Κρυφά ελλείμματα, λογιστικές αλχημείες και συνειδητή παραπλάνηση της κοινής γνώμης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- όπως πιστεύουν πλέον ακράδαντα στις Βρυξέλλες- κρύβονται πίσω από την εκτίναξη του ελλείμματος του 2009 στο 12,7% του ΑΕΠ που οδήγησαν τη χώρα στο ευρωπαϊκό εδώλιο.

O υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «λούστηκε» τη σκληρή κριτική των ομολόγων του για δεύτερη φορά στο ΕCΟFΙΝ της Τρίτης και δέχθηκε πιέσεις (κυρίως από τον Ολλανδό υπουργό) για προσωποποίηση ευθυνών, αφού- όπως έλεγε στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος- στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «έχει εδραιωθεί πλέον η πεποίθηση ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δεν είναι ένα “στατιστικό πρόβλημα”, αλλά κάτι πολύ πιο σοβαρό και ηθικά επιλήψιμο. Είναι εξαπάτηση». Στην ίδια γραμμή, της απόδοσης προσωπικής ευθυνών, κινήθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες και ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, σε συνάντηση με τους ομολόγους του.

Πράγματι, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ένα γαϊτανάκι ευθυνών, που άρχισε από την εποχή του κ. Γ. Αλογοσκούφη ως υπουργού Οικονομικών και συνεχίστηκε επί υπουργίας του κ. Γ. Παπαθανασίου, με τη συνδρομή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας υπό τον κ. Μ. Κοντοπυράκη.

Συγκεκριμένα, τα 4 «ψέματα» για τον προϋπολογισμό του 2009 που οδήγησαν τη χώρα στο εδώλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα εξής:

1.Τα έσοδα

Η εκτός πραγματικότητας αισιόδοξη, στις αρχές του χρόνου, πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) για αύξηση των εσόδων κατά 8 δισ. ευρώ, ή κατά 16% σε μια χρονιά στασιμότητας, δηλαδή μηδενικής αύξησης του ΑΕΠ ή έστω και οριακής, όπως προέβλεπε τότε η κυβέρνηση. Τελικά, τα έσοδα προβλέπεται τώρα ότι θα είναι μειωμένα κατά 2 δισ. και έτσι η απόκλιση φτάνει τα 10 δισ. ευρώ. Μόνο, δηλαδή, από αυτόν τον λόγο, το έλλειμμα αυξήθηκε πάνω από 4% του ΑΕΠ (έναντι του 3,7% του ΑΕΠ, που προέβλεπε το ΠΣΑ).

Εννοείται ότι ο προϋπολογισμός του 2009, που είχε συντάξει ο κ. Αλογοσκούφης, ήταν ακόμη πιο εξωπραγματικός.

Το κακό είναι ότι η κυβέρνηση δεν περιορίστηκε στην εκτός πραγματικότητας πρόβλεψη, αλλά συνέχισε να τη συντηρεί και όταν όλα έδειχναν ότι τα πράγματα βαδίζουν διαφορετικά. Στις 31 Ιουλίου έδωσε τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του πρώτου εξαμήνου, που χτυπούσαν ήδη καμπανάκι, αφού το έλλειμμα εμφανιζόταν στο 7,25% του ΑΕΠ και στη συνέχεια… σιώπησε.

Όμως, τα ταμειακά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος- που συνέχισαν, βεβαίως, να δημοσιεύονται- δεν άφηναν κανένα περιθώριο αμφιβολίας: τον Ιούλιο έδειχναν ότι το έλλειμμα ανέβηκε στο 8,2% του ΑΕΠ, τον Αύγουστο στο 8,3% του ΑΕΠ και τον Σεπτέμβριο στο 9,9% του ΑΕΠ. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος φρόντισε και διεμήνυσε τα τελευταία αυτά στοιχεία τόσο στην κυβέρνηση- που προφανώς τα ήξερε- όσο και στο ΠΑΣΟΚ λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Ωστόσο, ο κ. Παπαθανασίου, που προέβλεπε στις 25 Ιουνίου έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ, διόρθωσε την πρόβλεψή του στο 6% του ΑΕΠ τον Σεπτέμβριο και επέμεινε σ΄ αυτό έως τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και έστειλε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την επίσημη ενημέρωση στη Εurostat. Φυσικά, η ΕΣΥΕ δεν τόλμησε να αμφισβητήσει τα «δοτά» στοιχεία.

2.Οι δαπάνες

Εκτός από τα έσοδα, έξω κατά 4,5 δισ. ευρώ θα πέσουν και οι δαπάνες. Ένα μέρος, τα 500 εκατ. ευρώ, οφείλονται στις δαπάνες της νέας κυβέρνησης για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης. Τα υπόλοιπα είναι υποεκτιμήσεις, κυρίως για τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, που ακόμη ζητούν από την κυβέρνηση ενισχύσεις. Σχεδόν άλλο 2% του ΑΕΠ προστίθεται στο έλλειμμα από τις υπερβάσεις αυτές.

3.«Λευκή τρύπα»

Η «λευκή τρύπα» των αποτελεσμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων. Εδώ κινήθη κε… δημιουργικά ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, που την αύξησε από 0,6% του ΑΕΠ το 2005, στο 2% το 2008. Τα αποτελέσματα των ΟΤΑ, σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, υπερεκτιμήθηκαν κατά 1% του ΑΕΠ. Η ΕΣΥΕ είχε την ευθύνη για τον υπολογισμό των στοιχείων αυτών.

4.Κρυφά ελλείμματα

Τα κρυφά ελλείμματα των προμηθειών των νοσοκομείων, σχεδόν 4 δισ. ευρώ, που επί χρόνια δεν πληρώνονταν. Το έλλειμμα του 2009 επιβαρύνεται κατά 2,2 δισ. ή 1% του ΑΕΠ από αυτά. Κρυφά ελλείμματα υπάρχουν, επίσης και από άλλες πηγές: καθυστερήσεις επιστροφών φόρων, καθυστερήσεις πληρωμών προμηθευτών του Δημοσίου ή εργολάβων δημοσίων έργων.

●Κρυφά ελλείμματα και δημιουργική λογιστική εφάρμοζε πάντως η Ν.Δ. σε όλη τη διάρκεια της θητείας της. Απλώς, τότε o κ. Χ. Αλμούνια και η Εurostat δεν έδιναν σημασία, κάτι που τους είχε καταλογιστεί από το ΠΑΣΟΚ. Το ποτήρι ξεχείλισε όμως φέτος λόγω της υπερβολικά μεγάλης αναθεώρησης της πρόβλεψης για το έλλειμμα μέσα σε μια εβδομάδα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

Συνέχισε να συντηρεί τις εκτός πραγματικότητας προβλέψεις της και όταν όλα έδειχναν ότι τα πράγματα βαδίζουν διαφορετικά

Αλληλοκαρφώματα στη Ν.Δ.

ΑΠΟ ΤΗΝ πλευρά της Ν.Δ. υπάρχουν ενστάσεις, αλλά και αιχμές μεταξύ των στελεχών της. Ο κ. Αλογοσκούφης λέει ότι τα χρέη των νοσοκομείων είναι φουσκωμένα κατά 100% από τους προμηθευτές και θα έπρεπε να προηγηθεί διαπραγμάτευση για τη μείωσή τους. Ο κ. Παπαθανασίου υποστηρίζει ότι έπρεπε να κατανεμηθούν σε περισσότερα έτη, δηλαδή και κατά τη διάρκεια υπουργίας του κ. Αλογοσκούφη! Κυρίως όμως ο κ. Παπαθανασίου επιμένει ότι δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα του, γι΄ αυτό φούσκωσε το έλλειμμα. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε πηγή της κεντρικής τράπεζας, ποια χώρα που έχει έλλειμμα με δυναμική για 13% του ΑΕΠ τον Σεπτέμβριο μπορεί να το μαζέψει στο 6% του ΑΕΠ σε τρεις μήνες;

Η Ευρώπη ζήτησε από τον Παπακωνσταντίνου να προσωποποιήσει τις ευθύνες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας

ΑΝΟΙΧΤΟ το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών για την παραποίηση των οικονομικών στοιχείων της χώρας άφησε χθες η κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπός της Γιώργος Πεταλωτής διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που αποδειχθεί- εφόσον έχουν σταλεί τα στοιχεία στη Βουλή- ότι υπάρχουν προσωπικές ευθύνες για εσκεμμένη απόκρυψη οικονομικών στοιχείων, κάτι που έχει δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα, η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει τι θα πράξει.

«Αναξιόπιστη» Ο κ. Πεταλωτής μίλησε για δυσφήμηση της χώρας από τη στιγμή που- όπως τόνισε- αποδεικνύεται ότι τα στοιχεία που παρουσίαζε η κυβέρνηση της Ν.Δ.

ήταν τόσο παραποιημένα ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη χώρα μας ως αναξιόπιστη.

Από την πλευρά του, βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, λέγοντας ότι επίτηδες φουσκώνει το δημόσιο έλλειμμα προκειμένου αφενός να συκοφαντήσει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και αφετέρου επιδιώκει «την τεχνητή μείωση του ελλείμματος ώστε να ξεκινήσει από καλύτερη αφετηρία το 2010».

Στις απόψεις του βουλευτή της Ν.Δ. έσπευσε να απαντήσει ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης κατηγορώντας τον κ. Γ. Παπαθανασίου ότι, μολονότι γνώριζε τα στοιχεία του πραγματικού ελλείμματος, επίτηδες δεν τα δημοσιοποίησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

«Αν αυτή τη στιγμή πλήττεται το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας μας δεν είναι επειδή πήγε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 12,7%, αλλά γιατί μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές ήταν στο 6% όπως έλεγε η Ν.Δ. και έπειτα από επτά ημέρες πήγε στο 12,7%», παρατήρησε σε έντονο ύφος ο υφυπουργός Οικονομικών.

Και τόνισε ότι «το οικονομικό επιτελείο της προηγούμενης κυβέρνησης οφείλει να δώσει μια λογική εξήγηση γιατί έσπευσε να δώσει αυτά τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μολονότι γνώριζε πως το έλλειμμα του 6% δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα».

Η αναφορά του μάλιστα ότι «δεν υπάρχουν ψέματα και αλχημείες» για την προηγούμενη κυβέρνηση ερμηνεύτηκε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως «μια προσπάθεια του κ. Γ. Παπαθανασίου να αποποιηθεί τις ευθύνες του, ιδιαίτερα μετά τη δυσφορία της Ε.Ε. και της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να προσωποποιήσει τις ευθύνες για τα ανακριβή στατιστικά οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Ε.Ε.».