«Χίλιοι πεντακόσιοι εθελοντές σήμερα σε 240 δήμους της χώρας βοηθούν συστηματικά στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Για μένα, η πρόληψη των τροχαίων είναι στόχος ζωής και οι άνθρωποι που δουλεύουν μαζί μου είναι ξεχωριστοί».


Είναι εργαζόμενοι, καταξιωμένοι επαγγελματίες και φοιτητές που θυσιάζουν τον ελεύθερο χρόνο τους για να συνεισφέρουν είτε πραγματοποιώντας αυτοψίες σε δρόμους και επισημάνσεις των επικίνδυνων σημείων τους είτε αποτρέποντας έξω από νυχτερινά κέντρα τον θανάσιμο συνδυασμό αλκοόλ και οδήγησης.

Η κ. Βάσω Μυλωνά, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του γιου της Πάνου σε αυτοκινητικό δυστύχημα τον Μάιο του 2004, ίδρυσε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Το Ινστιτούτο δουλεύει στον τομέα της πρόληψης των τροχαίων με τη βοήθεια εθελοντών. Χάρη στην εθελοντική προσφορά φοιτητών και εκπαιδευτικών εκατοντάδες μετανάστες μαθαίνουν Ελληνικά, ενώ στα νοσοκομεία «Παίδων» άρρωστα εγκαταλελειμμένα από τους γονείς τους παιδιά δέχονται τη φροντίδα των εθελοντών. Ένας στρατός που ολοένα πυκνώνει είναι αυτός των εθελοντών, των ανθρώπων που προσφέρουν χρόνο και εργασία με μόνο κίνητρο την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση της προσφοράς.

Φιλικά αλκοτέστ

«Οι εθελοντές του Ινστιτούτου, στην πρόσφατη εκδήλωση με τίτλο “Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα” που οργανώσαμε για τρίτη χρονιά, βρέθηκαν έξω από τα κέντρα και παρότρυναν περισσότερους από 2.000 νέους να μην καταναλώσουν αλκοόλ στην περίπτωση που θα οδηγούσαν. Πάνω από 40% των συμμετεχόντων προέβησαν σε φιλικό αλκοτέστ, εκ των οποίων περίπου 200 ήταν πάνω από το όριο που ορίζει ο ΚΟΚ. Έχουμε τριπλασιασμό των τροχαίων τα Σάββατα στη χώρα μας και το 49% των θυμάτων είναι κάτω των 36 ετών» επισημαίνει η κ. Μυλωνά, η οποία θέλει σε συνεργασία με την Τροχαία να επεκτείνει την εκστρατεία ενημέρωσης.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

«Φιλικά αλκοτέστ» και καμπάνιες ευαισθητοποίησης οργανώνουν οι εθελοντές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας

Διδάσκουν Ελληνικά σε μετανάστες


ΟΙ ΔΕΚΑΔΕΣ εθελοντές δάσκαλοι των σχολείων των μεταναστών διδάσκουν Ελληνικά κάθε Κυριακή και κάποια Σάββατα- από το πρωί μέχρι το βράδυ- σε εκατοντάδες ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ούτε να μιλούν ούτε να γράφουν και να διαβάζουν στη γλώσσα μας.

«Διδάσκω κάθε Κυριακή σε αρχάριους στον Πειραιά» λέει η 20χρονη φοιτήτρια Ελένη Γερασοπούλου. «Η Νομαρχία Πειραιά έχει παραχωρήσει τα σχολεία, αλλά οι χώροι δεν επαρκούν. Συνεχώς έρχονται νέοι μαθητές από τη Συρία, την Ινδία, το Πακιστάν και ζητούν να μάθουν Ελληνικά».

«Πέντε και τέταρτο το απόγευμα, Κυριακή. Φτάνω στο σχολείο. Τρέχω στο γραφείο και προμηθεύομαι κιμωλίες και σφουγγάρι για τον πίνακα. Αρπάζω τις φωτοτυπίες για το μάθημα και βαδίζω προς την αίθουσα. Οι “μαθητές” μου στέκονται έξω από την τάξη στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και με περιμένουν» διηγείται με γλαφυρό τρόπο ο κ. Στράτος Ραπτόπουλος, δάσκαλος του ίδιου σχολείου.

«Τους ζητώ συγγνώμη για τη μικρή αργοπορία μου κι αυτοί χαμογελαστά μού απαντάνε: “Δεν πειράζει κύριος Στράτος, καλησπέρα”. Φαίνονται όλοι ευδιάθετοι, φρέσκοι και ορεξάτοι. Πρόσφατα είδα τον Αμίρ να κρατά τις σημειώσεις του σε ατζέντα τηλεφώνου αντί για τετράδιο.

Βγάζω τα τετράδια που μου προσέφερε δωρεάν η κυρία Βάσω από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς και τα μοιράζω σε όσους δεν είχαν. Οι ευχαριστίες πέφτουν βροχή. Η χαρά τους όταν τα ξεφύλλιζαν ήταν σαν των μικρών παιδιών».

Φροντίζουν τους μοναχικούς ασθενείς


Η ΤΖΙΝΑ Κοκκίνου εδώ και πέντε χρόνια προσφέρει συντροφιά κάθε εβδομάδα σε εγκαταλελειμμένα παιδιά που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία».

«Η δική μου χαρά και αναγνώριση είναι η αγκαλιά και το χαμόγελο των παιδιών» λέει η κ. Κοκκίνου, εργαζόμενη και μητέρα τεσσάρων παιδιών, ηλικίας 15, 17, 19 και 20 ετών. «Δεν παραπονέθηκαν ποτέ τα παιδιά μου για την απόφασή μου να συμμετάσχω ενεργά στο πρόγραμμα στήριξης μοναχικών ασθενών και παιδιών της διακονίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών που οργανώθηκε, στηρίζεται και συντονίζεται από τον πατέρα Βασίλειο. Μία φορά την εβδομάδα βρίσκομαι για τρεις ώρες κοντά σε κάποιο παιδί που νοσηλεύεται στο Παίδων. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα τα κορίτσια μου να με στηρίζουν και να ενδιαφέρονται κι αυτά να προσφέρουν εθελοντικά. Τα περισσότερα παιδιά που βλέπουμε είναι χωρίς γονείς- περίπου 7 στα 10- ή με γονείς που βρίσκονται μακριά και δεν μπορούν να τα στηρίξουν με την παρουσία τους καθ΄ όλη την περίοδο νοσηλείας τους».

Ο πατέρας Βασίλειος, εφημέριος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, έχει σήμερα αρωγούς στο έργο του 350 εθελοντές που μοιράζονται σε τρεις βάρδιες την ημέρα για να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών και άλλων ασθενών όλη την εβδομάδα σε επτά νοσοκομεία της Αττικής. Οι εθελόντριες και οι εθελοντές, που έχουν προσκληθεί και έχουν ήδη συνεισφέρει σε 25 νοσοκομεία όλης της Ελλάδας από το 2003, συνεργάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με γιατρούς και ψυχολόγους για να καταρτίζονται κατάλληλα ανάλογα με τους ασθενείς και το έργο που έχουν να επιτελέσουν.

Για την προστασία της άγριας πανίδας


ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ προσφέρει τις υπηρεσίες της εδώ και 25 χρόνια η αντιπρόεδρος του συλλόγου προστασίας και περίθαλψης της άγριας ζωής ΑΝΙΜΑ κ. Μαρία Γανωτή. «Από μικρή αγαπούσα τα ζώα και τη φύση και ως φοιτήτρια ήθελα να αλλάξει η κοινωνία προς το καλύτερο. Δεν είναι μόνο το συναίσθημα και η φιλοζωία ικανά να την αλλάξουν. Χρειάζεται κι ο εθελοντισμός για την προστασία της φύσης και των ζώων, απαιτείται πολιτική και πράξεις με συνέπεια» τονίζει. Αυτές τις μέρες εργάζεται από το πρωί στις 8 μέχρι το βράδυ, καθώς η ΑΝΙΜΑ ετοιμάζει να λειτουργήσει μετά τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών για άγρια ζώα Νοσοκομείο στον Δήμο Καλυβίων. «Κτηνίατροι, πολιτικοί μηχανικοί και δικηγόροι δουλεύουν εθελοντικά για τον ίδιο σκοπό. Να προστατεύσουμε την άγρια πανίδα της χώρας μας, η οποία κινδυνεύει με αφανισμό και μαζί της το περιβάλλον όπως το ξέρουμε και αγαπάμε» επισημαίνει η κ. Γανωτή.

Άγρυπνοι φρουροί του δάσους


ΣΕ ΕΝΑΝ άλλο ρόλο, που δεν είναι θεατρικό έργο, αποφάσισε να μετέχει από το 2005 και ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Χύτας.

«Μένουμε χρόνια στα Γλυκά Νερά, σε μια πευκόφυτη περιοχή και δεν μπορούσαμε να μείνουμε αδρανείς, τόσο ο 17χρονος γιος μου όσο και εγώ» λέει ο κ. Χύτας. «Μόλις οργανώθηκε από τον Δήμο η ομάδα πυροπροστασίας δώσαμε το “παρών”. Πιστεύω ότι είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη να μετέχει ενεργά και συστηματικά στην προστασία του πρασίνου, που χάνεται σταδιακά γύρω μας».

«Ελάχιστοι είναι οι αμειβόμενοι εποχικοί δασοπυροσβέστες» σημειώνει ο δήμαρχος Γλυκών Νερών κ. Γιώργος Σιώκος. «Το 2008 κάηκαν στην περιοχή μας 900 στρέμματα, υπήρχαν 40 εστίες φωτιάς που ελέγχθηκαν και σβήστηκαν χάρη στους εθελοντές δασοπυροσβέστες. Διαφορετικά η καταστροφή θα ήταν τεράστια». Οι εθελοντές του Δήμου Γλυκών Νερών επιτηρούν όλο το 24ωρο, σε βάρδιες από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο, 5.000 στρέμματα και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Πυροσβεστική. Ανάλογες δραστήριες ομάδες εκατοντάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών έχουν οργανωθεί σε όλους τους δήμους γύρω από τον Υμηττό, ενώ το κίνημα του εθελοντισμού βρίσκει συνεχώς μεγαλύτερη απήχηση σε όλη την Ελλάδα.