Αν σας σφίγγει η πόλη γύρω, αν έχετε διάθεση να επικοινωνήσετε για το πρόβλημά σας, η κυρία Φοίβη Αθηναίου (που έχει τα νεύρα της από οκτώ ετών!) είναι εδώ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Ρhoebe@dolnet.gr (με ένδειξη: Για Φοίβη) και στην ταχυδρομική διεύθυνση «ΤΑ ΝΕΑ», «Ορίζοντες», Για κ. Φοίβη Αθηναίου, Μιχαλακοπούλου 80, 115 28 Αθήνα

Η καθαριότητα είναι μισή λαμογιά


Πώς τα κατάφεραν είναι εντυπωσιακό. Όπου και να γυρίσεις ένα σκάνδαλο. Όπου και να σκύψεις μια ρεμούλα. Όπου να σταθείς μια λαμογιά. Δεν έχουν αφήσει οργανισμό για οργανισμό που να μην τον έχουν αλώσει σεμνά και ταπεινά.

Τριπλασιάστηκαν, μαθαίνουμε, την τελευταία πενταετία οι δαπάνες καθαρισμού των συρμών, των λεωφορείων και των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ. Όοοοοοχι για το καλό του κοινού. Όοοοχι επειδή η καθαριότης είναι μισή αρχοντιά και εκ-πολιτισμός. Για να έχουν δουλίτσα να πορεύονται μόνον δύο εταιρειούλες!

Από το 2004 τα έξοδα καθαρισμού από τα 3,5 εκατ. ως διά μαγείας, καταγράφεται, ανέβηκαν στα 7,5 εκατ. ευρώ και βάλε και το 2007 στα 11,7 εκατ. ευρώ. Για το κοινό καλό; Όοοοοοοχι βέβαια.

Και όποιος τολμούσε να μιλήσει κατέληγε και… Κούνεβα.

Για να δούμε. Θα δουν το φως οι λεπτομέρειες και οι… ευθύνες γι΄ αυτά τα σκάνδαλα ή θα γίνει της Ζαχοπουλιάδας και της βαλτοπεδιάδας; Αιδώς, Αργείοι.

Φοίβη

Της ζαργάνας, της ζαργάνας


Αγαπητή Φοίβη, Δεν τους αντέχουμε άλλο! Γλιτώσαμε από την προεκλογική τους αφισοκόλληση που πρόσβαλλε την αισθητική μας- θα θυμάστε τις ιλουστρασιόν αφίσες τού, ατυχούς, τέως «καταλληλότερου» που καθημερινά αυξάνονταν (ενώ οι ψήφοι μειώνονταν), και στην ψαραγορά, όπου η εν λόγω αφίσα υπερίπτατο μέχρι πρόσφατα πάνω από τις ζαργάνες και τις κουτσομούρες… (έστω και καθυστερημένα, αποκαθηλώθηκε αυτή).

Τώρα η πλύση εγκεφάλου συνεχίζεται – μέσω ΤV- εν όψει της εκλογής του νέου αρχηγού. Και ποιος νοιάζεται, άραγε; Ούτε οι ομοϊδεάτες. Βasta, πια. Σοβαρές ειδήσεις μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα- για παράδειγμα, οι προκλητικές αμοιβές τηλεαστέρων της κρατικής ΤV που, όπως δηλώνουν, «και λίγα παίρνουν!». Βέβαια, με τόσα προσόντα (γλώσσες, μεταπτυχιακά)

λεφτά είναι αυτά; Όπως τα 20.000

ευρώ μηνιαία του γνωστού «πτηνοφάγου» της ΝΕΤ και του- κατά τ΄ άλλα συμπαθούς- γλεντζέ της κρατικής τηλεόρασης! Ακόμα, η φοροδιαφυγή στα ύψη των παρανόμως πλουτιζόντων με χρήση διαφόρων τεχνασμάτων, οι αποσπασμένοι σε πολιτικούς, οι διπλοθεσίτες συνταξιούχοι κ.ά.

Επίσης, η θλιβερή κατάσταση των άτυχων λαθρομεταναστών που πνίγονται στην προσπάθειά τους να ζήσουν ανθρώπινα. Αλλά και όσοι επιβιώνουν, η ζωή τους δεν είναι καλύτερη. Οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής τους (και γυναικών και παιδιών) που κλείνονται σε «κελιάκλουβιά» και υφίστανται τις βιαιότητες των τοπικών αστυνομικών οργάνων (αυτοί δεν συνειδητοποίησαν ακόμη ότι οι καταστάσεις άλλαξαν…).

Πληροφορήθηκα ότι συμπεριφέρθηκαν απαράδεκτα σε ανηλίκους!

Επειδή ενδιαφέρθηκα για το θέμα αυτών των δυστυχισμένων αλλά έντιμων ανθρώπων, οφείλω να εξάρω, μέσω της στήλης αυτής, το μεγάλο έργο που προσφέρουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις για τη στήριξη των οικογενειών και των ορφανών παιδιών- και ιδιαίτερα το Οικουμενικό Πρόγραμμα Μεταναστών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αλλά και το πάντα παρόν Χαμόγελο του Παιδιού, για την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών (μολονότι δεν έχει καμιά κρατική οικονομική υποστήριξη, παρά μόνο τις προσφορές από εμάς τους ιδιώτες). Όταν «κλείνει» μια Παγανή Λέσβου, ανοίγει μια φιλόξενη αγκαλιά στην Αθήνα. Αυτό είναι παρήγορο.

«Ευτυχώς που δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σκοτώνουμε τ΄ άστρα», έγραφε ο Χέμινγουεϊ στο «Ο Γέρος και η Θάλασσα»!

Φιλικά, Μάρα Σ., Κηφισιά Αν ακούσατε, η Παγανή Λέσβου χρειάστηκε να ξανανοίξει με το νέο ογκώδες κύμα λαθρομεταναστών, αγαπητή Μάρα. Προσωρινά έστω, μέχρι να βρεθεί λύση για όσα επέφεραν χρόνια τώρα οι απονενοημένες κινήσεις (με το μπάτε Αλβανοί, αλέστε…) νυν διεκδικητή του προεδρικού θώκου της Νουδούλας- ή δεν το θυμόμαστε όλοιιιιιιι; Επίσης, αλήθεια πιστεύετε πως αυτές οι αφίσες με το βλέμμα της αγελάδας ή το πολύ πολύ της θολωμένης ζαργάνας, πιστεύετε ότι ήταν για κάτι άλλο εκτός από την ψαραγορά;

Αντιμετώπιση «λαπά»


Αγαπητή Φοίβη, Η επέτειος θανάτου του Γιάννη Ρίτσου (11 Νοεμβρίου 1990) μού έφερε στον νου ότι το κράτος κήρυξε μεν το 2009 Έτος Ρίτσου για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, αλλά…

Δείτε στον ίδιο τον διαδικτυακό κόμβο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου: το λεύκωμα για τη ζωή και το έργο του ΘΑ εκδοθεί, ο δικτυακός κόμβος με μελέτες και δημοσιεύσεις ΘΑ λειτουργήσει και το CD με τον ίδιο να απαγγέλλει ποιήματα από το έργο «Διάδρομος και Σκάλα» ΘΑ κυκλοφορήσει εντός του Οκτωβρίου (επρόκειτο, δηλαδή. Τι να έγινε εν τέλει;).

Δηλαδή για τον Ρίτσο έγιναν τα λιγότερα από όσα έγιναν για όλους τους άλλους τιμώμενους λογοτέχνες; Ας κάνουμε μια σύγκριση και ας απογοητευθούμε…

Με τιμή, Μαριαλένα Παπούλια Οι ποιητές είναι «λαπάδες», αγαπητή Μαριαλένα, όπως είχε εκστομίσει αλήστου μνήμης αναίσχυντη πολιτικάρα του Βορρά και γι΄ αυτό φαίνεται δεν ενδιέφεραν τον σχεδιασμό των σεμνών και ταπεινών, όπως άλλωστε και καθετί εκ-πολιτιστικό (άλλωστε ακόμη και το υπουργειάκι τους το είχαν ως μετερίζι για ρουσφέτια και κομπίνες οι λεγάμενοι). Οπότε τι ψάχνετε να βρείτε και να συγκρίνετε;