Φρένο στην κατάχρηση του μέτρου της προφυλάκισης, με την αποσαφήνιση των προϋποθέσεων που πρέπει να συντρέχουν για την εφαρμογή του, επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, προωθώντας σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για την αποσυμφόρηση των φυλακών.


O υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης προωθεί με ταχείς ρυθμούς ουσιαστικές αλλαγές στην αντιμετώπιση των υποδίκων, εστιάζοντας στους κατηγορούμενους για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών τοξικομανείς. Στόχος των μέτρων που ανακοίνωσε χθες σε συνεργασία με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γ. Δημήτραινα, είναι ο εξανθρωπισμός των συνθηκών κράτησης στις ελληνικές φυλακές, οι οποίες είναι ασφυκτικά γεμάτες.

Η διαπίστωση ότι το 30% των κρατουμένων στις φυλακές είναι υπόδικοι (προσωρινά κρατούμενοι δηλαδή) έστρεψε την προσοχή της ηγεσίας του υπουργείου προς την κατεύθυνση της προσπάθειας περιορισμού του φαινομένου. Έτσι, με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, η δικαιοδοσία των ανακριτών επί των προφυλακίσεων θα περιοριστεί αισθητά, καθώς προσωρινή κράτηση θα επιβάλλεται μόνο αν κριθεί αιτιολογημένα ότι δεν επαρκούν οι περιοριστικοί όροι για τη διασφάλιση της παρουσίας του κατηγορουμένου ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος θα κρίνεται προφυλακιστέος μετά την απολογία του, όχι με κριτήριο τη βαρύτητα του αδικήματος που αντιμετωπίζει, αλλά μόνο στην περίπτωση κατά την οποία προκύπτει από μια σειρά στοιχείων- όπως από προηγούμενες αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις για κακούργημα ή από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης που του αποδίδεται- ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, είτε να διαπράξει και άλλα αδικήματα είτε να καταστεί φυγόδικος. Και σ΄ αυτήν την περίπτωση ωστόσο, η προσωρινή κράτηση θα μπορεί να επιβληθεί εφόσον ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει αδίκημα που επισύρει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή κάθειρξη έως 20 έτη.

Σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι δεν επαρκούν οι περιοριστικοί όροι, για την εξασφάλιση της παρουσίας του κατηγορουμένου, μπορεί να επιβληθεί προσωρινή κράτηση και για το πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, αν προκύπτει σκοπός φυγής του.

Η αντιμετώπιση τοξικομανών

Με τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις διευκρινίζεται και το καθεστώς που θα διέπει την αντιμετώπιση των τοξικομανών, όσον αφορά το μέτρο της προσωρινής κράτησης, αλλά και της υπό όρους αποφυλάκισης μετά την έκτιση μέρους της ποινής τους. Αποσαφηνίζεται δηλαδή ότι οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών που διώκονται για πράξη πλημμεληματικού χαρακτήρα δεν θα προφυλακίζονται, ενώ αν έχουν ήδη κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και προκύψουν στοιχεία ικανά να βεβαιώσουν πως πρόκειται για άτομα εξαρτημένα, αυτό θα λαμβάνεται υπ΄ όψιν για τη συνέχιση της κράτησής τους.

Παράλληλα, οι κρατούμενοι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης με τους λοιπούς κατηγορούμενους, ως προς την υφ΄ όρων απόλυση. Θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για υπό όρους απόλυση από τις φυλακές εφόσον έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους σε περίπτωση φυλάκισης και τα 3/5 σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης. Για τους ισοβίτες ωστόσο, που είναι οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών, θα ισχύσει ό,τι και για εκείνους που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για τρομοκρατικές ενέργειες. Θα έχουν δικαίωμα αποφυλάκισης στα 25 χρόνια.

Απέχουν από το συσσίτιο

Στο μεταξύ, οι κρατούμενοι πολλών φυλακών απέχουν από το συσσίτιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης. Άρχισαν την προηγούμενη Δευτέρα και συνεχίζουν. Δηλώνουν μάλιστα ότι τα νέα μέτρα δεν επαρκούν και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα συνεχίσουν διεκδικώντας περισσότερα.

ΥΠΟΔΙΚΟΙ ΤΟ 30%

Από το σύνολο των κρατουμένων στις φυλακές, οι 3 στους 10 είναι προσωρινά κρατούμενοι

Μετά τα 5 χρόνια, 3 ευρώ την ημέρα


ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Δικαιοσύνης επαναφέρει τις ρυθμίσεις Χατζηγάκη και Δένδια για την αποσυμφόρηση των φυλακών με την αποφυλάκιση κρατουμένων διά της μετατροπής των ποινών, οι οποίες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα λόγω λανθασμένων διατυπώσεων. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους κρατούμενους που εκτίουν ποινές έως πέντε ετών- ανεξαρτήτως κατηγορίας- να υποβάλουν εντός 2 μηνών από τη δημοσίευση της ρύθμισης αίτηση για μετατροπή του υπολοίπου της ποινής τους προς 3 ευρώ την ημέρα. Για τους οικονομικά ασθενέστερους κρατούμενους, οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητα καταβολής του ποσού, προβλέπεται δυνατότητα μετατροπής της ποινής σε κοινωφελή εργασία, καθώς και η απόλυσή τους υπό όρους, όπως ισχύει και για τους έγκλειστους. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για μια φορά.