ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ποινική μεταχείριση του πλοιάρχου του «Εξπρές Σαμίνα» Βασ. Γιαννακή, ενός από τους καταδικασθέντες για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πάρου, εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αθ. Κονταξής. Ειδικότερα, ο κ. Κονταξής πρότεινε επί της ουσίας τη μείωση της ποινής του πλοιάρχου, υπογραμμίζοντας ότι το Πενταμελές Εφετείο Πειραιά, που επέβαλε στον πλοίαρχο κάθειρξη 12 ετών για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της σωματικής βλάβης από αμέλεια και της διατάραξης της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας με ενδεχόμενο δόλο, έσφαλε. Κι αυτό γιατί, όπως διευκρίνισε, τα δύο πρώτα αδικήματα απορροφώνται από το τρίτο και, συνεπώς, το σκέλος του κατηγορητηρίου που αναφέρεται στην ανθρωποκτονία και τις σωματικές βλάβες από αμέλεια πρέπει να εξαφανιστεί.

Τον συγκεκριμένο ισχυρισμό είχε προβάλει και ο ίδιος ο Β. Γιαννακής στην αίτηση αναίρεσης της απόφασης, επιδιώκοντας τη μείωση της ποινής του. Λόγω του γενικότερου ενδιαφέροντος του νομικού ζητήματος που είχε θέσει, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια, προκειμένου να κριθεί αν υπάρχει πραγματική συρροή εγκλημάτων όπως έχει δεχθεί το Εφετείο ή «φαινομενική συρροή», όπως διατείνεται ο κατηγορούμενος.

Υπενθυμίζεται ότι το ναυάγιο, τραγικός απολογισμός του οποίου ήταν ο θάνατος 80 επιβατών, συνέβη στις 26 Σεπτεμβρίου 2000, όταν το «Εξπρές Σαμίνα» προσάραξε στη βραχονησίδα Πόρτες της Πάρου. Από το Πενταμελές Εφετείο Πειραιά, εκτός του πλοιάρχου, έχουν καταδικαστεί ο υποπλοίαρχος Αν. Ψυχογιός σε κάθειρξη 12 ετών και 10 μηνών, ο Α΄ μηχανικός Γ. Σκιαδαρέσης σε κάθειρξη 7 ετών, ο ύπαρχος Γ. Τριαντάφυλλος σε φυλάκιση 5 ετών και οι υπεύθυνοι της πλοιοκτήτριας εταιρείας (Μinoan Flying Dolphins)

Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος σε φυλάκιση 2 ετών ο καθένας.