Με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε χθες στον Λευκό Οίκο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συζήτησε μαζί του θέματα που αφορούν το Φανάρι αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε τον κ. Βαρθολομαίο ότι θα θέσει στον Ταγίπ Ερντογάν το ζήτημα του σεβασμού του Φαναρίου από την Τουρκία ενώ θα ζητήσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Δήλωσε ικανοποιημένος

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε ικανοποίηση για τη συζήτηση που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα, αμβλύνοντας παράλληλα τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μετέβη στο Φανάρι κατά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Τουρκία.

«Δεν είχαμε πρόβλημα εμείς διότι δεν ήρθε στο Φανάρι. Μακάρι να ερχόταν όπως είχε έρθει ο πρόεδρος Κλίντον. Αλλά μάλλον το πρόγραμμά του δεν το επέτρεπε. Ήταν πολύ σύντομος η επίσκεψή του στην Τουρκία. Μόλις είχε γίνει πρόεδρος. Ήταν μία σύντομη επίσκεψη».

Και συνέχισε: «Αλλά το ότι με εδέχθη κατ’ ιδίαν στο κατάλυμά του, στο ξενοδοχείο του, ανεξαρτήτως των άλλων συναδέλφων θρησκευτικών λειτουργών ήταν μία ένδειξις καλής θελήσεως και προσοχής προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Θα μιλήσω στον Ερντογάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον κ. Βαρθολομαίο ότι περιμένει τον Τούρκο πρωθυπουργό τον Δεκέμβριο στον οποίο, για μια ακόμη φορά, θα θέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο.

«Όπως γνωρίζετε κατά την επίσκεψή του στη Τουρκία έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και είπε ότι δεν θα παύσει να ομιλεί γι’ αυτά τα θέματα τα οποία γι’ αυτόν είναι θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα οποία ενδιαφέρεται για όλο τον κόσμο», είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ανέφερε ακόμη πως συζήτησαν για την Ομογένεια και την ελευθερία την οποία απολαμβάνει ο Ορθόδοξος κόσμος στην Αμερική, γεγονός το οποίο ο Ομπάμα χαρακτήρισε αυτονόητο διότι προβλέπεται από το Σύνταγμα της Αμερικής.

Στις δηλώσεις, τις οποίες έκανε έξω από τον Λευκό Οίκο, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι συζήτησε επίσης με τον Μπαράκ Ομπάμα θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο Πατριάρχης συνοδευόταν από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Θερμή υποδοχή

«Ο πρόεδρος Ομπάμα υποδέχθηκε με θέρμη τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον Λευκό Οίκο», τονίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την ημίωρη συνάντηση.

Επισημαίνει ακόμη ότι «ο πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξή μας στην αποστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενός ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς, και στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Άδραξε επίσης την ευκαιρία για να επαναλάβει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, και να συγχαρεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το έργο που επιτελεί σε ό,τι αφορά τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών».

Γεύμα με Μπάιντεν

Την Τετάρτη ο κ. Βαρθολομαίος θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο ίδρυμα «Μπρούκιγκς» και θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτουν προς τιμήν του στο Καπιτώλιο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ράιντ, ενώ στη συνέχεια θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με την κ. Πελόζι.

Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει ο κ. Βαρθολομαίος με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και εν συνεχεία με δεξίωση που θα παραθέσει προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη το ζεύγος Μπάιντεν στην επίσημη κατοικία του Αμερικανού αντιπροέδρου.