ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το ξεπούλημα που άρχισε από τις τραπεζικές μετοχές και επεκτάθηκε και στους υπόλοιπους κλάδους. Ο Γενικός Δείκτης έφτασε να καταγράφει απώλειες πάνω από 4% και τελικά έκλεισε με βουτιά 3,26%, στις 2.504,43 μονάδες, σε αντίθεση με τις ξένες κεφαλαιαγορές, τις αγορές πολύτιμων μετάλλων και εμπορευμάτων, όπου επικράτησε έντονα ανοδικό κλίμα. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο χρυσός σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ φτάνοντας έως τα 1.130 δολάρια/ουγγιά, ενώ άνοδο 2 δολαρίων σημείωσε και το πετρέλαιο, που ξεπέρασε ξανά τα 78 δολάρια το βαρέλι.

Η «αυτονόμηση» του Χ.Α., τη στιγμή μάλιστα που στο εξωτερικό επικρατεί θετικό κλίμα, αποδίδεται εν μέρει στην ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στους επενδυτές για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως φάνηκε και από το άλμα που σημείωσε χθες η διαφορά επιτοκίων (spreads) των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων με τα γερμανικά, που έφτασαν τις 157 μονάδες. Έτσι, πολλοί ισχυροί παίκτες της αγοράς βρήκαν ευκαιρία να ρευστοποιήσουν, για τρίτη μάλιστα συνεχή συνεδρίαση.

Οι περισσότερες πωλήσεις εκδηλώθηκαν για μια ακόμη φορά από χαρτοφυλάκια στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να δεχτούν ιδιαίτερα μεγάλες πιέσεις οι μετοχές των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.