατροφικών παρεκκλίσεων τον χρόνο σε γιορτινές ημέρες επιτρέπονται, αρκεί τον υπόλοιπο χρόνο να υπάρχει μέτρο. Είναι, όμως, σκόπιμο να μη χαλαρώνουν διαχρονικά τα κριτήριά μας και οι περιστασιακές εκτροπές να μη γίνονται προοδευτικά συχνότερες αλλάζοντας τελικά το γενικότερο πρότυπο διατροφής και παρασύροντάς μας στην υπερκατανάλωση. Μια επισήμανση: τα άτομα με υπέρταση, ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων και ευαίσθητο στομάχι ας είναι πιο προσεκτικά από τους υπολοίπους. Στα άτομα αυτά οι οξείες βραχυχρόνιες εκτροπές μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την υγεία τους με μηχανισμούς διαφορετικούς από αυτούς που διαμορφώνουν τις μακροχρόνιες συσχετίσεις. Και ας μην ξεχνάμε ότι η οδήγηση έπειτα από κατανάλωση οινοπνεύματος δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση.

Χορεύετε; Γιατί όχι; Οι μέρες είναι γιορτινές. Με τσάμικο, βαλς ή ροκ χαρείτε και κάψτε θερμίδες. Είναι μια πολύ καλή άσκηση και ίσως αποτελέσει αφορμή να σκεφτείτε να εντάξετε τον χορό ή μια άλλη μορφή σωματικής δραστηριότητας στη ζωή σας.

Καλή χρονιά!

Η Αντωνία Τριχοπούλου είναι καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών.