«Ξέρω ανά πάσα στιγμή πότε οι μηλιές μου χρειάζονται ράντισμα ή πότισμα. Εδώ και τρία χρόνια έχουν τοποθετηθεί μετεωρολογικοί σταθμοί στα χωράφια μας, εδώ στην Αγιά, και με sms από τον δήμο περίπου εξακόσιοι παραγωγοί μήλων ενημερωνόμαστε για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, την υγρασία που έχουν τα κτήματα και τι σημαίνει αυτό σε συνδυασμό με το πόσο ζέστη ή κρύο θα κάνει».


O κ. Γιώργος Ζέικος είναι παραγωγός μήλων στην Αγιά της Λάρισας, μια περιοχή που είναι σχεδόν ταυτισμένη με το συγκεκριμένο φρούτο. Εδώ και περίπου τρία χρόνια η διαδικασία της παραγωγής έχει πάρει χαρακτηριστικά καλλιέργειας χάιτεκ. Μέσα στα κτήματα έχουν εγκατασταθεί πέντε μετεωρολογικοί σταθμοί, οι οποίοι συγκεντρώνουν στοιχεία για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην περιοχή και δεδομένα για την υγρασία στο έδαφος. Παράλληλα γεωπόνοι ελέγχουν τη σύσταση του εδάφους για να γνωρίζουν τις ανάγκες του σε λιπάσματα. Όλα τα δεδομένα που συλλέγουν οι πέντε σταθμοί καταλήγουν σε έναν κεντρικό υπολογιστή, ο οποίος δουλεύει αυτόματα και διαρκώς. Με βάση αυτά τα δεδομένα οι γεωπόνοι τού προγράμματος στέλνουν μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα των παραγωγών με όλες τις αναγκαίες οδηγίες για το πότισμα, τους ψεκασμούς και τη λίπανση των δένδρων. «Με αυτόν τον τρόπο και άσκοπους ψεκασμούς αποφεύγουμε και καθαρότερα μήλα διαθέτουμε στους καταναλωτές, αφού έχουν λιγότερα φυτοφάρμακα. Επιπλέον εξοικονομούμε νερό και λιπάσματα με οφέλη τόσο οικονομικά για μας, αφού το κόστος της παραγωγής μειώνεται, όσο και για το περιβάλλον», λέει ο κ. Ζέικος.

Καθαρότερα φρούτα

«Είναι γεγονός πως έχει καταγραφεί μείωση των ψεκασμών στα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Λάρισας τα τελευταία τρία χρόνια που λειτουργούν οι σταθμοί. Μειώσαμε σε σημαντικό βαθμό τους ψεκασμούς με φάρμακα, που σημαίνει όχι μόνο καθαρότερα φρούτα- εκτός από τα μήλα το πρόγραμμα αφορά και τα αχλάδια και τα κεράσιααλλά και μείωση του κόστους παραγωγής. Γνωρίζουμε πλέον τη θερμοκρασία, την υγρασία, την έλευση βροχόπτωσης, χιονιού ή παγετού, την ημερήσια εξάτμιση του νερού, αλλά και τους ψεκασμούς που πρέπει να κάνουμε, οπότε προγραμματίζουμε τις γεωργικές μας εργασίες στην κατάλληλη χρονική στιγμή. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί που τοποθετήθηκαν ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα και οι πλέον σύγχρονοι. Εγκαταστάθηκαν μέσα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις σε διάφορα σημεία της επαρχίας Αγιάς, έπειτα από σχετικό αίτημα της Νομαρχίας Λάρισας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Αποστόλης Καφετσούλης, παραγωγός- γεωπόνος.

Οι πέντε μετεωρολογικοί σταθμοί είναι πυργίσκοι με δορυφορικές κεραίες, πομπό μεγάλης εμβέλειας, αυτοτροφοδοτούμενοι με ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες. Οι παραγωγοί που επωφελούνται ήδη από τους μετεωρολογικούς σταθμούς ζητούν να επεκταθεί το δίκτυό τους, ώστε τα δεδομένα που θα παίρνουν να είναι πιο ακριβή. Εκτός από τους 600 παραγωγούς που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το δίκτυο των sms, περίπου άλλοι διακόσιοι ενημερώνονται έμμεσα από τους συναδέλφους τους. «Υπάρχει θετικότατη ανταπόκριση απ΄ όλους τους παραγωγούς και άμεση συνεργασία μεταξύ μας. Μάλιστα, έχουμε προχωρήσει και στην τοποθέτηση πέντε φερομονικών παγίδων για τη σοβαρή ασθένεια καρπόκαψα και με τον τρόπο αυτό γνωρίζουμε πότε πρέπει να ραντίσουμε αποφεύγοντας άσκοπους ψεκασμούς», προσθέτει ο κ. Ζέικος, ο οποίος επέλεξε να γίνει παραγωγός μήλων, συνεχίζοντας την παράδοση της περιοχής, αλλά και της οικογένειάς του, παρά το γεγονός ότι έχει σπουδάσει γυμναστής.

Λιγότερα φυτοφάρμακα

Στόχος των παραγωγών πάντως είναι, μέσα από τη διάθεση φρούτων με όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση με φυτοφάρμακα, τα προϊόντα της περιοχής τους να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπορική αξία, να απορροφώνται ευκολότερα και να μη σαπίζουν στα ψυγεία. «Αυτός είναι και ο τελικός μας στόχος. Να κατοχυρωθούν τα προϊόντα της Αγιάς ως Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης, πράγμα που σημαίνει καλύτερες τιμές, καλύτερη απορρόφηση και δυνατότητα να επιδοτηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσω Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και Προγραμμάτων Ποιότητας Τροφίμων», λέει ο κ. Καφετσούλης.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕ SΜS

Οι γεωπόνοι στέλνουν μηνύματα στα κινητά των παραγωγών με όλες τις αναγκαίες οδηγίες για το πότισμα, τους ψεκασμούς και τη λίπανση

Στηρίζουν την τοπική οικονομία τα μήλα


ΤΑ ΜΗΛΑ στηρίζουν την τοπική οικονομία στην επαρχία Αγιάς, στη Λάρισα. Οι κάτοικοι της περιοχής σε ποσοστό που ξεπερνά το 70% ασχολούνται με την καλλιέργεια μήλου. Στην περιοχή καλλιεργούνται ένα εκατομμύριο δένδρα και η ετήσια παραγωγή ξεπερνά τους 60.000 τόνους. Ο Δήμος Αγιάς διεκδικεί να κατοχυρωθούν τα μήλα της περιοχής ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης. Η επαρχία Αγιάς παράγει πάνω από το 40% της συνολικής ετήσιας παραγωγής στην Ελλάδα. Καλλιεργούνται οι περισσότερες ποικιλίες κόκκινων μήλων, αλλά τα τελευταία χρόνια και νεώτερες ποικιλίες, όπως τα πράσινα Granny Smith και τα Golden. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διατίθεται στην εγχώρια αγορά και ένα μικρό ποσοστό εξάγεται κυρίως στην Ουκρανία. Εκτός από την παραγωγή, στην Αγιά γίνεται τυποποίηση των μήλων, ενώ υπάρχουν σύγχρονες μονάδες συντήρησης και διακίνησής τους.